Aan deze Kennedy-Mars hebben 2233 wandelaars deelgenomen. Dit is 3,6% meer dan vorig jaar (2155). Hiervan liep 77% de mars uit (mannen 78%, vrouwen 76%). Dit is 2% lager dan vorig jaar.
De ontwikkeling. In het eerste jaar (1963) deden iets meer dan 100 wandelaars mee, het 'topjaar' van de 25e Kennedymars in 1987 telde ruim 6000 deelnemers. Inmiddels is het deelnemers aantal gestabiliseerd op 2500 wandelaars.
Editie 2022 heeft 4.810 wandelaars naar de startlocatie op de Markt in Sittard getrokken. Hiervan vertrokken er 1.820 voor de 57e Kennedy-Mars van 80 km, 1.313 voor de 14e Swentibold-Mars van 40 km en 1.677 voor de 16e editie van de Mini-Mars. T.o.v. 2019 is dit een forse daling van 23%.
De Kennedymars is een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur gelopen dient te worden.
80 km wandelen in 20 uur tijd. Een prestatie van formaat! De Kennedy-Mars Sittard is daarmee de oudste Kennedymars van Nederland. Tegenwoordig vindt de Kennedy-Mars Sittard ieder jaar op de zaterdag voor Pasen plaats.
Starttijd Mini Kennedymars
Het Kennedymarsweekend start elk jaar met de Mini Kennedymars. Een wandeltocht van 8 kilometer door de straten van Someren. Dit jaar starten we op zaterdagmiddag 2 juli 2022 om 12:00 uur vanaf het Wilhelminaplein. De lopertjes finishen uiterlijk om 15:00 uur op het plein.
De eerste Kennedy-Mars Sittard vond plaats in 1963. De route loopt door Nederland en Belgisch Limburg. De route voert hoofdzakelijk over vlakke en geasfalteerde wegen, met uitzondering van enkele historische kernen. Onderweg doe je diverse verzorgingspunten aan waar voeding wordt verstrekt en een EHBO-team klaar staat.
Zaterdag 16 april 2022.
De Kennedymars van Sittard is de oudste Kennedymars van Nederland. Al in 1963 vond deze mars voor de eerste keer plaats. Deze populaire Kennedymars trekt jaarlijks duizenden wandelaars naar Limburg. De tocht start in de vroege ochtend en is daarmee dus een dagmars.
Er staan verschillende podia met muziek in de stad om deze avond compleet te maken. Sinds vorig jaar loopt de Kennedymars dwars door het centrum van Helmond. In Someren starten de wandelaars om 20.00 uur, wat betekent dat de meeste tussen 23.25 en 03.15 uur in Helmond zullen zijn.
Je traint minimaal twee keer per week zelfstandig. Daarnaast krijg je iedere week opdrachten om je wandeltechniek en wandelsnelheid te verhogen. Hierdoor bereid je je goed voor op de Kennedymars. We trainen naar een wandeling van 60 kilometer en een wandelsnelheid van 5,5 tot 6 km per uur.
Als je de afstand gewoon in een rustig tempo wilt uitlopen, dan is er uiteraard veel minder training nodig. Het volgende is (ongeveer) nodig: 5 kilometer: er zijn er die dit ongetraind kunnen. Anderen hebben enkele weken training nodig met wat korte duurloopjes van een paar (2-3) kilometer en wat minutenlopen.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Twee keer per week hardlopen is altijd beter dan niks
Is dan twee keer per week hardlopen voldoende? Het antwoord daarop is ja! Met twee keer per week hardlopen kan jij nog altijd je hardloopdoelen halen. Uiteraard zal het minder snel gaan met een minimum aantal trainingen, maar het is zeker haalbaar.
Driemaal per week hardlopen is een mooi begin. Het geeft je veel voordelen op het gebied van gezondheid en de opbouw van je conditie. Tussen die trainingen heb je voldoende herstelruimte om het risico op blessures of overtraindheid laag te houden.
Ook de kwaliteit van de slaap verbetert. Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen. Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.
De schoen moet voornamelijk op eenderde van de teentop goed buigzaam zijn. De binnenkant moet glad afgewerkt zijn. Kiest u voor sportschoenen, neem dan speciale wandelschoenen en geen tennis- of basketbalschoenen. Indien u zwakke enkels heeft, dan adviseren wij u om te kiezen voor hoge schoenen.
Voor korte wandelingen kun je dus best eens voor je soepele hardloopschoenen kiezen. Echter, langere wandelingen loop je beter op specifieke wandelschoenen omdat deze meer stevigheid en stabiliteit bieden. De tussenzolen van wandelschoenen zijn van steviger en harder materiaal opgebouwd dan bij hardloopschoenen.
Er is weinig tot geen bewijs dat het (hard)lopen op blote voeten beter of slechter is dan het (hard)lopen op gewoon schoeisel. Er wordt veel gespeculeerd over het positieve effect van 'barefoot', maar dit kan niet wetenschappelijk worden vastgesteld. Advies in de klinische setting is daarom moeilijk te geven.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.