Chemische toiletten worden overal gebruikt. Het is aan te bevelen om een apart lozingspunt te maken voor lozing op het vuilwaterriool. Een lozing op een straatkolk mag als de straatkolk is aangesloten op een vuilwaterriool.
Dat lozen van je grijswatertank of vuilwatertank doe je bij een afstortput bij een stortplaats. Zorg er voor dat wanneer je bij het sanistation bent dat je goed weet waar de uitloop van de vuilwatertank zit. Je verrijdt de camper dan zodanig dat de uitloop van de vuilwatertank zich boven de afstortput bevindt.
Toiletvloeistof mag meestal in een beerput worden geleegd mits er geen chloor in komt. Als je de cassette daar wel in wilt legen, kun je ook zelf een oplossing maken van een borrelglaasje schoonmaakazijn, een kneepje zeepsop en een liter water. De azijn breekt de vaste massa af en het zeepsop voorkomt de ergste stank.
Let op: je mag deze toiletten niet in de algemene riolering legen, omdat het chemische stoffen bevat. Dit moet dus op speciaal daarvoor bestemde plekken worden geleegd. De meeste campings hebben een stortplek. *Een tank van 20 liter zal door 2 personen in drie dagen gevuld zijn.
Mag je op een Porta Potti ook poepen? Ja, een Porta Potti kun je gewoon als een normaal toilet gebruiken en je mag er dus ook gewoon op poepen.
Het bovenste deel van de Porta Potti is de spoelwatertank. Je vult het reservoir van deze tank met een hoeveelheid water en de zogenaamde 'roze vloeistof'. Deze roze vloeistof voorkomt geurtjes en reinigt de pot hygiënisch. Het onderste deel, de afvaltank, vul je ook met wat water en een 'blauwe' vloeistof.
Een beetje afhankelijk van de inhoud van de tank van het cassettetoilet kun je er dus wel 8 tot 11 dagen mee doen. In de praktijk kom je bij totaalgebruik door twee personen op een dag of 3. Dat sluit ook aan op de tijd dat een toiletvloeistof effectief is. Daarna legen en goed naspoelen.
Wij raden je aan om de afvaltank van je caravan- of campertoilet 2 tot 3 keer per jaar grondig te reinigen. Aangezien de tank niet helemaal open kan, is het soms lastig te zien hoe schoon of vies je tank is. Hier zijn een paar trucjes voor: Draai het tuitje waar je de afvaltank mee leegt van de afvaltank.
Niet de meest leuke job natuurlijk, maar het moet gebeuren en in Zweden is het echt heel makkelijk. Je kan je wc gewoon lege tijdens je rust pauze langs de snelweg. De meeste rustplaatsen met toiletten hebben een speciale plek om je chemisch toilet te legen.
lozen in de natuur. Loos discreet 'grijs' water in een rioolput. Toilet lozen kan in een openbare WC, maar niet in droogtoiletten!
Zo'n grijswatersysteem reinigt eerst het afvalwater, waarna vaak een membraanfilter het water zuivert. Daarnaast kun je zelf regenwater opvangen, bijvoorbeeld in een ondergrondse tank, en gebruiken voor het toilet, de was en het sproeien van de tuin.
Deze loosplaatsen worden in Duitsland aangeduid als: “Chemie-WC”, “Chemietoilette” of “WC-Entsorgung”, in Frankrijk als “Vidoir WC chimique”, of alleen “Vidoir”, in Spanje als “WC químico” of “Agua negra” en in het Engels als “Chemical toilet” of “Chemical disposal”.
Combineer een scheutje natuurazijn met een kneepje afwasmiddel voor in de wc-tank, porta potti of chemisch toilet-cassette. Als u uw chemisch toilet na de vakantie opbergt, zet er dan wat water in met de combinatie van natuurazijn en afwasmiddel. Het toilet blijft zo mooi schoon en ruikt fris.
Gebruiksaanwijzing. Bij gebruik van de Toiletvloeistof: doe per 10 liter tankinhoud 120ml vloeistof in de tank, voeg hierna 1 liter water toe. Het toilet is nu gereed voor gebruik.
Het chemisch toilet mag alleen op de daarvoor bestemde lozingsplaats geleegd worden. Geen toiletvloeistof gebruiken is, gelet op de geurtjes bij het legen, asociaal voor uw mede-camperaars. Neem goed de regels in acht, teneinde het lozen en omspoelen van de toiletcassette zo hygiënisch mogelijk te laten verlopen.
In veel stortbakken is sprake van enige algengroei en dat is meestal geen probleem. Als het toilet echter lange tijd niet is doorgespoeld, of als de stortbak al heel lang niet is schoongemaakt of gedesinfecteerd, kan de stortbak een muffe geur afgeven.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Voor de afvalwatertank is er de blauwe toiletvloeistof verkrijgbaar. Deze vloeistof voeg je toe aan de afvalwatertank van het chemisch toilet. De blauwe variant beschermt de tank, bevorderd de afbraak van afvalstoffen, gaat vieze geurtjes tegen en vermindert gasvorming in de tank.
Het chemisch toilet is de meest voorkomende optie in een camper, caravan of bus. En ja je kan ook poepen op een chemisch toilet. Vooral het model de Porta Potti is erg populair. Een Porta Potti of een chemisch toilet heeft de vorm van een “normaal” toilet en werkt eigenlijk ook een beetje hetzelfde.
Bij een composttoilet wordt meestal je urine en je ontlasting van elkaar gescheiden. Je kunt dit hierna dan weer hergebruiken als compost. De composttoiletten kosten tussen € 85 en € 1879. Een verbrandingstoilet verbrand de ontlasting en de urine, er blijft alleen nog as over.
Het Thetford product Aqua Kem Green Concentrated werd laatst in februari uitgeroepen tot beste milieuvriendelijke toiletvloeistof door het Duitse vakblad 'Reisemobil International' die verschillende toiletvloeistoffen van verschillende merken testten.
De Qube 335 is het kleinste Porta Potti toilet. Deze past bijvoorbeeld tussen de voorstoelen van een bus of camper. De hoogte is 30,8 cm en de inhoud van de afvalwatertank is 10 liter.
Boven het toilet zit een bak (1) die met water gevuld is. Dat water stroomt weg als op de bedieningsknop gedrukt wordt. Daardoor stroomt het water weg door een ventiel (2) onderin de bak. Het water stroomt in één keer weg, de toiletpot (3) in.
De spoelwatertank heeft een capaciteit van 15 liter en vormt met de toiletpot de bovenzijde van het draagbare toilet.