Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
Huidveroudering is de grootste boosdoener bij het ontstaan van vochtwallen. Het collageen in de huid neemt door veroudering namelijk af, waardoor de huid minder elastisch wordt en gaat hangen. Vocht trekt in het huidoverschot dat ontstaat en leidt tot de vorming van wallen of zakken onder uw ogen.
Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen, kan er vocht opgebouwd worden in de huid rondom je ogen. Hierdoor krijg je dikkere oogleden. Je ogen kunnen geïrriteerd raken door het dragen van contactlenzen, met als gevolg dikke oogleden.
Een dik ooglid duidt meestal op een ontsteking en komt vaak voor. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar hebben vaak last van een dik ooglid en meestal trekt het na een paar dagen weer weg. Heb je langer last van een dik en ontstoken ooglid, dan heb je misschien last van blefaritis.
Blefaritis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bacteriën maken een stofje aan dat ervoor zorgt dat de ooglidranden en talgkliertjes ontsteken. Waar de bacterie vandaan komt is niet bekend. Wel is bekend dat blefaritis vaker voorkomt bij mensen die een huidziekte hebben, zoals eczeem, acne en rosacea.
In het kort. Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
Leg je hoofd iets hoger wanneer je slaapt, zodat je voorkomt dat vocht onder je ogen zich opbouwt. Houd rekening met wat je eet en drinkt. Door alcohol en zout wordt sneller vocht vastgehouden en kunnen daarmee invloed hebben op vochtwallen.
Was je gezicht met koud water
Zodra je wakker wordt, was je je gezicht met koud water en een bijpassende zeep voor je huidtype, bij voorkeur met botanische extracten met ontstekingsremmende, kalmerende en decongestivumwerking, zoals kamille en venkel. Helpt ook bij het verminderen van oedeem.
Die kunnen door een teveel aan huid ontstaan, door vochtophoping of door uitzakkende vetkussentjes. Bij de oogkas zitten een soort stootkussentjes van vet om je oogbol te beschermen. Als die verzakken, kunnen ze zich ophopen onder je oog. Hetzelfde gebeurt met vocht, dat zich kan verzamelen bij je oog.
Net zoals bij de meeste types zwelling, kan kou wonderen doen. U kunt een koud theezakje op de gezwollen oogleden leggen (groene thee ontzwelt) of u kunt een verkoelend komkommermasker op uw ogen leggen. Houd er rekening mee dat sommige mensen een allergische reactie kunnen vertonen op een zakje zwarte thee.
Bij donkere kringen zie je door de huid een grijze kleur van botvlies van de schedel en een blauwe kleur van de bloedvaten. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen lichamelijke klachten, maar kunnen wel schaamte opwekken. Wallen onder de ogen herken je aan een ophoping onder het oog.
Vaak worden aambeienzalf en vaseline genoemd als middel om wallen tegen te gaan. Aambeienzalf kan de zwelling verminderen en vaseline zou hydraterend werken. Met dit soort middelen loopt u echter het risico dat uw oog en de huid eromheen geïrriteerd raken.
Bladgroenten: bladgroenten als spinazie en boerenkool zitten bomvol luteïne en antioxidanten. Bladgroenten zijn dan ook de beste voedingsmiddelen om uw ogen gezond te houden.
Wist je dat… thee helpt tegen wallen en kringen onder je ogen? Leg je natte (afgekoelde) theezakje met groene, witte of zwarte thee op je gezwollen ogen of wallen. De theïne die ze bevat, stimuleert de bloedsomloop waardoor vocht sneller wegtrekt. Tannine verbetert zwelling en verkleuring.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Wallen masseren
Een makkelijke maar toch effectieve manier om je wallen te verminderen is via lymfedrainage. Door het gebied van je binnenste naar de buitenste ooghoek te masseren worden afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd waardoor wallen kunnen verminderen.
Ook hormoonwisselingen kunnen zorgen voor de nodige wallen. Zo zul je zien dat de wallen tijdens je menstruatie bijvoorbeeld erger zijn. Om ze weg te werken, is in dit geval niet één bepaalde optie. Het enige wat je kunt doen is genoeg slapen en gezond eten, zoals je eigenlijk altijd al zou moeten doen!
Oogontstekingen met het herpesvirus kunnen vervelende complicaties geven. Een behandeling is noodzakelijk. Bacteriële infectie > Ook een bacteriële ooginfectie komt vaak voor en is erg besmettelijk.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Je huisarts of specialist kan ooggel of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Deze breng je plaatselijk op de huid aan om bacteriën te doden en (verder) infecties te voorkomen.