Drachten heeft nooit stadsrechten gehad en behoort daarom niet tot de Friese elf steden (in Friesland wordt voor dit soort plaatsen ook wel de term vlek/vlekke gehanteerd). Naar moderne begrippen (grootte, werkgelegenheid, openbare voorzieningen) kan Drachten echter wel een stad genoemd worden.
Drachten heeft nooit stadsrechten gekregen maar op grond van grootte qua oppervlakte, industrie en openbare voorzieningen kan Drachten zeker een stad worden genoemd. In 1950 telde Drachten 10.000 inwoners.
Drachten heeft alles in huis om een stad genoemd te worden, maar toch hoort dit dorp niet bij de 11 steden van Friesland. Dit komt omdat Drachten pas in de jaren '50 enorm is gegroeid en daardoor nooit officieel stadsrechten heeft gekregen.
De sporen van het rijke handelsverleden en de vroegere zeevaart zijn in de Friese elf steden overal zichtbaar. Elke stad heeft haar eigen charme, en ook de grootte verschilt: Sloten telt 900 inwoners, Leeuwarden heeft er meer dan 90.000. Koorts in elf steden.
Zo is Leeuwarden wel veruit de grootste plaats in Friesland maar komt Drachten op de tweede plaats met bijna 45.000 inwoners, Sneek op de derde plaats en Heerenveen op de vierde plaats met bijna 30.000 inwoners.
Wijzen van zich te kleden. VDW. Categorie: Abstracte Begrippen > begrippen met betrekking tot cultuur.
Sloten | De kleinste van de elf steden | Friesland.nl.
Oudste stad van Friesland
Stavoren is de oudste van alle Friese steden.
Stavoren (in het Fries ook Starum genoemd) is zo'n 300 jaar voor Christus ontstaan langs een waterloop. In de 11e eeuw verkreeg Stavoren van de Brunonen stadsrechten, die tussen 1058 en 1068 door graaf Egbert de eerste met toestemming van keizer Hendrik V zijn verleend.
Steden versus grote plaatsen
De Friese elf steden zijn niet de elf grootste plaatsen in Friesland. Zo is Leeuwarden wel veruit de grootste plaats in Friesland, maar komt Drachten op de tweede plaats met bijna 45.000 inwoners, Sneek op de derde plaats en Heerenveen op de vierde plaats met bijna 30.000 inwoners.
Over woonplaats Drachten
Er wonen 20.860 huishoudens en er zijn in totaal 21.646 woningen. De woonplaats telt 21.823 auto's en 4.075 bedrijfsvestigingen. Woonplaats Drachten ligt in de gemeente Smallingerland.
Drachten ontstond in de 17e eeuw uit de dorpjes Noorder-Dragten en Zuider-Dragten of Noorderdrachten en Zuyderdrachten aan het riviertje de Drait of Dracht. Het gebied was rijk aan hoogveen en voor het afvoeren van de hieruit gewonnen turf werd de Drachtster Compagnonsvaart gegraven.
Joure heeft een lange geschiedenis die meer dan zeven eeuwen teruggaat. Joure is ontstaan deels boven op een zandrug en op een oude waterkering die vanaf ons Tolhuis naar Haskerhorne liep, op de kruin van deze dijk werd de latere Midstraat gebouwd wat nu onze winkelstraat is.
Stavoren (Fries: Starum; Stavers Stadsfries: Staveren) is een stad in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. De stad is een van de Friese elf steden en was de eerste Nederlandse stad die stadsrechten verkreeg.
Aantal gemeenten daalt in 2021 verder tot 352.
Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is van oudsher de start- en aankomstplaats. De andere tien steden waarlangs de Elfstedentocht komt, zijn Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum om vervolgens terug te keren naar Leeuwarden.
Sneek is zondermeer één van de leukste steden van Friesland! Het stadje staat bekend om de historische Sneeker Waterpoort. Dit herkenbare symbool heb je vast eens gezien.
Afsluitdijk. Of de Afsluitdijk nou echt het mooiste plekje in de provincie is, dat valt te betwisten. Het is echter wel een van de meest bijzondere stukjes in de provincie. De Afsluitdijk verbindt Friesland namelijk met Noord-Holland en sluit zo het IJsselmeer af van de Waddenzee.
De Friese taal wordt door de meeste Friezen gesproken en begrepen. Het Fries is een van de officiële talen van Friesland. Leer een paar woordjes Fries en verras de locals. Ook de steden en dorpen hebben vaak twee namen: één in het Fries en één in het Nederlands.
Friezen (mannelijk enkelvoud: Fries, vrouwelijk enkelvoud: Friezin of Friese) zijn de inwoners van de Nederlandse provincie Friesland of daaruit afkomstig, die zichzelf in meer of mindere mate beschouwen als onderdeel van een grotere Friestalige gemeenschap.