Biologische vegatineBiologisch plantaardig alternatief voor gelatine. Een smaakneutraal geleermiddel wat net zo opstijft als gelatine. Deze verpakking is genoeg om 18 gelatineblaadjes te vervangen. 1 g vegatine staat gelijk aan 1 gelatineblaadje.
Pectine als alternatief voor gelatine
Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om jam mee te geleren. Pectine is een onderdeel van celwanden van groente en fruit. Deze alternatieven voor gelatine hebben geen smaak en zijn ook reuk- en kleurloos. Het kan de smaak van gerechten wel iets afzwakken.
Agar agar (E406) is een plantaardig alternatief voor gelatine dat zowel geschikt is voor vegetariërs als voor veganisten. Agar agar is namelijk afkomstig uit een bepaalde soort rode algen. Agar agar poeder is wit, kleurloos en smaakloos. Een gram agar agar vervangt ongeveer drie gram gelatine.
Als geleermiddel kan je het natuurlijk vervangen door gelatine. Andere opties zijn pectine, tapioca of Arabische gom. Er zijn een paar redenen waarom je agar agar zou willen vervangen. Ten eerste neemt net als bij gelatine de bindkracht af; na enkele dagen zal je gelei waterig worden.
Agar agar is net als gelatine een geleermiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen.
Agar agar is te koop bij biosupermarkten als Ekoplaza, Aziatische supermarkten en gewone supermarkten.
Swallow Globe Brand Agar agar powder bestellen | Albert Heijn.
Agar agar wordt bij afkoeling snel stijf (al rond 35°C). Roer daarom goed, maar niet te lang, wanneer je het mengsel aan de bereiding toevoegt. Het opstijven duurt ongeveer een uur (op kamertemperatuur of in de koelkast). Na een aantal uren begint de bindingskracht te dalen.
Je kan Agar Agar ook gebruiken in koude bereidingen. Je mengt de juiste hoeveelheid Agar Agar met een beetje vruchtensap of water. Laat deze mengeling enkele minuten koken en voeg ze toe aan je bereiding. Voor toetjes die geserveerd worden in een kommetje, heb je een heel lichte gelei nodig.
Werking van gelatine
Als de gelatine klaar is voor gebruik, los je het op in een warme vloeistof. In een koude vloeistof zal het niet oplossen. Oplossen kan in warm water, maar ook warme melk of slagroom zijn geschikt. Dit giet je vervolgens bij datgene dat je wilt laten opstijven en roer je goed door.
Oetker Vegatine bestellen | Albert Heijn.
Gelatine is in de basis een bind- en geleermiddel dat het mogelijk maakt om een vloeistof te binden, waardoor de structuur van de vloeistof transformeert tot een stevig en gebonden product. Hoe meer gelatine je gebruikt ten opzichte van de hoeveelheid vloeistof, hoe steviger het eindproduct wordt.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier.
Gelatine is afkomstig van beendermeel en per definitie van dierlijke oorsprong. Het is in geen geval geschikt voor veganisten. Gelatine wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen, zoals snoep, banket, pudding, drop en kokosbrood. Meestal als stijfsel en om het product een zekere glans mee te geven.
Verboden vruchten voor moslims: haram
Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Agar agar is een plantaardig bindmiddel en geleermiddel dat lijkt op de werking van gelatine. Agar-agar is vooral onder veganisten en vegetariërs populair, maar wordt ook in de Aziatische keuken al veel gebruikt.
Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt. Dit maakt het product zeer geschikt voor mise en place.
Agar-agar betekent gelei in het Maleis. Het is een witachtige, smaak- en reukloze stof die wordt verkregen uit de celwanden van bepaalde roodalgen. Als je agar oplost in heet water en daarna afkoelt, wordt het een soort gelei.
De werking van agar agar is echt anders dan die van arrowrootpoeder. Agar agar geleert en wordt stijf zodra de vloeistof afkoelt. Arrowrootpoeder is geen geleermiddel, maar een bindmiddel. Je gebruikt dit dus meer in warme gerechten, om bijvoorbeeld soep of saus te verdikken.
Gelatinevervanger voor crèmes, taartvullingen etc.: 2 afgestreken theelepels agaragar (ca.5 g) voor 500 ml vloeistof (komt overeen met 6 blaadjes gelatine).
Voor jam is agar ook echt perfect geschikt. Na het inkoken van de vruchten los je wat agar op in het mengsel en kook je het 2 tot 3 minuten mee. Vervolgens doe je alles in een potje. Je zult zien dat de jam maar kort in de koelkast hoeft te staan en dat hij dan al lekker stijf is!
Staven en vlokken hebben een kooktijd van ongeveer 20 minuten, poeder hoeft slechts enkele minuten te koken. Eén gram agaragar vervangt 3 gram gelatine. Net als gelatine, moet je agaragar weken in ruim water. Vlokken en poeder lossen vaak rechtstreeks in de vloeistof op, maar de staven moet men goed uitknijpen.
Invriezen van agar-gels gaat wel, maar de gel verwatert enigszins bij het ontdooien. De vloeistof kan wel weer worden opgekookt en geleert dan opnieuw bij afkoeling. Agar lang op kamertemperatuur (of warmer) bewaren is geen goed idee: agar wordt ook gebruikt om bacteriekweken te maken.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.