De meeste spiegelreflexcamera's voor beginners gaan rond de 150,000 tot 200,000 clicks mee.De echte professionele spiegelreflexcamera's gaan dus tot 400,000 of zelfs 500,000 clicks mee. Via deze database kun je zien wat de verwachtte levensduur is van jouw camera.
Het verschilt per camera hoeveel kliks er gemaakt kunnen worden. Over het algemeen is het vaak zo dat een budget camera zo'n 40.000 tot 80.000 kliks kan maken. Een semi-professionele camera kan er zo'n 100.000 tot 150.000 maken en een professionele camera kan er zo'n 150.000 tot soms wel 400.000 maken.
Een van de meest gebruikte en eenvoudigste manieren om erachter te komen hoeveel kliks jouw camera heeft is via de website www.camerashuttercount.com. Hier upload je eenvoudig een onbewerkte foto (JPEG of RAW) en vervolgens krijg je te zien hoeveel kliks jouw camera heeft gemaakt.
Het aantal clicks geeft aan hoe vaak de sluiter van de camera gebruikt is en is te vergelijken met de kilometerstand van een auto. Het aantal clicks van een camera bepaalt dus mede de waarde en te verwachten resterende levensduur. Digitale spiegelreflexcamera's hebben maar een paar bewegende delen.
Open een origineel fotobestand (eventueel RAW, maar geen bewerkte JPG) en ga hierna naar Extra > Toon infovenster. Je klikt vervolgens op het tabje met de i, en daarna op het tabje EXIF. Je scrollt omlaag totdat je 'Afbeeldingsnummer' ziet staan; dit zijn het aantal clicks.
De verwachte levensduur van de sluiter bij Nikon camera's: Instapmodellen zoals de Nikon D3500 en Nikon D5600 kunnen rond de 100,000 clicks maken. De Nikon D7500 kan rond de 150,000 clicks maken. De Nikon D610, Nikon D750 en de Nikon D780 kunnen rond de 150,000 clicks maken.
Het werkt zo: Je gaat naar https://www.camerashuttercount.com. Je upload daar een foto gemaakt met jouw camera. Vervolgens wordt het aantal clicks getoond.
Conclusie: minimaal 5 tot 10 jaar
Al met al kan de conclusie worden getrokken dat een beetje digitale camera volgens de fabrikanten/importeurs zelf toch zeker minimaal 5 tot 10 jaar mee moeten gaan. Dat geeft aan dat je met een camera die binnen die tijd mankementen vertoont altijd weer kunt aankloppen bij de verkoper.
Van de meeste modellen zijn er geen opgegeven aantal clicks maar wel voor volgende modellen: A7RII en A7SII halen 500 000 clicks. A6500 haalt 200 000 clicks.
Het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflex: Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp. Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem.
Controleer een 2e hands fototoestel altijd op gebruikerssporen. Zit er veel krassen op de body, wat is de staat van het rubber (versleten of niet) en hoe ziet het scherm eruit. Als hier veel krassen op zitten, en de camera beschikt over touchscreen, dan kan het zijn dat hij minder goed werkt.
Een click of een klik in SEO termen is de handeling die een persoon verricht om een koppeling te activeren. Je kunt klikken op een tekstlink, een afbeelding, banner, telefoonnummer of een ander interactief element. Door te klikken op links navigeren we over het internet.
Systeemcamera's zijn over het algemeen een stuk compacter en lichter dan spiegelreflexcamera's. Je kunt deze camera daarom gemakkelijk overal mee naar toe nemen. De camera neemt minder plek in beslag dan een spiegelreflex zonder dat er kwaliteit verloren gaat.
Shutter Count (Sluiter Teller)
Dit geeft een indicatie van de gebruiksintensiteit en de nog te verwachten levensduur van althans dat onderdeel van de camera. Er zijn verschillende methodes om de shutter count, oftewel shutter actuation, oftewel camera clicks 'uit te lezen'.
Op de meeste objectieven (lenzen) en andere Canon producten is een code terug te vinden die iets over de leeftijd van de lens (of een ander Canon product) zegt. Deze code is terug te vinden achter op de lens, op het deel dat je op de camera bevestigd.
Klik is gebruikelijker dan click
Ook het zelfstandig naamwoord klik (en muisklik, rechtermuisklik en linkermuisklik) is gebruikelijker dan click. Er zijn twee meervouden mogelijk bij klik: klikken en kliks (eventueel: clicks).
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
Dat hangt af van het budget dat je beschikbaar hebt, maar bijvoorbeeld ook van het soort fotografie dat je wilt beoefenen. Goede beginner spiegelreflexcamera's in 2022 zijn bijvoorbeeld de Canon EOS 2000D, Nikon D3500, Canon EOS 250D en de Nikon D5600.
Een spiegelreflexcamera kan beter zijn als je het fijn vindt om het werkelijke beeld en kleuren te kunnen zien door de optische zoeker van de camera. Of als je het fijn vindt om een grote body te hebben omdat dat fijner vasthouden is.
Professionele fotografen maken gebruik van camera's met een full frame sensor. De goedkopere spiegelreflexcamera's hebben een zogenaamde crop sensor. Dit is een kleinere beeldsensor. Lenzen die speciaal voor deze crop-sensorcamera's zijn gemaakt, passen NIET op de full frame camera's van hetzelfde merk.