Als je een stilte laat vallen nadat iemand wat gezegd heeft, gaat deze vaak verder in het beantwoorden van de vraag.Je krijgt zo meer inzicht in de situatie en de drijfveren van de ander. 3. Stiltes geven jou zelf ook de tijd om na te denken en waar te nemen.
Stiltes activeren je gesprekspartner
Daarnaast hebben stiltes het effect dat je gesprekspartner rust en ruimte ervaart. Dit is vaak erg prettig voor hen. Ook hebben stiltes een activerend effect. Als jij graag wilt dat je gesprekspartner meer gaat zeggen dan kunnen stiltes daar goed bij helpen.
Ga op de spreker af. Hij heeft net alle spanning van het spreken van zich afgeschud en doet nu niets liever dan verder praten over het onderwerp. Veel mensen herkennen dat ze zich ongemakkelijk voelen bij het aanknopen van een gesprek. Daarom doen ze het vaak niet.
Benoem de awkwardness
Hou het luchtig. Als er een stilte valt kan je daar een grapje over maken, en dan zal de spanning al heel wat minder zijn. Ook als je iets raars doet of zegt kan je gewoon zeggen: 'Dat was awkward, ik ben normaal niet zo onhandig.
Je ongemakkelijk voelen en onzekerheid
Onzekerheid en je ongemakkelijk voelen hebben heel veel gemeen. Als jij jezelf onzeker voelt, voel je jezelf nu eenmaal sneller ongemakkelijk. Je voelt jezelf vaak minder dan andere personen en daarom zijn ongemakkelijke situaties bijna niet onvermijdelijk.
Zorg dat de omgeving afleiding biedt.
Ben jij niet zo'n prater of is jouw crush een beetje verlegen? Stel dan voor om iets leuks te gaan doen samen! Een etentje of een drankje doen kan misschien een beetje ongemakkelijk worden. Ben je daar bang voor, dan kun je veel beter voorstellen om iets te gaan doen samen.
Stilte is de ervaring van geen enkel geluid, of de ervaring van zo weinig geluid dat het als volledig natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd. Stilte kan echter ook als beklemmend of bedreigend worden ervaren.
Ongemakkelijke stiltes kunnen natuurlijk face-to-face plaatsvinden, maar ze komen vaker voor als we met elkaar aan de telefoon hangen. Dan kunnen we namelijk niet de non-verbale signalen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van onze gesprekspartner lezen.
Stel jezelf regelmatig bloot aan sociale situaties. Oefen zo vaak als je kunt. Begin klein, bouw je skills en zelfvertrouwen langzaam op, en merk hoe je steeds beter wordt in het aanknopen van gesprekjes. Weet dat de meeste mensen het heerlijk vinden om meer contact te hebben met de mensen om hen heen.
Gebruik instemming als middel om het gesprek te onderbreken. Geef je gesprekspartner gelijk en wees enthousiast. Hierdoor is de kans groot dat hij of zij zich gevleid voelt en dat je gesprekspartner denkt dat jij aan dezelfde kant staat in het gesprek. Dit geeft jou een kans om het gesprek over te nemen.
Probeer met je lichaamstaal duidelijk te maken dat je het gesprek wil beëindigen. Neem fysiek wat meer afstand, draai iets weg van je gesprekspartner, sta bijvoorbeeld op uit een stoel en pak je spullen op. Of draai een kwartslag weg, zodat je met je schouder naar je gesprekspartner wijst.
het helder en kalm zijn
Bron: WikiWoordenboek. 1) Gemoedsrust 2) Gerustheid 3) Helderheid 4) Helderheidenkalmte 5) Het helder en kalm zijn 6) Kalme gemoedsstemming 7) Kalme stemming 8) Kalmte 9) Reinheid 10) Rust 11) ...
Zeg gewoon wat je gaat doen, bijvoorbeeld 'Wat leuk je te ontmoeten' en rijk je date je hand. Of 'nou ik ga je gewoon 3 zoenen geven hoor' en neem hier met zelfvertrouwen de stap in om 3 zoenen te geven. Hoppa, die is in de pocket! De rest is aan jou, maak er gewoon een leuke ontmoeting van.
Wanneer je je niet gewenst voelt, kan dit komen doordat je gelooft dat jij niet oké bent en de ander wel oké is. Met andere woorden; jij bent niet belangrijk maar de ander wel. De ander kan iets heel goed, maar jij niet. Daarbij benader je situaties vanuit ongelijkwaardigheid.
Geef aan: ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk, ik haal een watertje voor je. Doen: meelopen naar de gespreksruimte, wijs de toiletruimte aan, stel jezelf voor. Het belangrijkste is: kijk de sollicitant aan en glimlach. Dat geeft een welkom gevoel en is een goede start van het gesprek.
Een gesprek bestaat uit een voorbereiding, een introductie, de kern van het gesprek en de afsluiting en afspraken.
Neem afstand door jezelf los te zien van de situatie. Stel je maar voor dat je met een helikopter boven jezelf cirkelt en naar beneden kijkt, of ga in gedachten achter jezelf staan en kijk naar de situatie. Zo koppel je jezelf even los, waardoor je je weer in een neutrale stand kunt zetten om je emoties te reguleren.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.