Heb je last van pijn in de voet die snel komt opzetten tijdens belasting, hevig is en gepaard gaat met lokale zwelling en roodheid? Dan bestaat de kans dat je een stressfractuur hebt. Deze kan niet goed genezen indien geen goede behandeling plaatsvindt.
Verschillende middenvoetsbeentjes
Een stressfractuur komt het meest voor bij: Os naviculare, door de herhaalde afrolbeweging van de voet tijdens lopen (spurters en springsporters). Metatarsaal V, met pijn aan de buitenzijde van de voet. Metatarsaal II, pijn aan het tweede middenvoetsbeentje.
In het geval van stressfracturen van de onderste ledematen die voortvloeien uit activiteit kunt u het volgende ervaren: Pijn bij de activiteit (lopen, rennen of springen) Scherpe pijn op een specifieke plek van het bot (gelokaliseerde gevoeligheid) Zwelling zonder bloeduitstorting op de plek van de pijn.
Als een stressfractuur niet wil genezen of zich op een specifieke locatie bevindt, dan kan een operatie nodig zijn. De herstelduur van een stressfractuur is dus sterk afhankelijk van ernst en locatie en duurt over het algemeen minimaal een paar weken tot enkele maanden.
Een vermoeidheidsbreuk, ook wel stressfractuur, is een breukje in het bot dat ontstaat door overbelasting. Stressfracturen ontstaan uitsluitend in botten die veel belast worden, zoals het onderbeen en de voetbotjes.
Belangrijk is om te oefenen om goed op het aangedane been te staan, als de pijn dit toelaat. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer tevens de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken, als de pijn dit toelaat. Oefen om weer een normaal looppatroon te krijgen, dan is iedere stap een oefening.
Stressfractuur (Vermoeidheidsbreuk)
In de voet is het vaak een middenvoetsbeentje dat een stressfractuur heeft, maar in principe kan zo'n breuk zich in elk bot van de voet voordoen. De pijn van een stressfractuur komt vrij snel op, is hevig en gaat vaak gepaard met lokale zwelling en roodheid.
Spondylolyse is een stressfractuur van een deel van de onderrug; het betreft meestal de vijfde wervel. Het letsel kan zich aan de linker- of rechterkant, of aan beide zijden van de wervel voordoen. Spondylolyse komt voor bij ongeveer 11% van de algemene bevolking van Nederland en wordt vooral gezien bij jonge mannen.
Bij een gebroken of gescheurd middenvoetsbeentje is er vaak een moeilijk te beschrijven pijn aanwezig in de middenvoet. Meestal is de pijn plotseling ontstaan tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel lopen en staan. De pijn wordt minder bij het dragen van een stevige schoen.
Gebroken voet herkennen
Een gebroken voet is pijnlijk, met name als er gewicht op komt te staan. De symptomen van een gebroken voet zijn onder andere pijn, zwelling, mank lopen, gevoeligheid op de plek van de breuk en mank lopen. In sommige gevallen kan lopen zelfs te pijnlijk zijn, waardoor het niet mogelijk is.
Duur van breukgenezing
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer.
Indien de activiteit te snel hervat wordt, dan kunnen de klachten snel terugkeren. Op termijn kan zelfs een stressfractuur ontstaan die enkel chirurgisch nog kan geheeld worden.
Een marsfractuur geneest vaak vanzelf. U kunt de genezing helpen door extra stevige schoenen te dragen. Soms kan een loopgips helpen. Hierdoor krijgt het gebroken bot extra rust.
De pijn bij kraakbeenletsels komt door overdruk op het onderliggende bot. Hierbij treedt vaak botoedeem (beenmergzwelling) op, wat pijnlijk is. Voor kraakbeenletsels bestaan veel verschillende behandelingen. Dit gaat van kinesitherapie en infiltraties tot kraakbeentransplantaties.
De behandeling bestaat uit een tubigrip en een enkelbrace. Zo heeft u minder pijn en geneest het letsel het snelst. In het ziekenhuis of een thuiszorgwinkel kunt u krukken huren. Tubigrip, brace dragen zodra de zwelling dit toelaat (meestal na 4 dagen).
Spondylose klachten
Bij een spondylose in de nek kunt u pijn hebben in de nek, die uitstraalt naar uw armen. Soms kan er sprake zijn van verminderde kracht of verminderd gevoel in de armen of de benen. Ook kan een verminderde controle van de blaas veroorzaakt worden door de spondylose.
Bij een inzakkingsfractuur ontstaat er ernstige pijn in de rug. Bewegen kan de pijn enorm doen toenemen en vaak ontstaat er een ander looppatroon waarbij er een voorover gebogen houding ontstaat. Een inzakkingsfractuur kan gepaard gaan met een beschadiging van het ruggenmerg.
Uw breuk zit in het gedeelte van het middenvoetsbeentje dat meestal goed herstelt zonder problemen. De behandeling bestaat in principe uit een tubigrip en een walker. Zo heeft u minder pijn en geneest de breuk het snelst. In het ziekenhuis kunt u krukken huren.
Een gebroken middenvoetsbeentje wordt ook wel een metatarsale fractuur genoemd. Een voet bestaat uit een voetwortel, een middenvoet en de tenen. De middenvoet bestaat uit vijf middenvoetsbeentjes (ook wel ossa metatarsalia genoemd).
Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt. Laat, als u zit, uw been op een bankje rusten en wel zo dat uw been hoger ligt dan uw heup.
Ervaart u pijn onder de bal van uw voet, dus tussen de boog van uw voet en uw tenen? Dan heeft u zeer waarschijnlijk last van uw middenvoetsbeentjes. We noemen pijn aan de middenvoet ook wel metatarsalgie.
De klachten bij pijn aan de zijkant van uw voet zijn op korte termijn te verhelpen door uw schoenen niet te strak te doen en uw voeten zo min mogelijk te belasten. Houd uw voet wel enigszins in beweging. Een eventuele pijnstiller of verkoeling op de pijnlijke plek kunnen de pijnklachten tijdelijk verminderen.