Een California roll is een sushi rol welke inside-out gerold is. Dat betekent dat de rijst aan de buitenkant zit. Vaak is deze gevuld met bijvoorbeeld surimi krab, komkommer en avocado. De combinatie vis met komkommer en avocado heet in Nederland in de volksmond een California roll.
Tobiko is bestaat uit kleinere eitjes afkomstig van de japanse vliegende vis. Deze sushi kan ook bovenop een stuk sushi terecht komen, maar jij kent hem waarschijnlijk als de oranje stukjes waar de california roll in gerold wordt. Dan heb je orange masago. Masago zijn hele kleine eitjes van de spiering.
De roll is vernoemd naar de Amerikaanse staat Californië. De California roll is bedacht eind jaren 1960 of begin jaren 1970. In de Verenigde Staten en Canada is de California roll een van de populairste sushi. Wereldwijd kan men California rolls bestellen in sushirestaurants.
Deze inside-out rol is gemaakt met surimi, avocado en komkommer in het midden en avocado en zalm aan de bovenkant. Het is een kleine smaakbom die zeker op je smaakpapillen zal exploderen.
Qua vulling kan je van alles gebruiken zalm, tonijn, komkommer, avocado. En dan kan je lekker aan de slag. Snijd de sushi rol voor het serveren in stukjes en geniet ervan.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon.
Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigd vet dat goed is voor het hart. Onze sushi is rijk aan eiwitten en zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Een van de belangrijkste redenen waarom onze sushi zo gezond is, is dankzij onze heerlijke verse vis.
Crunchy roll
Wat er ín een crispy roll zit, varieert van gefrituurde garnaal tot rauwe tonijn. Ze zijn in ieder geval altijd crispy. Bijvoorbeeld door gefrituurde stukjes rijst, zeewier of panko.
Traditioneel wordt unagisaus als topping gebruikt voor gerechten met paling, zoals gegrilde paling, unaju (een rijstgerecht met gegrilde palingfilet die wordt gemarineerd in unagisaus) of sushi met unagi.
Tamago: is (zoete) omelet. Tori: betekent kip.
Nigiri sushi
Goed om te weten, de vis op deze sushi is niet altijd rauw. Verandert de vis die op de rijst wordt gelegd? Dan verandert ook de naam van de sushi. De tekka nigiri (met tonijn) en de sake nigiri (met zalm) zijn de populairste, maar je kan een nigiri natuurlijk ook eten met bijvoorbeeld ei of makreel.
Een California roll, een van de populairdere sushi-rollen, wordt vaak gemaakt met imitatiekrabvlees, ook wel bekend als surimi. Omdat dit soort krabvlees gekookt is en gemaakt is van vis met minder kwik, kan een zwangere vrouw dit veilig eten.
Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van. Dit soort viskuit is verkrijgbaar in de originele licht oranje kleur, maar ook in het rood (gemengd met bieten), zwart (gemengd met octopus inkt) en groen (gemengd met wasabi).
Het groene goedje dat geserveerd wordt bij sushi onder de naam wasabi blijkt vaak helemaal geen echte wasabi te zijn, maar een mix van mierikswortel, mosterd en kleurstof. Echte wasabi is namelijk een niet veel voorkomende plant die moeilijk te kweken is.
De DRAGON EYES ROLL is een Futo Tempura. (gefrituurd) ðð¼ een blikvanger bij HARUMI SUSHI BAR. - zalm, avocado, omelet, scampi en pikante mayo!
De Kamikaze roll, voorzien van: een overdosis mayonaise en tempura. De Philadelphia roll: met roomkaas. Tempura of Panko rolls: dat zijn gefrituurde snacks.
Uramaki is een van de meest bestelde sushi soorten in restaurants. Deze sushi wordt ook wel “inside-out” sushi genoemd, omdat de stukjes binnenstebuiten zijn gekeerd. Uramaki sushi bestaat uit zeewier en sushirijst, waarbij het zeewier aan de binnenkant van de sushi zit.
Heerlijke krokante sushi rol met zalm. Opgemaakt met sojasaus, japanse sesamsaus, gebakken uitjes en bosui. Heerlijk voor bij de borrel… een echte hardloper!
Garnalen zijn een heerlijke toevoeging op je nigiri sushi. Een nigiri met garnaal wordt een ebi nigiri genoemd.
In zeewier en gember zit bijvoorbeeld een belangrijk mineraal en de variatie tussen de verschillende vis geeft veel gezonde stofjes af in je lichaam. Je kan sushi dus beter eten dan drie keer per week pizza of een hamburgermenu. Zolang het maar in mate gebeurd, zit je met sushi wel goed!
Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur.
Sushi kan duur zijn, vooral als je voor de duurdere soorten vis kiest. Het is echter mogelijk om sushi te vinden tegen betaalbare prijzen, vooral als je buiten de piekuren gaat eten of kiest voor een afhaalmaaltijd. Bovendien kun je ook zelf sushi maken thuis, wat over het algemeen goedkoper is dan uit eten gaan.