Hou het gesprek heel kort en eenvoudig.Leg het in een paar zinnen uit en laat het daarbij. Zeg bijvoorbeeld dat papa en mama niet meer verliefd zijn en papa/mama ergens anders gaat wonen. Als je kind vragen heeft geef dan korte en duidelijke antwoorden.
Bij welke leeftijd mogen kinderen nu zelf kiezen bij een echtscheiding? In Nederland hebben kinderen vanaf 12 jaar het recht om hun mening te geven over bij welke ouder ze willen wonen na een echtscheiding.
Bied een luisterend oor en wees voorzichtig met jouw mening
Troost en ondersteuning kun je tijdens een scheiding heel goed bieden door te luisteren. Zeker in deze periode moeten emoties zoals verdriet, woede en onmacht geuit kunnen worden. Wees ook geduldig als je meerdere malen hetzelfde verhaal hoort.
Emotionele problemen, zoals depressieve gevoelens, stress, angst, identiteitsproblemen en een laag zelfbeeld. Gedragsproblemen, zoals agressief of vijandig gedrag, gevaarlijke gewoonten met betrekking tot drugs- en alcoholgebruik, vandalisme en andere vormen van strafbaar gedrag.
Psychische problemen kind na scheiding
Je kind kan kampen met boosheid, angst, gevoelens van schuld, eenzaamheid en loyaliteitsproblemen. Onzekerheid over hoe de toekomst eruit ziet. Soms heeft een kind aanpassingsproblemen. Kinderen kunnen zich onzeker voelen.
Mogelijke tekenen van verdriet zijn: lusteloosheid of juist heel actief zijn, dagdromen, minder goed kunnen concentreren, snel geïrriteerd raken, niet veel eten, zich vervelen, … Eenzaamheid en een gevoel onzichtbaar te zijn. Kinderen ervaren vaak een gevoel van alleen gelaten worden.
Redenen om te scheiden kunnen bijvoorbeeld zijn:
Verschillende of onrealistische verwachtingen. Er is sprake van mishandeling en/of intimidatie. Ontrouw van je partner of jezelf. Verliefdheid op een ander.
Om te scheiden start u een procedure bij de rechtbank. Daarvoor heeft u een verzoekschrift nodig dat u samen met uw advocaat maakt. Uw advocaat dient het dient het verzoekschrift voor de scheiding in bij de rechtbank. Lees meer informatie over een scheiding en wat er bij komt kijken (Rechtspraak.nl.)
Jij wilt scheiden, maar je partner niet. Dan kun je scheiden zonder toestemming van je partner. Het antwoord is dus ja: scheiden zonder toestemming van de andere partij is mogelijk. Wanneer je op deze manier wilt scheiden, dien je samen met een advocaat een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank.
Van botsingen tot valpartijen: je kind leert het letterlijk met vallen en opstaan. Rond de leeftijd van 1 jaar heb je (volgens de meeste ouders) de zwaarste periode achter de rug: de babytijd.
Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
Als u kinderen heeft, bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. De echtscheiding vraagt u aan bij de rechtbank. Dit is een verzoekschriftprocedure, die onder het civiele recht valt. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen, die namens u het verzoekschrift indient.
Vertel samen over de scheiding
Kies een moment en een plek waar je kinderen zich op hun gemak voelen. Vertel het samen aan de kinderen. Ze hebben steun aan elkaar en kunnen elkaar ook troosten. Vertel het nieuws aan alle kinderen tegelijk, om misverstanden te voorkomen.
Het denken van peuters wordt wel 'magisch denken' genoemd. Allerlei dingen die ze in hun fantasie beleven, zijn voor hen even echt als de werkelijkheid. Vanaf gemiddeld 1,5 jaar ontdekt je peuter dat hij een eigen persoon is. Hij is een eigen individu en niet een deel van iemand.
Geef aan dat het kind verdriet, boosheid en andere gevoelens tijdens het gesprek mag uiten. Maak het kind duidelijk dat het nooit schuld heeft aan de scheiding van de ouders. Leg ook uit dat een kind problemen van ouders niet kan oplossen. Wees eerlijk in je antwoorden aan het kind en bagatelliseer de problemen niet.
Na de scheiding kun je mogelijk aanspraak maken op verschillende toeslagen en andere regelingen of kunnen deze in bedrag verhoogd worden. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag, kinderbijslag en zorgtoeslag. Het is fijn dat je na de scheiding financiële ondersteuning kunt krijgen.
Financiële hulp bij scheiding vanuit de overheid
In Nederland is er een voorziening voor mensen die een advocaat of mediator nodig hebben en een laag of geen inkomen hebben. Deze voorziening wordt ook wel 'gesubsidieerde rechtsbijstand, pro-deo hulp of een toevoeging' genoemd.
Redenen om te scheiden
Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat reden nummer één is dat stellen gewoon op elkaar uitgekeken zijn na zoveel jaar. De tweede reden is dat persoonlijkheden toch niet zo goed matchen. Vervolgens gaat het botsen en blijven ze de jaren erop liever uit elkaars buurt.
Het aantal scheidingen per maand
Aan de andere kant van de medaille staat januari. Dit is de maand waarin veruit de meeste mensen hun huwelijk beëindigen. Bijna elk jaar is dit de maand met de meeste scheidingen. Dit kan onder andere komen doordat de feestdagen vaak de nodige spanningen met zich meebrengen.
Vrouw-vrouw huwelijken koploper in scheidingen
Wanneer als ijkpunt 2010 wordt gebruikt blijkt dat 10 jaar later 26% van deze huwelijken eindigt in een scheiding, tegenover 14% van de man-man huwelijken en 16% van de man-vrouw huwelijken.
Het uiteindelijke scheidingsconvenant (en ouderschapsplan) kan binnen een maand klaar zijn en door een advocaat gecheckt. Daarna stuurt de advocaat deze naar de rechter. Dan duurt het gemiddeld 4 tot 8 weken duurt totdat deze is goedgekeurd door de rechter en de scheiding ingeschreven wordt bij de burgerlijke stand.
In 2022 waren er 21.982 minderjarige kinderen bij echtscheiding van hun ouders betrokken.In 2021 ging het om 24.334 minderjarigen.
De resultaten tonen aan dat het er best geregeld bovenarms opzit in de huisgezinnen. De doorsnee ouder gaat per jaar gemiddeld 2.184 keer met zoon- of dochterlief in de clinch. Omgerekend komt het neer op 182 ruzies per maand, 42 per week, of zes per dag. En elke ruzie duurt gemiddeld acht minuten.