In Midden-Italië is pane integrale meestal zonder zout, maar er zijn ook soorten met zout. Wil je graag bruin brood met zout dan kun je vragen naar 'pane integrale con sale'. Je ziet ook weleens pane di farro (een soort spelt), pane multi-cereali (meergranen), pane di segale (met rogge).
De belangrijkste ingrediënten voor het maken van brood zijn bloem, zout, gist en water. Extra smaakmakers zoals olijven, noten, knoflook, gedroogd fruit, pesto en olijfolie geven een Italiaanse smaak aan je brood. Er zijn verschillende soorten Italiaans brood. Elke regio in Italië heeft zo zijn eigen specialiteit.
Il pane comune
Brood en Italianen, dat gaat niet zonder elkaar. De Romeinen bakten al broodjes, en ze kenden de waarde ervan.
Italianen werpen hun ciabattadeeg met wat meer bravoure op de plaat. In het ciabattadeeg zit ook meer vocht, dat tijdens het bakken grote, glanzende bellen vormt. Wat het Franse stokbrood en de ciabatta gemeen hebben, is het gebruik van moederdeeg en het lange rijzen. Bakkers nemen ook in Italië de tijd voor brood.
Dit grote, platte brood dankt zijn naam aan de tijd dat de Etrusken in Noord-Italië het op een hete steen bakten boven de kooltjes van een vuur dat nog nagloeide.
Luxe broodjes
Pistolets, Italiaanse bollen en andere luxe broodjes bevatten minder vezels, vitamines en mineralen dan een normale volkoren boterham. Ook als ze bruin zijn. Ze zijn vaak ook vetter.
Er zijn in Italië veel benamingen voor de bakkerij: il panificio, la pannetteria of il fornaio .
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Wie voor het meest gezonde brood wil gaan, kan het beste kiezen voor volkorenbrood. Dat levert naar verhouding weinig calorieën en veel voedingsstoffen! Een wit puntje en een ciabatta bevatten meer calorieën, iets meer koolhydraten en vaak wat meer zout.
Ciabatta is een broodsoort die van oorsprong uit Italië komt. In tegenstelling tot andere Italiaanse broodsoorten is de ciabatta een relatief nieuwe broodsoort. De eerste productie ervan wordt geclaimd door Arnaldo Cavallari in 1982 in Veneto, waarbij het als tegenhanger van de Franse baguette werd gezien.
De typische ingrediënten voor ciabatta zijn water, bloem, gist, melk, olijfolie, zout, kruiden.
Oven (220°C): bak de ciabatta in 6-8 minuten af in het midden van een voorverwarmde oven.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Alsof één toetje nog niet genoeg is nemen de Italianen als afsluiting van de maaltijd vaak nog een drankje. Je kan denken aan de typisch Italiaanse drankjes zoals grappa, sambucca, limmoncello, prosecco een wijntje of gewoon een espresso.
Italianen eten twee keer per dag een grote, warme maaltijd: de lunch en het diner. Het Italiaanse ontbijt is eenvoudig en bestaat vaak uit koffie of melk en daarbij brood of een croissantje met jam.
De drie belangrijkste recepten zijn spaghetti alla carbonara (met guanciale spek, parmezaanse kaas en eieren), spaghetti alla puttanesca (met een gepeperde tomatensaus, kappertjes en ansjovis) en spaghetti all'amatriciana (met guanciale spek, tomaten, pecorino en peperoncino).
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Een cornetti lijkt op een croissant, maar is wat zoeter en bovendien luchtiger gebakken. Het baksel is een perfect ontbijt dat je, als je honger hebt, van cornetto semplice kunt upgraden naar een cornetti gevuld met room, jam, chocolade of amandelspijs. Dat wordt er dan voor je ingespoten.
Volkorenbrood bevat veel vezels, maar ook vitamines en mineralen en blijft dus de voorkeur houden. Volkoren producten verlagen namelijk het risico op hartziekten en diabetes type 2. Vervang wit brood dan ook zoveel mogelijk door volkoren,- of bruinbrood om zoveel mogelijk gezondheidswinst op te leveren.
Er zijn voor Italiaanse bol, afbak (Albert Heijn) nog geen ingrediënten aanwezig. Producten waar 357 kcal per 100 g. inzitten.
Ciabatta
'Tsjaa-bat-taa' in plaats van 'siee-ja-bat-ta'.