Sang Kwak. Tongrolletjes met garnalen in krabsaus.
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
Bij Chinees eten denken helaas veel Nederlanders alleen aan babi pangang met foe yong hai en een hele dikke zoete saus.
Op deze kaart staan meer dan honderd gerechten, variërend van babi pangang tot de specialiteit Theim sun kai. Dit laatste gerecht is gepaneerde kip in zoetzure saus met groente.
De meeste Chinese gerechten zijn vaak aangepast naar de Nederlandse smaak. Het logische gevolg is dat Chinese koks gerechten bereiden die zij zelf niet erg lekker vinden en de nuances die wij in smaak hebben niet kunnen onderkennen waardoor deze gerechten van verschillende Chinezen hetzelfde gaan smaken.
Foe yong hai, Babi pangang en 2 stokjes kipsaté. Incl. nasi, bami of rijst.
Je kunt er bijvoorbeeld de volgende gerechten bestellen: Babi Pangang, Nasi, vegetarische kip met kerrie, koe loh yuk, bami, vegetarische garnalen met cashewnoten, vegetarische inktvis met tausi saus, haaienvinnensoep, want tan soep, soja loempia's, hong sauw tofu, foe yong hai met bruine soja plakjes, gado gado, tjap ...
In Szechuan gerechten worden vaak verse en gedroogde spaanse pepers gebruikt om diverse smaken zoals zoet, zuur te combineren met heet. Pikante sojabonensaus.
Vlees. Varkensvlees in Jasje en Zoetzure Saus (Ku Lu Yuk)
Hier vind je het recept voor lekkere Chinese kipballetjes. Een heerlijk hapje voor op de borrelplank. Het geheim van dit gerecht zit 'm in de Chinese saus. Drie, twee, één en aanvallen maar!
Ku lo yuk (ook wel geschreven als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat populair is in de Kantonese keuken bestaande uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui.
Officieel mogen Chinese werknemers maximaal 44 uur per week werken, maar bij veel internet- en technologiebedrijven is zes werkdagen van twaalf uur al jaren de norm.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Chinese foe yong hai is een omelet gevuld met groenten en naar wens kip, vlees of garnalen, geserveerd met een zoete tomaatachtige saus en witte rijst. Het is afgeleid van een eiergerecht uit Shanghai met daarin ham of kip, dat in plakjes wordt geserveerd.
Mihoen met kip, vis of garnalen & groenten
Omdat mihoen zelf een neutrale smaak heeft, net zoals witte rijst, kun je het eigenlijk overal mee combineren. Het is heerlijk om stukjes kip of vlees te marineren en bakken. Serveer naast de mihoen, of wok de mihoen nog even mee: dat geeft lekker veel smaak.
De daging in dit gerecht, oftewel het rundvlees, is stoofvlees – een sukadelap of riblap bijvoorbeeld. Blokjes vlees worden in de boemboe op hoog vuur rondom bruin gebakken. Zo blijft het vlees sappig vanbinnen. Vervolgens worden de ingrediënten voor de saus toegevoegd.
Thaise King Do saus
Chilipeper, knoflook, tomatenketjap, whisky en een vleugje limoen (pikant).
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
Yu Xiang is in de Chinese keuken eigenlijk meer een “smaak” dan een bereiding. De saus bevat lichte en donkere sojasaus, Shaoxing rijstwijn, Chinese azijn, szechuan-peperkorrels, douban jiang (een pittige pasta van bonen en chilipepers) een flinke hoeveelheid ui, knoflook en lente-ui.