Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose.
Bij 100% katoen kun je op maximale temperatuur strijken (maximaal 200 graden – 3 stippen).Voor katoen met een stretch-percentage adviseren we om op een lagere temperatuur te strijken (maximaal 150 graden – 2 stippen).
Sommige stoffen strijk je het best op een hoge temperatuur. Zo verdragen katoen en linnen temperaturen rond de 200 graden. Andere textielsoorten, zoals wol en synthetische stoffen, moet je op een lagere temperatuur strijken.
Hoge temperatuur (max. 200°): Stoffen als kantoen en linnen verdragen een hoge temperatuur en mag je op een temperatuur rond de 200° strijken. Matige temperatuur (max. 150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur.
Moet je polyester strijken? Als je kreukels hebt in polyester kan je deze op een lagere temperatuur (tot 110°C) strijken.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Voor je gelijk de strijkbout in standje hittegolf op je kleding zet is het verstandig even goed naar het waslabel te kijken. Voor kleding van linnen, katoen en viscose is het strijken niet zo ingewikkeld, want deze stoffen kan je gewoon strijken op de hoogste stand (maximaal 200°).
Daarnaast is polyester een stof die erg snel droogt, dus je kan het buiten aan de waslijn hangen. Doe polyester liever niet in de droger, dan kan het krimpen. Daarna is het niet nodig om het polyester textiel te strijken. Strijken is namelijk dit is niet erg goed voor polyester.
Polyester. Polyester is doorgaans onderhoudsvriendelijk en kan daarom in de wasmachine (fijne was). Indien je de normaal gesproken strijkvrije kleding van deze kunstvezels toch wilt strijken, dan alleen op de laagste stand. Want polyester is hittegevoelig – daarom mag het ook niet in de droger.
Als je het strijkijzer te heet instelt, riskeert je de stof te beschadigen. Lees voor het strijken de onderhoudsvoorschriften van uw overhemd en leg bij twijfel een katoenen doek of onze strijkdoek tussen het overhemd en het strijkijzer. Een sprayflacon met water helpt ook goed als strijkhulp voor overhemden.
Leg je spijkerbroek plat neer, strijk de tailleband en strijk vervolgens rond de kleine details, zoals de knoopsgaten en eventuele plooien. Leg de broekspijpen met de voorkant naar boven naast elkaar op de strijkplank en strijk ze zorgvuldig tot alle kreukels verdwenen zijn. Herhaal dit met de achterkant van je jeans.
Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.
° Linnen hoeft niet gestreken te worden. Natuurlijke vouwen en kreuken zijn inherent aan het linnen hemd. Het geeft zijn casual look. ° Maar als u het toch graag strijkt, strijk het dan op lage temperatuur, gebruik stoom, en strijk alleen op de achterkant van het hemd.
Wel kan katoen de eerste keer dat je het was iets krimpen. Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen.Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden.
Katoen expres laten krimpen door te wassen op 60 graden
Je kunt dan proberen om het item juist wel op een hogere temperatuur te wassen, denk aan 50 of 60 graden. De warmte van het hete water vernauwt de vezels van het textiel, en dat zorgt ervoor dat het kledingstuk kleiner wordt.
Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast.
Zijde, de meest elegante kreukarme stof
Hoewel er zijde is die gemakkelijker kreukt, is er elastischer en bestendiger zijde die goed tegen kreuken bestand is.
Voorzichtig strijken, zonder stoom, op ongeveer 110C. Wordt gedaan bij stoffen zoals polyamide (Nylon) en acryl. Normaal strijken, op ongeveer 150C. Wordt gedaan bij stoffen zoals Wol en Polyester.
Synthetische materialen: Voor de meeste andere synthetische stoffen zoals nylon, rayon of acetaat, gebruik je een lage tot middelhoge temperatuur en vermijd je direct contact met het strijkijzer. Gebruik een natte theedoek als extra bescherming en strijk het kledingstuk binnenstebuiten.
De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben daarentegen een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Nadelen van viscose
Beperkte duurzaamheid: Viscose kan minder duurzaam zijn dan sommige andere stoffen, omdat het niet slijtvast is bij veelvuldig dragen en wassen. Vochtgevoeligheid: Viscose heeft de eigenschap om vocht op te nemen, wat kan resulteren in een klam gevoel bij overmatig zweten.
Hiervoor een aantal tips: Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
Tip: In principe hoef je dit soort stoffen niet te strijken na het wassen. Zijn ze toch enorm gekreukt, strijk ze dan aan de binnenkant. Fluweel- en velourstof heeft aan de goede kant hele kleine opstaande haartjes die je juist niet moet plat-strijken.