De vezels kunnen bovendien maar één keer per jaar geoogst worden, dus veel wol per keer is het niet. Naar schattig is het wol van maar liefst vier geiten nodig om één trui te maken. De relatief langzame productie maakt cashmere een duur, maar ook bijzonder product.
Het verschil tussen kasjmier en 'normale' wol
Kasjmier is overduidelijk fijner dan wol en heeft een gladder oppervlak. Het garen is weliswaar bijzonder licht en zacht, maar is tegelijkertijd slijtvast. Kasjmier bestaat uit fijne krullerige haartjes, waartussen een soort beschermende luchtlaag ontstaat.
Voor één cashmere trui zijn bijvoorbeeld wel drie à vier geiten nodig, dit in combinatie met de arbeidsintensiviteit van de behandeling maakt cashmere duurder dan gemiddeld. Cashmere wordt dus, in tegenstelling tot andere wolsoorten zoals bont, op een zeer diervriendelijke manier geproduceerd.
Natuurlijk moet je er dan wel netjes mee omgaan. Een cashmere trui van SuperCashmere gaat wel tien jaar mee. Behalve fijn is cashmere uitermate zacht, heel duurzaam en heeft het isolerende eigenschappen die veranderen met de luchtvochtigheid.
Cashmere, ook wel kasjmier genoemd, is een ontzettend zachte stof afkomstig van de kasjmiergiet. De kasjmiergeiten hebben een zachte onder vacht dat ideaal is voor het maken van fijne cashmere items.
cashmère wol herkent men daaraan dat de stof slecht brandbaar is, de zoetige geur van verbrande haren of nagels verspreidt en de rest van de vezels knobbeltjes vertoont die men kan stukwrijven.
Het best kun je een trui van cashmere wassen met de hand. Als je toch liever de wasmachine gebruikt kies je een programma voor handwas of wolwas. Keer de trui in ieder geval binnenstebuiten en stel de wasmachine in op 30 graden Celsius. Beperk het toerental voor het centrifugeren tot 1200 per minuut.
Zodra je een kasjmier kledingstuk in de wasmachine doet heb je de kans dat het krimpt en dat het zijn kwaliteit verliest. Een alternatief voor de wasmachine is natuurlijk gewoon met de hand wassen. Dit kost wat meer tijd maar zo verleng je wel de levensduur van jouw kasjmier item.
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Cashmere, in het Nederlands ook wel kasjmier genoemd, is een woltype dat afkomstig is van de Kasjmirgeit. Ja – dat lees je goed. De wol is vernoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China – waar de bijzondere dieren oorspronkelijk vandaan komen. De Kasjmirgeit produceert de bijzondere wol.
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Om in aanmerking te komen voor het label 'baby cashmere' moet de geit tussen de 6 en 12 maanden oud zijn wanneer ze gekamd worden. Een geit levert deze kwaliteit dus maar één keer en slechts 30 gram. Dit maakt het product zeer exclusief – en dat voel én zie je!
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Wolvezels variëren in dikte van 10 tot 40 micrometer. Hoe dunner de vezel, hoe minder hij kriebelt. De meeste mensen krijgen last van jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer.
Allereerst groeit merinowol erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar 'geoogst' worden. Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Ondergoed, sokken, spijkerbroeken, t-shirts, truien, vesten en hemdjes was je op de 'katoen'-stand. Selecteer 40 graden, het aantal toeren van de centrifuge kun je ongewijzigd laten. Meestal duurt het katoenprogramma ongeveer 3 uur.
Gebruik koud water
Koud water kan ook tot minder kreukels leiden, waardoor je zowel tijd als stroom bespaart bij het strijken. Je kunt hoodies, vesten en truien het beste wassen met een koudwaterprogramma op een laag toerental.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
De beste manier om er goed uit te zien in een trui is om de merken te vinden die het beste bij je passen, en je daar aan te houden. Zorg ervoor dat de stof dicht op je lichaam zit zonder dat het je in je bewegingsvrijheid beperkt. Zorg dat de mouwen bij je polsen eindigen en de zoom op je taille.
Katoen kan in de droger, maar houd wel rekening met de temperatuur. Wil je krimp voorkomen? Zet de droger dan maximaal op 40 tot 60 graden. Hogere temperaturen leiden tot meer krimp.
Je wolletjes goed bewaren
Wol blijft namelijk het mooist als je het veel draagt. Het slimste is om de wolletjes in een plastic (ja, plastic, sorry) bak te bewaren, samen met een paar cederblokjes. Motten houden niet van ceder, dus zo blijven ze weg. De plastic bak moet goed afgesloten worden met een deksel.