Meestal is het zo dat uw hond trilt omdat hij of zij angstig is, bijvoorbeeld wegens onweer of andere harde geluiden. Bij angst kunt u uw hond in overleg met een dierenarts een kalmerend supplement geven zoals, Calmex. Maar in sommige gevallen heeft het trillen een hele andere oorzaak dan stress.
Honden kunnen ook gaan trillen tijdens (voor hun) stressvolle situaties, zoals onweer, vuurwerk, of een dierenartsbezoekje. Als een hond trilt dan kan dit erop wijzen dat hij pijn heeft. Denk hierbij bij aan pijn in de rug of erge buikpijn. Ook sommige medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat een hond veel hijgt.
Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk en onweer worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan trillen. Ook dierenartsbezoek heeft soms een tril-effect bij de hond.
Honden reageren op stressvolle situaties door te trillen en te hijgen, daarom is het belangrijk om te proberen de oorzaak van de stress van je hond te achterhalen en dit te verminderen (indien mogelijk). In zeldzamere gevallen kan het hijgen en trillen van je hond een teken zijn van een ernstige gezondheidsaandoening.
Ouderdom, pijn, vergiftiging, neurologische aandoeningen, opwinding, nierfalen en bijnieraandoeningen kunnen trillen bij oudere honden veroorzaken. Als je merkt dat je oudere hond meer trilt dan normaal, breng hem dan naar de dierenarts voor een controle.
Generaliserend geldt dat hoe kleiner het ras is, des te langer deze honden mogen verwachten te leven. Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
Er zijn anno nu gelukkig goed werkende pijnstillers voor hond en kat te verkrijgen. Deze zogenaamde NSAID's (o.a. Melovem, Rimadyl, Novacam en Carprodyl) zijn vaak bijzonder effectief en worden uitsluitend op voorschrift van de dierenarts verstrekt.
De ziekte van Cushing bij de hond betreft een aandoening waarbij de bijnieren te veel hormoon aanmaken. Het is een ziekte die zeer vaak bij de hond voorkomt, met name kleine hondenrassen. Bij de ziekte van Cushing wordt er teveel cortisol aangemaakt in de bijnieren van de hond. De bijnieren maken o.a. cortisol aan.
De ziekte van de Addison wordt veroorzaakt door een ontsteking in de bijnieren van je hond. Door die ontsteking produceren de bijnieren minder cortisol en aldosteron. In de meeste gevallen gaat het om een auto-immuunziekte. De ziekte komt meestal voor bij honden tussen drie en zes jaar oud.
De meeste honden kunnen ook goed tegen de kou, al kan dat per ras verschillen. Er zijn ook rassen die van nature moeilijker weerbaar zijn tegen kou. Bij een hond is het daarom belangrijk om in de gaten te houden of hij het koud heeft.
Wat zijn de symptomen van een vergiftiging? Symptomen die plotseling optreden zijn onder andere sloomheid, kwijlen, braken, trillen, plekken op de huid, aanvallen en toevallen en een moeilijke ademhaling. De symptomen hangen sterk af van de giftige stof wat het dier heeft binnenkregen.
Honden kunnen beginnen trillen in stressvolle situaties, zoals onweer, vuurwerk of een bezoek aan de dierenarts. Trilt je hond? Het kan een teken zijn dat hij pijn heeft, zoals rugpijn of hevige buikpijn. Honden kunnen rillen als ze koorts hebben.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Ze lopen bijvoorbeeld kreupel of lopen stijver dan voorheen. Bij chronische pijn zijn er vaak subtielere veranderingen in dagelijkse bezigheden zoals gaan meer gaan liggen, moeilijker gaan zitten en weer overeind komen of minder graag willen springen (bijvoorbeeld weigeren om de auto in te springen).
Symptomen van een zieke hond
Overmatig veel drinken of plassen. Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen.
Bij de hond kan paracetamol wel gegeven worden maar niet in de zelfde dosering als bij de mens. Hoge doseringen kunnen giftig zijn. Geef paracetamol alleen als uw dierenarts dat heeft voorgeschreven en in de dosering zoals op de verpakking staat.
Het syndroom van Cushing is een aandoening waarbij een of beide bijnieren te veel cortisol aanmaken. Het syndroom is zeldzaam: het komt voor bij 1 à 10 per miljoen inwoners per jaar. Als de oorzaak van het syndroom in de hypofyse ligt (hypofysegezwel), spreken we specifiek van de ziekte van Cushing.
[6] noemen de volgende kenmerken als typerend voor ADHD bij de hond: Persisterende rusteloosheid met een hoog activiteiten- en locomotiepatroon. Overdag niet kunnen slapen, zelfs niet bij afwezigheid van stimuli. Moeilijkheden om focus te houden, snel afgeleid: slecht of niet kunnen leren.
Symptomen van hartfalen bij honden
Sloomheid, een verminderd uithoudingsvermogen, hoesten, benauwdheid, een bolle buik en flauwtes kunnen wijzen op een hartprobleem. Omdat al deze klachten ook andere oorzaken kunnen hebben, moet verder onderzoek uitwijzen of het nodig is om (dure) hartmedicijnen te geven.
De ziekte van Addison is een aandoening waarbij de bijnierschors geen of onvoldoende hormonen maakt. De ziekte van Addison wordt ook wel primaire bijnierschorsinsufficiëntie genoemd.
Te denken valt aan onder andere: urineweginfectie, diabetes, baarmoederontsteking en nierproblemen. Als je merkt dat je hond abnormaal veel drinkt of plast, wacht dan niet met contact opnemen met je dierenarts. Hoe eerder je ingrijpt, hoe groter de kans is dat je hond op tijd de juiste behandeling krijgt.
Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder. Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed.Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Ibuprofen is geen goede pijnstiller voor uw hond. Als uw hond het per ongeluk binnen krijgt, is het zaak dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw dierenarts. Er moet namelijk voorkomen worden dat het middel door het lichaam wordt opgenomen. Een afwachtende houding in dit geval kan fataal zijn.