Titanium. Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs.
Ze zijn allebei sterk en duurzaam, en ze zullen niet roesten of aantasten na verloop van tijd. Als je iets zoekt dat hypoallergeen is, dan is titanium misschien de betere keuze voor jou. Als je iets zoekt dat minder snel een allergische reactie veroorzaakt, dan is chirurgisch staal misschien de betere keuze.
Het meest gebruikte piercing metaal die gebruikt wordt is bekent als chirurgisch staal (316L.) Dit is een hoogwaardige roestvast staal die 13% nikkel bevat, dit is nodig om het roestvast te maken.
Titanium heeft in tegenstelling tot sommige andere metalen niet de eigenschap om zich te hechten aan ons lichaam. Het wordt daarom ook veel gebruikt als pinnen platen in de medische wereld. Deze eigenschap maakt titanium ook zeer geschikt om als piercing te dragen.
Nikkel en piercings
316L chirurgisch staal bevat dus nikkel en is daarom niet geschikt voor mensen met een nikkelallergie. Maar ook voor piercingdragers die geen nikkelallergie hebben moet je goed opletten als het op nikkel aankomt. Een nikkelallergie kan namelijk ook ontwikkelt worden door blootstelling aan nikkel.
Mensen met een overgevoeligheid voor metalen hebben wel een hoger risico op het ontwikkelen van een metaalallergie van hun implantaat. Als je allergisch bent voor titanium, kan dat het immuunsysteem de normale gezonde weefsels en organen van het lichaam beschadigen.
Slechte chirurgisch stalen piercings zijn dan ook bijna altijd te hard. Je lijkt er met je vingers bijna geen enkele kracht op te kunnen uitoefenen. Balletjes zijn keer op keer moeilijk vast en los te draaien. Vooral bij ball closure ringen wordt dat een onmogelijk opdracht.
In de praktijk zien we dan ook regelmatig dat bij piercings van chirurgisch staal die veelvuldig in contact komen met water, zeep en zweet verkleuringen optreden. Door het nikkelgehalte zijn stalen piercings voor mensen met een nikkelallergie minder geschikt.
Chirurgisch staal is 'roestvast' omdat er chroom zit verwerkt in het staal. Zodra het chroom dat in het staal verwerkt zit in aanraking komt met zuurstof ontstaat een beschermend laagje op het staal. Dit laagje, wat je chroomoxide noemt, beschermt het staal tegen water en lucht.
Titanium is vooral erg goed bestand tegen corrosie. Het is in principe net zo sterk als staal maar heeft een veel lagere dichtheid, zodat je met minder gewicht dezelfde sterkte bereikt.
Het beste materiaal voor je nieuwe oorbellen is chirurgisch staal of titanium, maar na de genezingsperiode kun je ook gerust materialen als sterling zilver dragen.
Voor nieuwe piercings is goud geschikt van 14 karaat of hoger. Het is belangrijk om na te gaan welke materialen zijn toegevoegd aan het goud. Soms wordt in een goudlegering nikkel toegevoegd. In dat geval is het dus niet geschikt om een nieuwe piercing mee te zetten.
Chirurgisch staal bestaat uit de materialen: ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Deze materialen worden in de natuurkunde 'elementen' genoemd wat betekent dat deze voorkomen in het periodieke systeem. Het periodieke systeem ken je waarschijnlijk nog wel van scheikunde lessen op de middelbare school.
Staal is iets donkerder van kleur dan zilver, verkleurt niet en heeft een robuustere uitstraling. Staal is goedkoper dan zilver en de sieraden zijn steviger en breken en buigen minder snel.
Titanium is nummer 22 in het periodiek systeem, met een atoomgewicht van 47.90 en herkent u door het symbool “Ti”. Titanium wordt gewonnen in de vorm van rutielkwarts en uit het mineraal ilmeniet. Rutiel wordt over het algemeen gewonnen in Australië, China, Canada en Amerika.
Een bioflex piercing is perfect als je moeilijkheden ondervindt met het dragen van metalen piercings. Dit komt omdat bioflex piercings volledig nikkelvrij zijn. Nog een ander voordeel van een bioflex piercing is dat het zeer flexibel materiaal is.
Roestvrij stalen sieraden zijn sterk, roestbestendig en blijven langer mooi onder allerlei omstandigheden. Ze hebben een zilveren glans maar in tegenstelling tot zilver, zijn ze niet gevoelig voor corrosie, krassen of deuken. Veel juwelen zoals halskettingen, armbanden, oorringen en ringen zijn verzilverd of verguld.
Edelstaal is een metaal en wordt ook wel roestvast staal of RVS genoemd. RVS is een mengsel van metalen, vooral van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder zijn in veel soorten RVS ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium aanwezig. Producten van edelstaal zijn veilig.
Titanium is een hypoallergeen materiaal en 100% nikkelvrij.
Dat betekent dat je enkel in extreem zeldzame gevallen een allergische reactie kunt krijgen. Nikkelallergie is een populaire allergie waar 10% van de vrouwen last van hebben. Wie een nikkelallergie heeft, is meestal ook allergisch aan chrome en cobalt.
Piercings kopen doe je bij de specialist in piercings. Bij LMPiercings.nl vind je vele soorten en maten piercings. Je kunt boven in de balk naar je piercing zoeken. Je kunt zoeken op Navel piercings, Tong Piercings, Tragus Piercings, Helix Piercings, Oor Piercings en nog veel meer soorten piercings.
Navelpiercings zijn het meeste gemaakt van chirurgisch staal. In chirurgisch staal zit nikkel verwerkt ben je allergische voor nikkel kun je kiezen voor een ander materiaal zoals titanium, goud of acryl.
Dit is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Stainless steel verkleurt niet (behalve in conatct met chloor,!)
RVS is een sterke, kleurvaste en duurzame metaalsoort maar niet nikkelvrij (8-10%).
Edelstaal kan niet roesten, en is zuiver en mooi, maar ook erg sterk. Edelstaal lijkt qua kleur erg veel op zilver. Wel is edelstaal een beter betaalbaar alternatief. Dit maakt edelstaal ideaal om bijvoorbeeld ringen of andere sieraden mee te maken.