De benodigde laagdikte is 5-7cm. Leg je het dunner, dan heb je kans dat je de ondergrond (anti-worteldoek e.d.) ziet. Leg je het veel dikker, dan wordt het onprettig indien je er met de fiets of auto overheen rijdt.
Op een oppervlak die licht gebruikt wordt, zoals op een tuinpad en oprit waar alleen op gelopen of gefietst wordt, is de standaard laagdikte 5 cm. Qua formaat zijn er veel mogelijkheden: alles tussen 2 mm en 32 mm is mogelijk. Op een oprit en parkeerplaats waarop gereden wordt bevelen we een laagdikte van 5-7 cm aan.
Tuinpad met grind
Wanneer we spreken van een tuinpad of terras in grind, waar beperkt gebruik van zal gemaakt worden, dan raden we aan om een standaard laagdikte van 4 cm te gebruiken. Verschillende keuzes zijn hier afhankelijk van de grootte van het grind. Alles tussen 2 mm en 20 mm is mogelijk.
Dat is afhankelijk van de toepassing waarvoor het grind/split gebruikt wordt. Bij tuinpad waarop gelopen/gefietst wordt is er een standaard laagdikte van 5 cm geadviseerd.Tussen 20 - 40 mm grind is een laagdikte van 6/7 cm geadviseerd.
Heb je een pad of siertuin, dan raden wij hierbij een laagdikte van 5 cm aan. Dit is diep genoeg om ervoor te zorgen dat de grond mooi bedekt wordt, maar niet te diep om weg te zakken wanneer je over het grind loopt. Bij de oprit is de grindlaag dikker, namelijk minimaal 7 cm.
Maak het zandbed mooi recht en glad over de gehele oppervlakte en blijf, zoals genoemd, 5 à 6 cm onder het maaiveld. Het egaliseren van het zandbed haalt eventuele kuilen of gaten weg die anders gevuld hadden moeten worden met grind.
De ondergrond schoonmaken en uitgraven
Graaf de grond tot ongeveer 40 cm uit.
Een siertuin of tuinpad aanleggen met grind is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt U anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan, daarnaast gaan de stenen zo niet mengen met de ondergrond waardoor ze later makkelijker te verwijderen zijn.
Het advies is om 5 tot 6 cm aan lagen aan de houden. Wanneer je kiest voor een dunnere laag dan zie je het worteldoek en/of ondergrond door de grindlaag een. Wanneer je het te dik legt, dan ervaart men moeite wanneer met fiets of auto eroverheen gereden wordt.
Grindpad aanleggen: stap voor stap
Hiertoe moet het oppervlak met een gespannen metselkoord afgezet en ca. 35 cm diep uitgegraven worden. Als je met een auto over het pad wilt rijden, is een diepte van ca. 60 cm nodig, afhankelijk van de plaatselijke bodemgesteldheid.
Stap 2: Het pad uitgraven
Graaf een geul van 15 centimeter diep. Is de grond erg zacht, dan is 20 centimeter aan te raden, waarna je de geul tot de juiste werkdiepte opvult met zand. Steek de randen zo scherp mogelijk af met de spade en controleer regelmatig de breedte van de geul met een op maat gezaagde plank.
Ja, in de meeste gevallen is grind goedkoper dan tegels.
Carrara grind blijft ons meest prachtige witte grind. Het unieke marmer gesteente afkomstig uit de Massa Carrara groeve in Italië geeft een matte witte kleur aan het gesteente. De witte Carrara stenen laten zich mooi combineren in de moderne tuin.
Als je niet te veel last van onkruid wilt hebben, is het aangeraden om een worteldoek onder de kiezelstenen te leggen. Sommige soorten kiezel kunnen na verloop van tijd verkleuren.
Anti-worteldoek is een gronddoek dat over de onderlaag wordt aangebracht ter voorkoming dat onkruid vanuit de onderlaag door bijvoorbeeld een laag grind of houtsnippers kan groeien. De onderlaag wordt door het gronddoek afgesloten, waardoor onkruid geen kans krijgt.
Probeer zoveel mogelijk uit één stuk worteldoek te leggen. Is overlappen nodig, zorg dan voor een overlap van ongeveer 5 cm om te voorkomen dat onkruid zich alsnog tussen het worteldoek kan dringen.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Laagdikte grind: niet te dik!
Over het algemeen adviseren wij: leg het grind nooit te dik! U zakt dan weg in het grind. De standaarddikte is 5cm, bij maten tussen ± 8 en 25mm. Hoe groter het grind verder wordt, hoe dikker u het legt (hoewel zelden dikker dan 10cm).
In vrijwel elke tuin is bestrating of ook wel tegels te vinden in de vorm van een tuinpad, als sierbestrating of als aangelegd terras. Bestrating en grind of split zijn heel mooi te combineren omdat het beide natuurproducten zijn.
Spuit Roundup onkruidvrij tussen het grind op de plekken waar veel onkruid groeit, en de plantjes sterven al binnen een paar uur af.
Zonder een grindmat, kan het siergrind gemakkelijk verschuiven en een onstabiel oppervlak creëren. Dit kan problemen opleveren bij het lopen of rijden. Met een grindmat blijft het netjes op zijn plaats.Het biedt een stabiel en vlak oppervlak om op te lopen of te rijden.
U kunt de grindmatten direct op het zand leggen, maar ook op het worteldoek zodat u een dubbele dekking heeft. Een voordeel van grindmatten is dat u minder grind of split nodig heeft vanwege de ruimte die een grindmat inneemt. U kiest voor de optie wanneer het split of grind belast gaat worden.
De meeste big bags grind wegen 1500 kg per m3. Hiermee kan 20 vierkante meter bedekt worden. 1500 kg gedeeld door 20 vierkante meter is: 75 kg. U heeft dus 75 kg grind per vierkante meter nodig.
Indien u Grind of Split toepast in bijvoorbeeld een siertuin waar geen beweging op plaatsvindt en dus Anti-Worteldoek wordt gebruikt, kunt u het eventueel met uw voeten verdichten. Voor een strak resultaat geldt altijd, gebruik een trilplaat.