Het meisje Imogen Elliot werd in Wales geboren met twee tanden in haar onderkaak, iets wat bij 1 op de 2.000 baby's voorkomt. Dat meldt The Daily Mail. De verloskundigen in het Royal Gwent-ziekenhuis waren stomverbaasd toen ze merkten dat het meisje al tanden had.
Volgens artsen wordt 1 op de 3000 baby's geboren met tanden. Het kan blijkbaar erfelijk bepaald zijn, want de oma van baby Rose werd ook met een voortand geboren. Omdat de tandjes loszaten zijn ze een paar dagen na haar geboorte verwijderd.
Geboortetanden. Hoewel het zeldzaam is (1 op de 2.000 tot 3.000), kan het voorkomen dat je kindje bij de geboorte of in de eerste maand al één of twee tandjes heeft. Deze zijn meestal gelig of grijs van kleur en zitten vaak los.
Als je kindje ongeveer 3 jaar oud is, heeft hij een compleet melkgebit met 20 tanden en kiezen. Hoewel de melktanden later nog gewisseld worden, is het toch heel belangrijk om het melkgebit gezond te houden. Goed poetsen dus! Het volwassen gebit verschilt in meerdere opzichten van het melkgebit.
Bij de geboorte zitten deze tanden al in de kaak, ze moeten alleen nog door het tandvlees heen groeien. De leeftijd waarop de eerste tandjes doorkomen verschilt, de een is hier vlotter mee dan de ander. Gemiddeld genomen verschijnt het eerste tandje als je baby rond de 5 tot 8 maanden is.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
Je baby begint normaal tandjes te krijgen tussen 3 en 12 maanden. In uitzonderlijke gevallen (1 op 2000), kan een baby bij de geboorte al een tandje hebben. De eerste tand van je kindje duikt normaal op tussen de 4 en 7 maanden, maar dit kan ook pas op een leeftijd van 12 tot 14 maanden gebeuren.
Het tanden wisselen van een kind begint rond het zesde levensjaar. Het wisselen van het melkgebit duurt tot een kind ongeveer veertien jaar oud is.
Bij de volgende afwijkende ontwikkelingen is het verstandig om advies op te vragen bij de tandarts: Als uw kind op 8-jarige leeftijd nog niet aan het wisselen is. Uw kind heeft gedurende een lange tijd pijn bij het wisselen. Er komt een nieuwe tand/kies door maar de melktand/kies zit nog steeds vast.
Rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar beschikt je kindje normaal gezien over een volledig melkgebit. Dat bestaat uit 20 melktanden. Melktanden hebben ook bloedvaatjes en zenuwvezels die we tandpulpa noemen. Veel mensen veralgemenen deze tot 'de tandzenuw'.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een baby, dreumes of peuter kwijlt. Een verkoudheid, doorkomende kies of tand, voeding of een onvoldoende ontwikkelde mondmotoriek kunnen de oorzaak van kwijlen zijn. Als jonge kinderen veel kwijlen kan het zijn dat er een tand of kies doorkomt.
Het melkgebit van je baby wordt namelijk gevormd onder het tandvlees. Toch zullen de eerste tandjes pas maanden na de geboorte echt doorkomen. De eerste tandjes van je baby die je kan zien, zijn meestal de twee middelste tanden in de onderkaak. Deze komen door als je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is.
Het grootste probleem bij een uit- of losgeslagen tand is het niet weer vastgroeien van de tand in het kaakbot. In zo'n geval is de tand verloren. Bij een uitgeslagen tand sterft de pulpa af: er zal dus altijd een wortelkanaalbehandeling moeten gebeuren.
Doet het pijn? Het trekken van een tand of kies kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand.
Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken.
Zit een melktandje al flink los? En wil je die er als ouder zelf uithalen? Dan is het makkelijk om een droge zakdoek of een gaasje te pakken deze op/om het tandje te leggen en voorzichtig te draaien.
Meestal groeit de losgeraakte tand weer goed vast en moet de spalk na ongeveer 4 weken worden verwijderd. Het lijkt dat alles dan weer in orde is en dat is meestal ook het geval. Soms echter blijkt na een paar maanden of langer, dat de wortel van de losgeraakte tand gaat oplossen.
De wortels van melktanden zijn kleiner, dunner en minder gebogen als die van een volwassen tanden. Wanneer de volwassen tand begint door te breken, duwt deze de melktand steeds verder omhoog. Hierdoor lost de wortel van de melktand op en valt de tand vaak gemakkelijk uit.
Deze eerste tandjes, ook wel melktandjes genoemd, kunnen al doorkomen vanaf dat je baby 3 maanden oud is, maar dit kan ook pas tussen de 12 en 14 maanden zijn. Het zou kunnen dat het tandvlees van je kindje wat gezwollen en gevoelig is voordat het tandje erdoor komt.
Nu je baby tandjes krijgt, wordt eten steeds interessanter voor hem. Hij gaat automatisch kauwbewegingen maken en traint zo zelf zijn kaakspieren. Die spieren heeft hij straks nodig om te praten. Dus als je hem nu andere structuren laat eten, help je hem zijn mondspieren te trainen voor zijn eerste woordje.
Hypodontie is een zeldzame aangeboren afwijking, waarbij er zes of meer tanden en kiezen ontbreken in het volwassen gebit van een kind. Op jonge leeftijd ontwikkelen kinderen meestal wel een melkgebit, maar bij het wisselen groeien op een aantal plaatsen geen volwassen tanden en kiezen meer.
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.
Naar achteren tijgeren op de buik: dit leren baby's gemiddeld tussen de 7 en 8 maanden. Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten.
Eerste geluidjes
Heeft je baby lol en is hij enthousiast, dan kan hij vrolijk gaan kraaien en geluidjes maken als 'krrr'. Als je erop reageert door te zeggen: 'Dat vind je leuk hè, als ik over je buikje kriebel?! ', dan reageert je baby waarschijnlijk met een enthousiaste kraai.