Je kunt de benodigde hoeveelheid stof berekenen met de volgende formule: Hoogte = Hoogte van het kussen + 3 cm. Breedte = Breedte van het kussen + 3 cm. Snijd of knip 2x stofstukken met de berekende afmetingen.
Hoeveel stof heb ik nodig om een 40 x 40 cm kussenhoes te naaien? Voor een kussenhoes van 40 x 40 cm heb je een lap katoen nodig van ongeveer 100 x 60 cm. Als je echter een patchwork kussenhoes wilt maken uit vierkantjes (10 x 10 cm), heb je vier verschillende lapjes katoen nodig van ongeveer 40 x 40 cm per stuk.
De meest courante stoffen die gebruikt worden voor kussenslopen zijn katoen, perkaal katoen, (katoen)satijn en flanel.
Een standaard maat kussensloop is een kussensloop van 60x70cm; de meeste kussens in Nederland hebben deze maat.
De standaardmaat is in Nederland 60×70 cm. In Duitsland is de standaardmaat 80x80 cm nog steeds een van de meest gangbare. Oostenrijkers geven de voorkeur aan hoofdkussens van 70x90 cm of 60x80 cm.
Een standaard hoofdkussen in Nederland meet 60 x 70 cm (breed). Met deze afmeting wordt altijd de sloopmaat bedoeld. Een kussen dat is geschikt voor de sloopmaat van 60 bij 70 cm. Bij alle overtrekken op de Nederlandse markt worden slopen in deze maat bijgevoegd.
De standaardmaat is in Nederland 60×70 cm. Van deze maat bieden wij dan ook de meeste kussens aan. De speciale maten zijn vooral te krijgen bij de kussens met neksteun, wij bieden hier de maten 40×60 cm, 50×35 cm, 50×70 cm en 60×60 cm aan.
Het gebruik van twee kussenslopen om een kussen kan verschillende voordelen hebben. Het kan helpen om je kussen langer fris te houden, omdat de binnenste sloop het meeste zweet en olie van je huid opvangt. Bovendien kan een tweede sloop extra bescherming bieden tegen stofmijten en allergenen.
Zo is satijn flexibeler en soepeler dan echte zijde, iets dat volgens Hill goed is voor je haar en hoofdhuid. “Satijn beweegt met het haar mee, waardoor er minder wrijving is tussen het haar en de kussensloop.” In tegenstelling tot zijde, is satijn echter minder luchtdoorlatend.
Schone kussenslopen
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Een goed hoofdkussen herken je aan de volgende eigenschappen: Hoogte en stevigheid: Het kussen moet voldoende hoog en stevig zijn om je nek en hoofd te ondersteunen, maar niet zo hoog dat je nek gebogen wordt. De hoogte en stevigheid van het kussen hangen af van je slaaphouding, lichaamsgewicht en voorkeuren.
Een hotelbed is dan ook standaard opgemaakt met twee tot vier donzen kussens en twee kussens met microvezels, aangevuld met twee lichaams- of leeskussens.
De 500 gram is een écht zacht kussen, veelal geschikt voor buikslapers. De 600 gram is een gemiddeld zacht kussen. De 700 gram is een meer stevig kussen, maar met de 100% ganzendons vulling toch nog steeds een zeer zacht kussen.
Je hoofd mag niet naar boven of beneden geknikt liggen ten opzichte van je wervelkolom. Hoe breder je schouders, hoe dikker je kussen moet zijn. Ben je een rugslaper, dan is het aangeraden een iets minder dik kussen te kiezen dat je hoofd niet teveel naar boven duwt.
Idealiter zorgt je kussen ervoor dat je nek en ruggengraat in een rechte lijn komen te liggen als je slaapt. Een te hoog kussen zorgt ervoor dat je nek ligt omhoog knikt.een te laag kussen zorgt ervoor dat je nek omlaag knikt.
Over het algemeen is katoenen beddengoed goedkoper dan satijnen beddengoed en percal beddengoed. Wat veel mensen een nadelige eigenschap vinden van een katoenen dekbedovertrek: het kreukt snel (in tegenstelling tot bijvoorbeeld satijn).
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Kijk naar de glans
Met echte zijde moet de kleur op het oppervlak blijven veranderen naarmate de hoek van het licht verandert. Polyester (satijn) en kunstzijde geven een witte glans ongeacht de richting van het licht.
Je kunt de benodigde hoeveelheid stof berekenen met de volgende formule: Hoogte = Hoogte van het kussen + 3 cm. Breedte = Breedte van het kussen + 3 cm. Snijd of knip 2x stofstukken met de berekende afmetingen.
Sierkussens moeten niet zo vaak gewassen worden als kussens die je gebruikt om op te slapen. Het wordt aangeraden om sierkussens om de 6 maanden tot een jaar te wassen. Als er viezigheid of vlekken op de kussens komen, moet je ze natuurlijk eerder wassen.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Zelf uw maatmerk hoofdkussen opmeten
Om tot dit perfect passende kussen te komen, zullen een aantal punten moeten worden opgemeten. Meet de afstand tussen de schouders in centimeters. Ga hierbij uit van het bot aan het einde van de schouder. Meet de bolling van de rug mee, dus trek het meetlint niet strak.
Donzen hoofdkussen, lekker luchtig
Met een donzen hoofdkussen is het als slapen met het hoofd op wolken. De stelregel is dat hoe hoger het dons percentage is hoe zachter het donzen kussen aanvoelt. Een donzen hoofdkussen is lekker zacht en goed vormbaar en is daarmee gemakkelijk aan te passen aan elke slaaphouding.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.