3.6.2 Risico's Water in de kruipruimte is gevaarlijk, omdat men kan verdrinken indien men onwel wordt. Natte kleding belemmert het werken, onderkoeling is levensbedreigend. Obstakels onder het wateroppervlak zijn niet te zien, er is daarmee kans op verwonding.
Een kruipruimte is een lage ruimte tussen de bodemafsluiting en de begane grond of vloer. De kruipruimte kan worden bestemd voor installatieleidingen. Het werken in een kruipruimte is een risicovolle activiteit. Als de werkzaamheden in kruipruimten noodzakelijk zijn, voer deze dan op een veilige en gezonde manier uit.
Een vochtige kruipruimte kan namelijk grote problemen veroorzaken. Het vocht uit de kruipruimte heeft invloed op het vocht in uw woning. Bovendien ontstaan er schimmels en kan er houtrot ontstaan omdat het vochtprobleem niet wordt opgelost.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
Door een laag schelpen op de bodem van de kruipruimte te leggen, nemen de schelpen het vocht op en houden dit vast. Daarnaast houden schelpen in een kruipruimte de vochtige lucht tegen, zodat het in huis lekker droog blijft.
Isolatie (bv. schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Meestal is dit geen groot probleem. Kruipruimtes hoeven namelijk niet waterdicht te zijn, er kan water in staan zonder dat je het door hebt. Bij een gewone ventilatie heeft vocht onder je woning niet veel invloed.
Bij woningen zonder kruipruimte is dit niet of nauwelijks nodig, omdat het grondwater dan tot een halve meter onder het vloerpeil mag komen zonder vochtproblemen te veroorzaken. Hierdoor kan de bodem onder kruipruimteloze woningen meer water vasthouden en sluit de waterhuishouding beter aan bij het natuurlijke systeem.
Het is daarom belangrijk om dat vocht onder uw kruipruimte te houden. Dit doet u door de bodem van uw kruipruimte te isoleren. EPS-korrels zijn voor dit doel uitermate geschikt. Die stoten het vocht af en blijven bovendien op vocht drijven.
Volgens het bouwbesluit is het tegenwoordig niet meer verplicht om een kruipruimte te ventileren. Wel zijn er regels opgesteld rondom het luchtdicht en waterdicht uitvoeren van de begane grond vloer.
Hoeveel ventilatie de kruipruimte in jouw huis nodig heeft ligt aan de oppervlakte van de vloer. Gemiddeld genomen heb je één ventilatiekoker per 12 m2 nodig. Echter kan dit nog verschillen per kruipruimte. Soms is er namelijk om bepaalde redenen toch meer ventilatie nodig.
Specialist Elektra
YmVk is geschikt om zo door de kruipruimte te leggen. Gewoon los door de kruipruimte niet vastleggen aan andere leidingen gewoon los door het zand. Ja deze kabel mag direct op de wcd worden aangesloten. Je mag de kabel zadelen met speciale Som zadels elke 20 cm of een buis beugelen elke 40 cm.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Van verborgen gebreken is niet zomaar sprake. We noemen water in de kruipruimte dan ook pas een verborgen gebrek wanneer deze voorafgaand aan de aankoop redelijkerwijs niet zichtbaar was, de verkopende partij kennis had van het gebrek én dit bewust voor u heeft verzwegen.
Als het regent stijgt het grondwater. Dit is normaal. Maar soms regent het erg veel. Of er zijn problemen met het afvoeren van het regenwater.
Wanneer er grond onder de fundering door de kruipruimte in spoelt, kunnen er zelfs ondergrondse ruimtes en doorgangen ontstaan tussen u en de omliggende woningen. In het geval van grondverzakking is de kruipruimte ophogen de meest effectieve oplossing.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Isolatie heeft veel voordelen: je huis is prettiger warm en je verbruikt minder energie. Vloerisolatie geeft bijna altijd meer comfort en een lagere energierekening dan bodemisolatie . Daarom kun je – als het in jouw huis kan - beter voor vloerisolatie kiezen dan voor bodemisolatie.
Vloerisolatie levert per jaar al snel een besparing op van 5 tot 7 m3 gas per vierkante meter geïsoleerde vloer. Dit betekent in veel gevallen een besparing van 10 tot 15% op de gasrekening. En naast het besparen op uw energierekening levert vloerisolatie u nog meer voordelen op.
Afhankelijk van de afmetingen van het te isoleren oppervlak en het aantal 'obstakels' in uw kruipruimte kan een isolatiespecialist zomaar één tot twee dagen bezig zijn met het aanbrengen van vloerisolatie.
Vloerverwarming is in veel opzichten een goede manier om jouw huis te verwarmen. Er zit alleen wel een addertje onder het gras. Vloerverwarming verwarmt namelijk niet alleen de vloer, maar ook de kruipruimte, de bodem en de fundering.