Een destructieve relatie wordt gekenmerkt door hoge pieken en diepe dalen, door straf en beloning, net als een gokkast die dan weer wel en dan weer niet aan je uitkeert. Juist de onvoorspelbaarheid van de beloning maakt je verslaafd aan deze relatie.
Hier een aantal tekenen wanneer je geneigd bent constant je waarde te bewijzen in de relatie: Jouw ideeën zijn nooit de goede. Je partner steunt jouw dromen niet. Jullie praten zelden over jou.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Zelfbeschadiging komt veel voor bij mensen die depressief zijn of slecht in hun vel zitten. Voor sommige mensen is dit een manier om om te gaan met spanningen, voor anderen is het een manier om zichzelf te straffen. In alle gevallen is het van belang om hier hulp bij te zoeken.
Je partner kan zich bijvoorbeeld niet afstemmen op jouw gevoelens, ook al geef je die wel aan. Of ontkent je gevoelens en doet je verzanden in eindeloze wel/niet discussies. Dit leidt op den duur tot vereenzaming binnen de relatie. Je 'verhongert' emotioneel als het ware.
Voor je partner ben je dan onzichtbaar. Je krijgt de boodschap dat je iets fout deed. Daarom verdien je volgens je partner geen liefde en aandacht meer. Dit passief-agressieve gedrag bestaat uit controle uitoefenen, straffen en je eigenwaarde ondermijnen.
Diepgang is nodig om emotionele problemen te kunnen oplossen. Is er geen of weinig diepgang, dan worden dit soort problemen niet meer opgelost. Meestal verdwijnt dan het vertrouwen in elkaar. Je kunt overigens diepgang hebben met je partner, maar ook met mensen buiten de relatie.
De handelingen van een narcist zijn erg destructief en maken alles kapot. Hij zal uiteindelijk weinig tot geen mensen meer overhouden in zijn omgeving. Het is bijna onmogelijk om voor jou als normaal denkend mens, bij deze narcist te kunnen blijven.
Meer voorkomende verschijningsvormen zijn een gebrek aan zelfzorg, leven voor andere mensen, moeilijk grenzen stellen, het negeren van je ware emoties, gedachten, voorkeuren, zelfhaat, een aanval op jezelf, verslaving, isolement en nog veel meer.
'Weinig seks in een relatie kan je zelfvertrouwen drastisch verlagen, en vermindert daarnaast de aanmaak van verbindingshormonen, zoals oxytocine,' zegt psycholoog Les Parrott. Het vergroot ook de kans dat één van jullie bang wordt dat de ander het ergens anders gaat zoeken.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
De letterlijke betekenis van toxisch is giftig. Het woord 'toxisch' wordt gebruikt om een groot aantal gezondheids-, sociale en milieuproblemen te beschrijven. In interpersoonlijke relaties wordt het woord toxisch gebruikt om iemand te beschrijven die door zijn gedrag onrust, angst en stress veroorzaakt bij anderen.
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Hier zijn enkele kenmerken die over het algemeen geassocieerd zijn met toxische mensen: Toxische mensen zijn heel veroordelend. Ze zullen ze de dingen die je wel en niet gedaan hebt heel kritisch benaderen. Problemen zijn nooit hun fout, en ze zijn bereid te liegen als het hen uitkomt.
In relaties waar spanningen, meningsverschillen en conflicten vaak hoog oplopen, is een destructief communicatie patroon ontwikkeld. In een destructief communicatiepatroon zie je vaak, wat de andere fout doet. Je ziet dan niet meer wat je aandeel is in het patroon.
destructief bijv. naamw. Uitspraak: [dɛstrʏk'tif] als je iets helemaal kapot maakt Voorbeeld: `destructief gedrag`Synoniem: vernietigend destructief onderzoek (onderzoek waarbij het ding dat je onderzoekt kapotgaat) `destructief onderzoek van...
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing.
De relatie verdiepen: jezelf laten zien en nieuwsgierig zijn naar de ander. Een goede manier om een relatie te verdiepen is self-disclosure, zelfonthulling. Daaronder valt alles wat je van jezelf blootgeeft, zoals persoonlijke informatie, gevoelens en gedachten.
Een relatie waarin een vorm van intimiteit ontbreekt, wordt vaak ervaren als oppervlakkig. Gesprekken blijven aan de oppervlakte en er is weinig ruimte voor diepgang. De ander en jijzelf laten elkaar niet toe in jullie binnenwereld. Open communicatie over wat je bezighoudt ontbreekt.
Maar vergeet niet dat liefde geen regels kent. Er zijn genoeg koppels die na een jaar(!) scharrelen een relatie hebben gekregen, of koppels die maar liefst drie keer uit elkaar moesten gaan om écht voor elkaar te gaan. En tja, er zijn ook relaties die ontstaan zonder dat ze de koppels er zelf erg in hadden.