Vermijd niet-duurzame soorten: dit zijn in ieder geval paling, kabeljauw, sliptong, rog, blauwvintonijn, gamba's, zeebaars en zeeduivel. Koop deze alleen als ze een MSC- of ASC-keurmerk hebben. Eet niet te vaak vis: voor je gezondheid is het advies om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Het Voedingscentrum raadt aan om zeker een keer per week vette vis te eten. In vis zitten namelijk speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vissen zoals makreel, zalm, sardines en haring.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Vette vis. De vetste witvis soorten zijn paling, haring, makreel en sprot. Het advies van de Gezondheidsraad luidt je beter vette vis kunt eten dan magere vis, dit zijn de meest gezonde vissoorten. In vette vissoorten zitten de meeste omega 3-vetzuren, DHA en EPA, deze zijn zeer gezond.
Pladijs, wijting en schar zijn voedzame, budgetvriendelijke visjes, maar ook haring en makreel zet je voor geen geld op tafel.
Is makreel gezond? Makreel is een hele gezonde keuze, omdat het een vette vis is en een zee aan de omega-3 visvetzuren DHA en EPA bevat. Deze gezonde vetzuren zijn goed voor hart, hersenen en ogen. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis.
Gekweekte vis heeft als nadeel dat deze vissen in een beperkte ruimte leven en om ziektes te voorkomen wordt vaak gebruik gemaakt van antibiotica en andere medicijnen. Ook komt er veel voedsel en waterverbruik bij kijken en drukt ook kweekvis zijn stempel op het ecosysteem.
Door tonijn weg te vissen, krijgen de prooivissen de kans om explosief in aantal te gaan groeien. Op hun beurt zullen de prooivissen andere soorten concurreren of teveel eten van een andere soort waardoor deze bedreigd wordt in zijn voortbestaan. Uiteindelijk leidt dit tot een zware verstoring van het evenwicht.
Gerookte zalm is rijk aan omega-3 vetzuren. Deze gezondheidsbevorderende essentiële vetten bieden tal van voordelen voor je hele lichaam, vooral voor de hersenen, het hart en de ogen. Daarnaast is het ook een geweldige bron van eiwitten én zit het boordevol vitaminen.
Wat is beter kabeljauw of pangasius? Kabeljauw en pangasiusfilet zijn beide heerlijke vissoorten om te bakken. Kabeljauw smaakt iets 'vissiger' en is wat steviger.Pangasius is minder vet en een stuk voordeliger.
Onze taal kent niet voor niets het gezegde “Zo gezond als een vis.” Vis is namelijk rijk aan voedingswaarden, eiwitten, vitaminen en mineralen als vitamine B, zink en ijzer. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om één keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Haring is vooral rijk aan omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze twee visvetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Verder helpt haring tegen een te hoge bloeddruk. Haring happen dus!
Is een lekkerbekje gezond? Het Voedingscentrum raadt aan om minimaal één keer per week vis te eten.Het eten van Iglo lekkerbekjes helpt om voldoende nutriënten zoals vitamine D en vitamine B12 binnen te krijgen.
Vis kan besmet raken met listeria. Deze bacterie groeit ook bij lage temperaturen. Listeria is een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangeren en ouderen. Zij kunnen beter geen voorverpakte gerookte vis eten, zoals gerookte zalm, forel, paling of makreel.
Tilapia's zitten boordevol antibiotica en worden soms genetisch gemanipuleerd om sneller te groeien. Tilapia zou kanker kunnen veroorzaken: de vis kan tot 10 keer meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan andere vissoorten, waaronder dioxine.
Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling. Orgaanvlees, vooral nieren en lever.
eveelheid kwik in haring, sardientjes en ansjovis laag en in biologisch gekweekte zalm zit helemaal geen kwik. Er zijn natuurlijk ook mensen die geen vis lusten. Maar dat komt ook doordat het niet in onze Nederlandse cultuur zit om vaak vis te eten.
In makreel kan wel 0.66 mg/kg methylkwik zitten. Voor 1 portie makreel van 150 gram betekent dit dat er 99 µg methylkwik in zit.
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.