De ananas (Ananas comosus) is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De plantensoort behoort tot de bromeliafamilie (Bromeliaceae).
Wat is ananas? De ananas is een fruitsoort die groeit aan een tropische plant. Ananas is oorspronkelijk afkomstig uit Bolivia, Paraguay en Brazilië. Het stuk fruit kan 30 centimeter lang en meer dan 4 kilogram zwaar worden.
Ananas is een geslacht uit de bromeliafamilie (Bromeliaceae), alwaar het wordt ondergebracht in de onderfamilie Bromelioideae. De best bekende soort is de ananas (Ananas comosus), een belangrijke fruitplant. Daarnaast worden andere soorten gecultiveerd als sierplanten vanwege hun decoratieve bladeren en vruchten.
Verse ananas komt uit landen als Ivoorkust, Brazilië en Midden-Amerikaanse landen. Tegenwoordige worden de meeste ananassen gekweekt in Zuidoost-Azië, voornamelijk in de Filipijnen en Thailand. Voor Nederland geldt echter dat bijna 90 procent van de ananas die we eten wordt geteeld in Costa Rica.
Verbetert de spijsvertering
Het enzym bromelaïne in ananas helpt bij het verteren van voedsel in het lichaam. Heb je vaak last van maag- en / of darmklachten? Bromelaïne vermindert deze klachten aanzienlijk, een goede reden om vaker ananas te eten.
Ananas is een geschikte fruitsoort om te eten tijdens het afvallen. Door deze exotische vrucht aan je dieet toe te voegen, krijg je weinig calorieën binnen en voorzie je je lichaam van vele goede voedingsstoffen. Toch bevat ananas, net als andere fruitsoorten, fructose.
De schijnvrucht kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden, heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvormig. De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig, het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet tot zoetzuur.
Jaarrond verkrijgbaar
Ananas is het hele jaar verkrijgbaar.
Sommige fruitsoorten zien eruit als een vrucht, maar zijn dat volgens de plantkunde niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor aardbeien, vijgen en ananas. Dat noemen we schijnvruchten.
Dankbaar vult de Nederlandse consument zijn of haar fruitschaal met bananen, sinaasappels, kiwi's en ananas, allemaal typische voorbeelden van exotisch fruit. Ook mango, papaya, litchee en guave zijn bij de meeste mensen hier wel bekend.
Cultiveer deze cultuur in bijna alle landen met een tropisch klimaat. Er zijn 300 soorten mango's ontwikkeld, waarvan er 35 in de handel zijn. Daarom is het moeilijk om de rijpheid van deze tropische vrucht aan te tonen naar zijn kleur, de kleur van de vrucht hangt af van hun variëteit.
Sommige tropische vruchten zijn zo kwetsbaar dat ze in Europa bijna niet bekend zijn, omdat ze niet getransporteerd kunnen worden over lange afstanden. Exotische vruchten daarentegen komen uit allerlei werelddelen en zijn minder kwetsbaar.
Ja, ananas is veilig voor honden. De meeste honden vinden ananas heerlijk vanwege de zoete smaak. Ananas zit vol met vitamines, mineralen en vezels. Het bevat ook bromelaïne, een enzym dat het voor honden gemakkelijker maakt om eiwitten op te nemen.
Van oudsher wordt er namelijk vaak ananas gegeten om de bevalling op gang te helpen. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Daarom is ananas tijdens je zwangerschap best goed.
Fruit rechtstreeks van de boer of uit de landwinkel is daarom een goede en goedkopere oplossing. Probeer goedkopere groenten en fruit te kopen. Frambozen en blauwe bessen zijn bijvoorbeeld aardig prijzig, terwijl appels en bananen een stuk goedkoper zijn.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
ananas → pineapple. ananas → pineapple, pineapple tree.
Prikkend gevoel
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een proteolytisch enzym. 'Proteo' komt van proteïnen en 'lysis' betekent afbreking. Het enzym breekt dus proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
De harde huid kun je gewoon eraf snijden en weggooien, maar je doet er goed aan om de kern, ook wel ananashart genoemd, wel te bewaren. Deze kern is namelijk een goed bron van bromelaïne, wat regelmatig als voedingssupplement wordt voorgeschreven vanwege de mogelijk bijzondere eigenschappen.
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Een kopje vol met stukjes ananas bevat gemiddeld 16 gram suiker. Toch is ananas de minst 'slechte' in deze rij, want het bevat mangaan dat je bloedsuikerspiegel onder controle helpt te houden.