Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Reductie wordt uitgevoerd door een vloeistof, zoals een bouillon, vruchten- of groentesap, wijn, azijn of saus, te laten sudderen of koken totdat de gewenste concentratie is bereikt door verdamping. Dit gebeurt zonder deksel , waardoor de damp uit het mengsel kan ontsnappen.
Vlees mooi bruin bakken doe je best in een pan zonder deksel, zodat het een mooi korstje krijgt. Saus inkoken doe je altijd zonder deksel, want het is net de bedoeling dat het vocht verdampt zodat je een dikkere saus krijgt.
Als je rode of witte wijn laat meekoken, verdampt gemiddeld 15 procent van de alcohol. Bij het flamberen van een gerecht verdampt een kwart en laat je wijn of sterke drank 15 minuten mee pruttelen dan verdampt 60% van de alcohol.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Met wat geluk preciseert het recept dat je de saus tot de helft moet laten inkoken. Wanneer de helft van de vloeistof verdampt is, weet je dat de saus voldoende is ingekookt. Bij een doorsnee recept (een hoeveelheid voor 4 personen) duurt dat 15 à 20 minuten. Vaker nog staat er helemaal geen aanwijzing bij.
Voeg een kleine hoeveelheid water toe aan een kom en voeg dan een beetje van je reductie toe aan de saus terwijl je krachtig klopt . Zodra het is gecombineerd, druppel je de rest van je saus er langzaam bij, opnieuw terwijl je krachtig klopt.
De precieze hoeveelheid tijd die nodig is om een reductie met de gewenste consistentie te bereiken, hangt af van het type vloeistof dat u reduceert, de hoeveelheid vloeistof waarmee u begint en de omstandigheden waaronder u het kookt. De meeste reducties vereisen 15-30 minuten .
Stoofpeertjes in roosvicee is niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook voor de mensen die liever geen alcohol binnenkrijgen. Je kunt gewoon het recept volgen hoe je stoofperen gebruikelijk bereidt, maar in plaats van rode wijn gebruik je frambozenroosvicee.
Als je water, bouillon of wijn zachtjes laat koken zonder deksel op de pan, dan verdampt een gedeelte. Dat is goed nieuws, want zo wordt de smaak sterker. Dit noemen we inkoken.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden.
Nadat u uw stoofpot zachtjes heeft laten sudderen, is het belangrijk om het deksel erop te doen. Zo blijft de vloeistof in de stoofpot gevangen, worden de ingrediënten gelijkmatig gegaard, komt de smaakcombinatie beter tot zijn recht en drogen de ingrediënten niet uit.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Als je een reductie wilt maken! Of het nu een pan saus, bouillon, jus of fruitcompote is, kook zonder deksel. Als je geen deksel erop hebt, zal het water ontsnappen als stoom . En je houdt een dikkere consistentie en meer geconcentreerde smaak over.
Sudderen verschilt eigenlijk niet van stoven. Ook hier gaat het om ingrediënten koken op een lage temperatuur in een gesloten pan of pot. Het kunnen ingrediënten in vocht zijn, maar ok in een min of meer gebonden saus. Sudderen in een braadpan met een dikke bodem is belangrijk om aanbranden te voorkomen.
Maar als je een deksel op de pan doet, blijft de warmte in de pan. Het helpt je eten sneller te koken. Minder tijd koken resulteert in minder energieverbruik. Dus ja, een deksel op je potten en pannen doen tijdens het koken zorgt ervoor dat je eten sneller gaart, wat energie bespaart.
Stoofperen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond.Ze bevatten veel vezels, vitamine C, kalium en antioxidanten die goed zijn voor de spijsvertering, het immuunsysteem en de bloeddruk. Stoofperen kunnen op verschillende manieren bereid worden, afhankelijk van de smaak en het doel.
Wanneer het gerecht niet verwarmd is, zoals bij tiramisu, geef je het beter niet aan je kids.
Maak een slurry: Meng gelijke delen bloem en water of andere vloeistof door elkaar. Roer een flinke hoeveelheid van het mengsel door de sudderende saus; kook een paar minuten en voeg dan meer toe tot je de gewenste consistentie hebt. Laat het lang genoeg sudderen om de smaak van rauwe bloem eruit te koken.
Het duurt 5 minuten om het kookpunt te bereiken als we water koken. Het duurt nog eens 20 minuten of zo voordat het water volledig is verdampt, wat goed is omdat het ons tijd geeft om onze waterkoker te sparen. Hoe lang duurt het om 1 kopje kokend water te verdampen? Meestal is het 2 minuten per kopje water .
Reduceren, ook wel inkoken, is het concentreren van een vloeistof door verhitting, waardoor het dikker wordt en het een sterkere smaak krijgt.
Hoe maak je een saus dikker? De makkelijkste manier om een saus dikker te maken is door de hoeveelheid vloeistof te verminderen . Dit kan door je saus te laten sudderen of aan de kook te brengen - doe dit onbedekt, zodat de stoom kan ontsnappen.
Door het hoge zetmeelgehalte in het pastawater is dit een perfect bindmiddel voor je pastasaus. Bak de pasta direct na het afgieten mee in de saus. Zo neemt de pasta de smaak van de saus op, en heeft de pasta geen kans om aan elkaar te plakken.