Een anonieme koper uit China heeft 1,6 miljoen euro betaald voor de Belgische duif New Kim. Ze is daarmee de duurste duif uit de geschiedenis. Het vorige record stond op naam van de West-Vlaamse topduif Armando, waarvoor 1,2 miljoen euro was betaald.
Een Belgische postduif is op een veiling verkocht voor 1,6 miljoen euro. Nog nooit bracht een duif zoveel geld op. De koper had dat geld ervoor over, omdat het een hele snelle duif is met goed richtingsgevoel. De duif heet 'New Kim'.
De prijs van een duif hangt af van de soort en kleur. De prijzen variëren van 15 euro tot honderden en zelfs duizenden euro's. Met name wedstrijdduiven zijn zeer prijzig. De volière met toebehoren, een nestkast, een water- en voerbak, en verschillende zitstokken kost minstens 200 euro.
En alle onlinebiedingen opgeteld zijn die postduiven inmiddels goed voor 2,8 miljoen euro. Niet gek voor een hobbyist.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Hoe ouder de duif is, hoe groter de neusdop. Een mannetjesduif heet een doffer en een vrouwtje heet duivin. Een doffer is wat dikker dan een duivin.
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie.
Ja, zo'n vijftig per jaar. Voor een goede duif betaal je al snel 10.000 euro.
Duif Armando werd verkocht voor 1,25 miljoen euro en heeft daarom nu een eigen bewaker. Armando is volgens kenners een van de beste duiven ter wereld. Daarom betaalde een Chinese zakenman vorige week 1,25 miljoen euro voor de vogel.
Elementen die het vervolgens duurder kunnen maken : Het houden van meerdere duiven, denk daarbij aan meer dan 100 postduiven. Meespelen alle wedstrijden. Aanschaffen van duiven ( of jongen) met goede stamboom of prestaties.
De hoogste bestuursrechtbank bepaalde woensdag dat je met maximaal honderd duiven niet van een bedrijf kan spreken, maar een hobby waar geen vergunning voor nodig is.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Het wordt niet heel veel gegeten, maar duif is een echte delicatesse. Het heeft een hele andere smaak dan ander gevogelte; het kan omschreven worden als een verfijnde wildsmaak. De Anjou duif wordt op de meest diervriendelijke en duurzame manier gefokt. De duiven worden echt verwend en hebben een zeer goed leven.
Na zes dagen kunnen de jonkies kijken en dan krijgen ze van de ouders ander voer. Na drie weken zijn de vogeltjes zelfstandig en een week later kunnen ze vliegen. Dan zijn ze al bijna net zo groot als een volwassen duif. Op het moment dat ze uitvliegen zie je dus bijna geen verschil tussen een jonkie en een oudje.
Met een gemiddelde snelheid van 143,26 km per uur vloog de vogel in ongeveer 2 uur en 15 minuten vanuit de Franse plaats Étroeungt naar Sibculo, een afstand van ongeveer 330 kilometer. Het oude record staat volgens het Neerlands Postduiven Orgaan op naam van de Amsterdamse kroegbaas Coen Kat.
Er zijn zo een 50.000 tot 70.000 broedparen verspreid over heel Nederland. Maar dit aantal neemt wel toe.
1. De Reuzenibis (Thaumatibis gigantea) De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes.
De aanschafprijs van een vink is ondermeer afhankelijk van het geslacht en de zang. Denkt u aan prijzen variërend van 5 tot 100 euro. Daarnaast zijn er eenmalige kosten voor de aanschaf en inrichting van een kooi of volière, en terugkerende kosten, zoals uitgaven voor voer. Wildzangzaad kost enkele euro's per kilogram.
De prijzen variëren van 10 tot 250 euro. Bij de aankoop heb je een kooi of volière nodig met een nest, water- en voerbak, zitstokken met verschillende diameters en een bad. Deze benodigdheden kosten ongeveer 70 euro. Maandelijks kost de bodembedekking en het voer van een kanarie ongeveer 8 euro.
Zowel vrouwtjes als mannetjes geven duivenmelk. Het bevat meer vet en eiwitten dan koemelk. Normaal leggen duiven twee eieren en hebben ze dus twee jongen te voeden. Als het er in een uitzonderlijk geval drie zijn, is er onvoldoende duivenmelk en lopen de jongen een groeiachterstand op.
Waarom duiven houden? Duiven kan je vanwege verschillende redenen houden. Veel duiven worden tegenwoordig gehouden als vliegduif om met wedstrijden mee te doen, voor de fok of duiven worden als sierduiven gehouden.
Het gaat slecht met de duivensport in ons land. Op 5 jaar tijd zijn er 100 duivenverenigingen verdwenen, waarvan 24 in Oost-Vlaanderen. Het blijft wel dé duivenprovincie bij uitstek, met ruim 4.000 duivenmelkers, al is ook dat aantal sterk gedaald.
Er zijn verschillende geuren waar duiven niet van houden. Sterke kruidengeuren als van peper, knoflook of mottenballen staan ze niet aan en kun je dus in je tuin verspreiden.
In principe kan het, want je mag ze vangen omdat die soort niet beschermd is. De Turkse tortelduif en holenduif zijn dat wel, op die beestjes jagen is verboden. De duivensoort die je in de supermarkt of bij de poelier vindt, is een houtduif.
Roofvogels zoals de sperwer, slechtvalk en havik zijn de natuurlijke vijanden van de duif. Maar deze vogels komen niet altijd even makkelijk in de tuin. Ze houden meer van open gebied.