Specificaties. Elektriciteitsdraad, zwart - Deze zwarte VD draad is te gebruiken als schakeldraad of als fasedraad. Met dit elektriciteitsdraad kun je bijvoorbeeld eenvoudig lichtschakelaars aansluiten. Het maximale vermogen voor dit elektra draad is 3600 watt bij 230 volt.
Het symbool van de schakeldraad is een T. In tegenstelling tot de fase-, nul- en aardedraad is de dikte van schakeldraad maar 1,5mm2.
Bij huis tuin en keuken verwarmings heb je ook een 1,5 kwadraats stekker/kabel wat hooguit 3000 watt vraagt. want als dit niet langer dan 2 meter is dan kan het wel. 2.5mm2 is van belang als je lange afstand moet overbruggen met max 16A aan vermogen. 1.5mm2 is voldoende voor 16A over korte afstanden.
De schakeldraad is de voortzetting van de fasedraad na een schakelaar, die zorgt voor de stroomtoevoer naar een verbruiker, meestal een of meer lampen, vanaf de schakelaar. Bij een wisselschakeling of bij een kruisschakeling zijn ook de draden tussen de schakelaars schakeldraden.
De bruine fasedraad of zwarte schakeldraad koppel je aan het schroefje waar 'L1' boven staat. Vervolgens zijn er nog twee zwarte draden over die naar de tweede schakelaar gaan. Deze sluit je aan op de schroeven 1 en 1'. Bij de tweede schakelaar verbind jij opnieuw de twee blauwe draden.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
In vochtige ruimtes is de kans op lekstroom groter dan in droge ruimtes. Een tweepolige schakelaar zorgt ervoor dat het risico op eventuele lekstromen wordt uitgesloten. Gebruik bij voorkeur in vochtige ruimtes een tweepolige schakelaar. Zo maak je je woning weer een stukje veiliger.
Een schakeldraad mag namelijk zwart of grijs zijn. En dus niet bruin.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Een zwart stroomdraad heet ook wel schakeldraad. Zoals de naam van deze kleur stroomdraad al doet vermoeden, wordt de schakeldraad gebruikt na een schakelaar in huis. U kunt dit type stroomdraad zien als een verlenging van de bruine stroomdraad. Het verschil hierbij is dat er op een fasedraad ook altijd spanning staat.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
Over een 4mm² kan je 25A stroom sturen. Voor mono of driefase geldt dezelfde regel. Enkel heb je bij driefase 25A meer vermogen (uitgedrukt in Watt) dan bij een monofase 25A.
Soms wordt de draad tussen een lamp en een schakelaar ook wel lampedraad genoemd. Deze draad is meestal dunner dan de andere installatiedraden. Dit komt omdat schakeldraad of lampedraad de stroom toevoert naar één toestel. Aarddraad is een draad die normaal gesproken niet onder spanning staat en dus geen stroom voert.
Bij twijfel: een te dikke kabel is altijd beter dan een te dunne kabel. Een dunne kabel geeft spanningsverlies waardoor de omvormer/12 volt apparatuur eerder afslaat, vermogensverlies, wordt warm etc.
De zwarte schakel draad vormt de verbinding tussen schakelaar en lamp. Zijn er meerdere zwarte draden dan is er sprake van een wissel schakelaar of een kruis schakelaar. De bruine draad vervoert de stroom van de schakelkast naar de lamp, de zwarte draad dient voor het onderbreken van de kring.
In een 19mm gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.
Neen, mag niet meer als één groep door de pijp trekken.
De beste trekveer is naar onze mening – en dat kunnen wij stellen op basis van jarenlange eigen ervaring – een kunststof trekveer. Daarbij hebben wij veel gebruik gemaakt van het merk RUNPO. Dit is een professioneel merk uit Duitsland dat al jarenlang wordt gebruikt door elektriciens wereldwijd.
Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
Fasedraad wordt met de letter 'L' aangeduid dat staat voor het Engelse woord 'live'. Er worden ook wel drie fasedraden gebruikt. Dan is de aanduiding L1, L2, L3 voor de verschillende schakeldraden. De afkorting 'N' staat voor het Engelse woord 'neutral'.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
Deze toepassing komt niet veel voor in de elektrotechniek maar in principe is dit perfect mogelijk. Bij het gebruik van een dubbelpolige schakelaar als enkelpolige schakelaar dient u de toekomende bruine of zwarte draad op de L1 klem aan te sluiten, de vertrekkende draad die naar de lamp gaat plaatst u op klem 1.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is de behuizing van de schakelaar. Een wisselschakelaar heeft één wisselcontact en is ook te gebruiken als enkelpolige schakelaar en een serieschakelaar heeft twee contacten die apart te bedienen zijn.