Geld lenen en daar rente voor betalen, dat is in islamitische kringen ongepast. Geld uitlenen en er rente voor ontvangen eveneens. Rente zorgt maar voor onrust in de geest. Daarom is het 'haram', is: voor moslims verboden.
Voor degene die een islamitisch geloof aanhangen is het lenen van geld waarvoor rente wordt gevraagd niet mogelijk. Dit is in strijdt met het belangrijkste boek voor de moslims namelijk de koran. Zij kunnen en mogen alleen geld lenen zonder rente.
Een Halal hypotheek is een hypotheek speciaal voor moslims. Een moslim mag volgens de Koran geen rente betalen en dus ook geen hypotheek afsluiten. Doordat er veel moslims in Nederland wonen is de vraag naar een Halal hypotheek groot.
Het nemen van rente betekent het toe-eigenen van de eigendommen van een ander, zonder hem daar iets voor in ruil te geven. Iemands eigendom is heilig. Het wegnemen van zijn eigendom zonder hem daarvoor iets in de plaats te geven is daarom haram.
Een islamitische bank is een bank die bankiert volgens de islamitische wetgeving Sharia. De voornaamste principes van Islamitische bankieren is het verbod van het vragen en/of verstrekken van rente, het verbod op speculaties en verbod op het investeren in alcohol, tabak en gokspelen.
De belangrijkste elementen van dit zogeheten sharia-compliant lenen, of sparen en beleggen, zijn dat het betalen of heffen van een vaste rente - riba - verboden is, net als het financieren van ondernemingen die verboden - haram - activiteiten ontplooien, zoals gokken of het produceren van varkensvlees of alcohol.
Hoeveel de verkoper moet verdienen, is niet vastgelegd in de Shariecah. Het is echter niet toegestaan voor een moslim om zijn kopers te bedriegen door zijn producten aan hen te verkopen voor een ongewone prijs. Een prijs anders is dan de normale prijs op de verkoopmarkt.
Bij een halalhypotheek koopt de geldverstrekker de woning. Deze wordt vervolgens met een bepaalde winstopslag doorverkocht aan de persoon die het huis wil kopen. De winst van de bank ontstaat door het drijven van handel en niet door het vragen om rente na het uitlenen van geld.
De halalhypotheek is een hypotheek speciaal voor moslims. Deze hypotheek bestaat omdat volgens de islamitische wet moslims geen rente mogen ontvangen en betalen.
Rente (riba) kent in de Islam geen plek en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken voor persoonlijke doeleinden. Hoewel er geen beloning verbonden is aan het doneren van rentegelden, is dit wel het beste eindstation.
Natuurlijk kunt u geen krediet bij de bank vinden waarvoor u geen rente hoeft te betalen. Al zijn er enkele gevallen bekend van consumenten die zelfs geld toe kregen op hun hypotheek. Maar dat zijn zeldzame gevallen. Geld lenen kost geld.
Moslims mogen namelijk geen rente betalen. Dat is tegen de regels in van het Heilige boek dat hen wordt voorgeschreven. In de afgelopen jaren is er meerdere keren geprobeerd om een hypotheek voor moslims op de markt te brengen. Tot nog toe is er geen 'Halal hypotheek' op de markt gekomen in Nederland.
Er bestaan rentevrije alternatieven die het kopen van een huis zonder rente mogelijk maken. Bijvoorbeeld als de bank het huis koopt en het vervolgens doorverkoopt met een winstopslag, of huurkoop, waarbij de bank mede-eigenaar wordt van de woning.
Geld lenen en daar rente voor betalen, dat is in islamitische kringen ongepast. Geld uitlenen en er rente voor ontvangen eveneens. Rente zorgt maar voor onrust in de geest. Daarom is het 'haram', is: voor moslims verboden.
Hoewel verschillende Nederlandse banken proeven hebben gedaan met Islamitisch bankieren is het nooit tot een succes uitgelopen. Hierdoor is het nog steeds lastig om in Nederland een Islamitische bank te vinden. Op dit moment is alleen Banque Chaabi du Maroc als Islamitische bank actief in Nederland.
Uitgangspunt daarbij is dat de constructie 100% halal is. Plannen voor het initiatiefvoorstel “Huurkoop 3.0: 100% Halal” worden op donderdag 14 maart gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Kantine Walhalla in Rotterdam.
Riba (Ar: ربا)is het Arabische woord voor rente of woeker. De uitdrukking is bekend van het zogenaamde renteverbod, dat moslims verbiedt geld te lenen of uit te lenen tegen rente.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
Wil je direct geld lenen zonder BKR toetsing? Kies dan voor een minilening. Bij deze vorm van lenen is het mogelijk om binnen 24 uur geld op je rekening te hebben. Verstrekkers van een minilening hebben geen toegang tot je BKR gegevens en zullen dus geen BKR toetsing uitvoeren.
Geen winst maken op basis van toeval waarbij de één wint, de ander verliest. - Riba is verboden: rente. Volgens islamitisch recht is geld slechts een ruilmiddel, je mag geen geld op geld verdienen. Een transactie moet tastbaar zijn, dus in relatie staan tot de reële economie.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tot de einddatum alleen rente betaalt. Omdat je niet aflost, moet je de lening op de einddatum in één keer aflossen. Je hypotheekschuld blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde, tenzij je ervoor kiest om onderweg aflossingen te doen.
Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
De verkoopprijs is opgebouwd uit de netto inkoop- of productieprijs + de kosten + de nettowinst + de btw. Om van een bepaald artikel de verkoopprijs te bepalen beginnen we dus bij de netto inkoopprijs van een product. De netto inkoopprijs is de prijs exclusief btw.
De winstmarge bereken je met de volgende rekensom: trek de kosten af van de omzet. Het bedrag dat uit deze rekensom komt deel je door de omzet. Dat cijfer doe je maal 100%.