We weten niet precies waardoor PCOS ontstaat. Er zijn wel zaken die een rol spelen bij het ontstaan van PCOS, zoals: Een verstoorde hormoonhuishouding: bij de menstruatiecyclus zijn meerdere hormonen betrokken. Deze kunnen uit balans zijn en daardoor problemen geven.
Wat is de oorzaak van PCOS? De bekende oorzaken van PCOS zijn: erfelijke aanleg, hogere hormoonwaarden tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder voordat je geboren bent en leefstijl. Gewicht speelt een belangrijke rol. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS krijgen vaak symptomen van PCOS als ze dikker worden.
Het is niet duidelijk waardoor PCOS precies wordt veroorzaakt. Wel is bekend dat PCOS vaker voorkomt bij dochters of zussen van vrouwen met PCOS. Er is dus waarschijnlijk een genetische achtergrond. Ook andere factoren, zoals overgewicht, vergroten de kans op PCOS.
Bij het polycysteus-ovarium-syndroom (PCOS) heb je geen eisprong of minder vaak. Je wordt niet elke maand ongesteld, soms maanden niet. Je eierstokken maken te veel mannelijke hormonen. Je kunt meer puistjes hebben en veel haar op je lichaam.
PCOS is een erfelijke aandoening. Veelvoorkomende symptomen van PCOS zijn een onregelmatige menstruatiecyclus, overbeharing, acne en verminderde vruchtbaarheid. PCOS kan worden vastgesteld door middel van een echoscopie en door bloedonderzoek.
Er bestaat geen 'genezing' voor PCOS, maar de symptomen en gezondheidsrisico's kunnen wel worden beperkt. Vaak bestaat de behandeling eenvoudigweg uit het voorschrijven van de anticonceptiepil, waarbij bloedingen kunstmatig kunnen worden opgewekt.
In de normale menstruatiecyclus treden ongeveer dertien tot veertien menstruaties per jaar op; bij PCOS minder dan acht per jaar. De periode tussen de menstruaties wordt dus langer dan vijf tot zes weken (oligomenorroe) of de menstruatie blijft gedurende een half jaar of langer weg (amenorroe).
“PCOS is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Het is geen ernstige diagnose, maar het kan lastig zijn als je een kinderwens hebt. Vaak komen jonge meiden er achter als ze stoppen met anticonceptie en ze (bijna) niet menstrueren.
De reguliere behandeling van PCOS bestaat uit het onderdrukken van de eisprong met behulp van de pil. Het grootste probleem bij PCOS is echter dat je niet kunt ovuleren, dan is het slikken van de pil geen oplossing.
Vermijd daarom voedingsmiddelen zoals fastfood, chips, koekjes en kant-en-klaarmaaltijden. 3. Zuivelproducten met toegevoegde hormonen: Sommige zuivelproducten kunnen groeihormonen en antibiotica bevatten, wat de hormoonbalans kan verstoren.
8 van de 10 vrouwen met PCOS krijgen door medicijnen een eisprong. 4 van deze vrouwen worden zwanger binnen 6 maanden. Bij de andere 4 duurt het langer. 2 van de 10 krijgen geen eisprong en worden dus ook niet zwanger.
Naar schatting heeft 1 op de 5 vrouwen PCOS. Zij ervaren vaak klachten zoals een onregelmatige menstruatiecyclus, gewichtsproblemen, acne, haaruital, overbeharing, vermoeidheid en stemmingswisselingen of een (nog) onvervulde kinderwens. Deze klachten zijn wél omkeerbaar!
Een teveel aan mannelijke hormonen. Dit merk je vaak aan acne, haarverlies of juist overbeharing, maar soms is het alleen in het bloed te zien. Minimaal twaalf kleine blaasjes in de eierstokken. Er is een echo voor nodig om die blaasjes te kunnen zien.
Oudere, kleine studies lieten zien dat PCOS mogelijk vaker voorkomt bij vrouwen met herhaalde miskramen. Daarentegen hebben vrouwen bij wie PCOS is vastgesteld geen verminderde kans op een levendgeboren kind.
Bij vrouwen met PCOS kan het extra lastig zijn om gewicht te verliezen door de verstoorde hormoonbalans (een te hoog cortisol niveau stimuleert de vetopslag en bemoeilijkt het vetverlies). Een gespecialiseerde dietist kan hierbij adviseren en begeleiden.
Anovulatie is de medische term die gebruikt wordt om aan te duiden dat er geen eisprong plaatsvindt bij een vruchtbare vrouw. In sommige gevallen gaat dit gepaard met amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Vrouwen zonder eisprong kunnen echter toch wel een paar keer menstrueren.
De beste manier om PCOS te behandelen, is een gezonde levensstijl te hanteren. Je eet- en sportgewoonten hebben een grote invloed op de hoeveelheid symptomen die je ervaart. Wanneer je veranderingen in je gewoontes aanbrengt, is het belangrijk om kleine, haalbare doelen te stellen.
PCOS en buikklachten: wat is de conclusie? 96% gaf aan meer te willen weten over buikklachten en PCOS. De resultaten van de poll laten zien dat veel vrouwen last hebben van pijn in de buik. Er zijn veel overeenkomsten in de klachten, maar er zijn ook verschillen te zien.
Van PCOS kun je behoorlijke stress ervaren wat weer kan leiden tot een verergering van je PCOS: een vicieuze cirkel.
Er is wel een licht verhoogde kans op een meerling en stemmingswisselingen, maar ruim 50% van de vrouwen raakt uiteindelijk zwanger. Als bovenstaande tabletten weinig of geen effect hebben, kun je overgaan op injecties met hormonen.
In principe komt er tijdens iedere menstruatiecyclus één eicel vrij, maar in sommige gevallen vindt er een dubbele eisprong plaats.
Als er geen eisprong is, wordt ook geen progesteron aangemaakt. Je lijf krijgt dan domweg geen seintje dat de juiste dikte is bereikt. Het baarmoederslijmvlies blijft zich opbouwen en wordt te dik om nog vast te houden. Ook een tekort aan progesteron kan dus onbedoeld hevig vaginaal bloedverlies tot gevolg hebben.
Als je 1 jaar niet meer ongesteld bent geworden, ben je in de menopauze.Je kunt dan niet meer zwanger worden.
Op dit moment is er helaas geen remedie voor PCOS. Voor bijna alle vrouwen is dit moeilijk te accepteren. Wel is het zo dat je de symptomen onder controle kan krijgen door medicijnen, gezonde voeding en voldoende beweging.
Als het lichaam teveel testosteron produceert, kan je last krijgen van een onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Daarnaast kan je ook meer lichaamshaar krijgen dan de gemiddelde vrouw. Andere mogelijke effecten van een hoog testosteronniveau kunnen zijn: Acne.