Is een niet-erkend kind erfgenaam? Nee, in beginsel niet. Het kind kan wel worden opgenomen in het testament. Via een gerechtelijke vaststelling kan het kind ook meedelen in de erfenis.
Als een vader zijn kind (nog) niet heeft erkend, maar wel betrokken is bij de verzorging en opvoeding, kan hij aanspraak maken op bepaalde rechten, zoals het recht op contact met zijn kind. Er is in dat geval namelijk sprake van “family life”. Dit is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht.Zo hebben zij altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders. Het maakt daarvoor niet uit hoe de relatie van de kinderen met de ouders is.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Stiefkinderen zijn geen erfgenaam op grond van de wet en zij kunnen dus geen aanspraak maken op haar erfenis.
Volgens de wet zijn kleinkinderen en stiefkleinkinderen geen erfgenaam.
Als jouw stiefmoeder overlijdt en geen testament heeft, dan krijg jij in principe niets van haar erfenis. Je hebt wel nog recht op het deel van de erfenis van jouw vader waar jij een vordering op had, maar meer dan dat niet. Dit komt omdat er geen sprake is van een bloedlijn tussen jou en je stiefouder.
De wet bepaalt wat de langstlevende partner, de langstlevende echtgenoot en de kinderen erven. Na hen komen de ouders, broers en zussen, tantes en nonkels, neven en nichten in aanmerking. Is er geen familie, dan gaat de nalatenschap naar de Staat.
Informatie over een erfenis kunt u vinden in het boedelregister. Bijvoorbeeld welke notaris (boedelnotaris) de erfenis gedaan heeft. In het boedelregister vindt u ook de verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of verworpen. Iedere rechtbank heeft een eigen boedelregister.
De wettelijke erfgenamen bij alleenstaanden
Als u als alleenstaande uw erfrecht zaken niet geregeld heeft, dan gaat uw erfenis naar uw kinderen. Heeft u die niet? Zonder testament gaat uw alleenstaande nalatenschap naar ouders, (half)broers of (half)zussen.
Verdeling erfenis tegenhouden, gegronde reden
Kan de weigerachtige erfgenaam bij de kantonrechter inderdaad de verdeling van de erfenis tegenhouden, dan kan de rechter de verdeling uitstellen voor een periode van 3 jaar. Soms kan het langer duren dan één termijn van 3 jaar.
Onterfd kind
Dat is de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven. De legitieme portie krijgt u niet automatisch. U moet die binnen 5 jaar na het overlijden opeisen bij de erfgenamen, of bij de executeur als die er is. U kunt uw eigen notaris vragen om u te helpen.
Erfgenaam jonger dan 18
Om hen te beschermen tegen eventuele schulden kunnen minderjarigen kiezen tussen beneficiair aanvaarden en verwerpen van een erfenis. Bij minderjarigen moet de kantonrechter toestemming geven voor verwerpen. De wettelijk vertegenwoordiger van het kind regelt dit.
Zowel de juridische als biologische vader kan het recht op omgang hebben, zonder dat daar gezag of erkenning voor nodig is. Bent u getrouwd met of geregistreerd partner van de moeder en heeft u ouderlijk gezag, dan heeft u ook recht op omgang.
Ouders die niet automatisch de juridische ouders van het kind zijn of worden, maar dat wel willen zijn, kunnen het kind erkennen. Je moet je kind bijvoorbeeld erkennen als je:De biologische vader van het kind bent, maar niet getrouwd bent met de biologische moeder en ook geen geregistreerd partnerschap met haar hebt.
Een erkenning is nooit wettelijk verplicht. Een certificaat kan wettelijk voorgeschreven zijn, maar dit geldt niet voor alle certificaten. In 2022 is CO-certificering wettelijk verplicht voor praktisch alle cv-monteurs in Nederland.
Je broer of zus heeft pas recht op een erfenis als je geen partner of kinderen hebt. Zij vallen namelijk in groep 2 (zie volgorde erfgenamen) en krijgen pas een erfenis als er niemand in groep 1 is.
Wettelijke erfgenamen
Of iemand volgens de wet erfgenaam is, hangt af van de relatie tot de overledene. De wet kent vier groepen erfgenamen: Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen.
Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.
Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.
Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.
Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.
Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.
Hebt u geen kinderen? Zonder testament erft uw partner na uw overlijden uw erfenis.Als die vervolgens ook overlijdt, gaat de erfenis naar diens bloedverwanten.Naar ouders, broers, zussen en hun kinderen.
Ja, al je familieleden kun je onterven. Alleen je eigen kinderen kunnen in beperkte mate iets tegen hun onterving doen. Alle andere familieleden, ouders, grootouders, broers, zusters, neven en nichten, hebben geen enkele mogelijkheid om zich tegen een onterving te verzetten.