Anders dan het kabel- en (A)DSL modem, wordt een glasvezel modem bijna altijd in de meterkast geplaatst, omdat daar in veel gevallen de glasvezelaansluiting in de meeste huizen zit.
Je gebruikt je huidige modem
Je modem is meestal geschikt om aan te sluiten op glasvezel. Hiervoor moet eerst het glasvezelkastje op het glasvezelaansluitpunt geïnstalleerd zijn. Is dit nog niet geïnstalleerd en zit het glasvezelkastje in je installatie pakket, ga dan eerst naar de uitleg over het aansluitpunt.
Op de ISRA sluit je de KPN apparatuur aan. De aansluiting zit meestal in een hoek van de (woon)kamer aan de straatkant of in de meterkast. Heb je in jouw huis een ISRA én een wandcontactdoos? Sluit dan je modem aan op de wandcontactdoos.
In de meeste gevallen komt het glasvezelaansluitpunt in de meterkast of op de plek waar andere kabels ook het huis binnenkomen. Zorg ervoor dat de meterkast toegankelijk is, zodat de voorbereider de kast makkelijk en snel kan inspecteren. Zo duurt een bezoekje vaak maar een paar minuten.
Meestal vind je het ISRA-punt in de meterkast.Maar dat kan ook in de woonkamer, meterkast, gang of kelder zijn. Om verbinding te maken met internet, TV en bellen sluit je het modem aan op het ISRA-punt. In de installatievideo van vast internet zie je waar je een ISRA-punt aan herkent.
Bij veel providers krijg je een modem en router in één kastje. Het nadeel van zo'n modemrouter is dat het kastje altijd in de buurt moet staan van het aansluitpunt: vaak in de meterkast. Als je een draadloos netwerk wilt, is het beter als je router op een centrale plek in huis staat.
Staat je modem in de meterkast? Dan moet het signaal meteen door een barrière: de meterkast deur. Plaats het modem daarom liever nét buiten de meterkast. Dat levert tot wel 7 procent meer wifi-sterkte in huis op.
Zo herken je een glasvezelaansluiting in je huis
Je checkt eenvoudig zelf of je een glasvezelaansluiting hebt. Meestal komt glasvezel je woning binnen via een oranje kabel onder de grond. Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter.
Hoe ziet een glasvezelaansluiting eruit? Een glasvezelaansluiting bestaat uit een klein kastje met een aantal kabels eraan vast. Het kastje is meestal wit of grijs van kleur en kan verschillende afmetingen hebben, afhankelijk van de type aansluiting.
De glasvezelkabel wordt door de buitenmuur naar binnen geboord. Je kunt zelf aangeven op welke plek in huis dit moet gebeuren. In huis wordt een zogenoemde FTU geplaatst. Dit is een modem waarop de glasvezelkabel wordt aangesloten.
Glasvezel wordt aangelegd in je straat. De monteur plaatst een glasvezelaansluiting in je woning. Je ontvangt een bevestiging van de monteursafspraak per e-mail. Zodra je glasvezelaansluiting klaar is, krijg je een e-mail dat je jouw modem hierop kunt aansluiten.
Als je een glasvezelaansluiting hebt, of VDSL, dan krijg je de FRITZ!Box 7590. Heb je pairbonding (2 VDSL aansluitingen gecombineerd tot 1), dan sturen we de FRITZ!Box 7583.
Nee, want voor glasvezel en VDSL gebruiken we digitale UTP-kabels voor zowel internet als tv. Niet de analoge COAX-kabels. Dit werkt sneller en stabieler.
Voor het gebruik van interactieve tv of de weergave van HD-zenders maakt het ook niet uit of u gebruik maakt van glasvezel of kabel. Het verschil beeldkwaliteit is nihil, ook in het geval van HD zenders.
Door de glasvezeldraad raast een laserlicht heen en weer dat razendsnel aan en uit knippert.De snelheid van deze knippering, bepaalt de snelheid van jouw internetverbinding. Eén glasvezeldraad is in staat om 8 duizend gigabyte aan data te versturen.
Om fiber in jouw huis te installeren, zal een aannemer eerst een glasvezelkabel vanaf de straat tot aan jouw woning leggen.Vervolgens zal een technicus de kabel naar binnen leiden en de glasvezelcontactdoos installeren. Op dat moment is de installatie voltooid en kun je gebruikmaken van de fiberverbinding.
NT (Network Termination) is een omzetter van glasvezel naar ethernet. Die wordt door edpnet technicus verbonden met FTU. Daarna is de einige wat u nog dient te doen is uw modem/router aan te sluiten op de LAN-poort van NT.
Het antwoord op de vraag of je glasvezel hebt, beantwoord je door in je woning het glasvezelaansluitpunt te zoeken. Dit kastje is meestal vierkant, wit en ongeveer 10 centimeter groot. Meestal vind je 'm in de meterkast, maar het kan ook zijn dat 'ie ergens anders hangt.
Glasvezel mag NOOIT zelf worden aangesloten, dit heeft ook te maken met de eventuele hoge kosten die in rekening (kunnen) worden gebracht mocht er on verhoop toch een beschadiging aan de fragiele glasvezel ontstaan.
Je toestemming verplicht je nergens toe. Je betaalt pas iets als je een glasvezelabonnement afsluit. Jij bepaalt wanneer je dat doet. En je kiest altijd zelf bij welke provider je een abonnement neemt.
Nee dat mag niet. Glasvezelnetwerken worden vaak gelegd onder grond dat van de gemeente is zoals onder een weg, stoep of berm. De gemeente moet de aanleg volgens de Telecommunicatiewet toestaan (gedogen), maar mag wel (regie)aanwijzingen geven om overlast en onveilige (verkeer)situaties zo veel mogelijk te voorkomen.
Heeft u thuis een bekabeld netwerk, dan is het belangrijk om na te gaan welke kabels dit zijn. Ligt er Cat5 (vaak te herkennen aan slechts 4 aderen) dan is het raadzaam deze te vervangen. Ligt er Cat5e (te herkennen aan opschrift op de kabel), dan is het voldoende voor glasvezel.
De modem zorgt ervoor dat het internetsignaal van je provider wordt vertaald, zodat al je apparaten het kunnen gebruiken. Zonder een modem is er dus geen toegang tot het internet. Een router zorgt ervoor dat je het internet thuis op meerdere apparaten kunt gebruiken.