De Fachhochschule is het best te vergelijken met de Nederlandse hogeschool.
Diplom (Fachhochschule)
Vergelijkbaar met: een bachelor in het hbo (NLQF 6/EQF 6). Duur van de opleiding: 3,5 tot 4 jaar. Soort onderwijs: hoger beroepsonderwijs. Functie van het diploma: toegang tot vervolgopleidingen van de 2e cyclus binnen het hoger beroepsonderwijs.
In Duitsland bestaat er geen niveau dat precies overeenkomt met het Nederlandse mbo. Jongeren die een beroepsopleiding volgen, doen een Ausbildung (anders dan studenten die een Studium doen). Dit is een combinatie van theorie, die je in een vakschool leert, en praktisch werk dat je binnen een bedrijf doet.
De colleges in het wintersemester beginnen op de meeste universiteiten in oktober en eindigen in februari, en in het zomersemester is de collegeperiode van april tot juni.
Studeren in Duitsland is goedkoper dan studeren in Nederland. Zo kent Duitsland geen collegegeld voor opleidingen aan openbare hogeronderwijsinstellingen (bij studies aan privé-universiteiten krijg je wel te maken met kosten). In plaats van collegegeld betaal je wel een zogenaamde semesterbijdrage, de Semesterbeitrag.
Het Duitse hoger onderwijs kent drie soorten onderwijsinstellingen: de Universität, de Fachhochschule en de Kunst-, Musik-, of Filmhochschule. Het Duitse woord Hochschule is het verzamelbegrip voor al deze instellingen en betekent dus niet hetzelfde als het Nederlandse woord hogeschool.
Na deze beroepsopleiding zijn de jongeren klaar om aan het werk te gaan. Ook is er de mogelijkheid zich daarna in een bepaald beroep te specialiseren aan een Fachschule. Zo'n veertig procent van de Duitse jongeren bezoekt na de Grundschule de Realschule, vergelijkbaar is met het Nederlandse HAVO.
Het Abitur, van het Latijn abire = weggaan, of alleen Abi, is in Duitsland het examen aan het einde van het Gymnasium, de school die is te vergelijken met het algemeen secundair onderwijs in Vlaanderen en vwo in Nederland.
onderwijs → Bildung, Unterricht. onderwijs → Schulung, Erziehung, Ausbildung, Unterricht.
De Hauptschule duurt vijf of zes jaar (dit verschilt per deelstaat) en is vergelijkbaar met vmbo kader. Leerlingen gaan daarna door met een beroepsopleiding van twee jaar, vaak duaal. De Realschule duurt zes jaar en is vergelijkbaar met vmbo-tl/havo.
Het begint op zesjarige leeftijd en duurt ten minste tien jaar, dus totdat de leerlingen zestien zijn. De leerlingen worden op een leeftijd van tien jaar gescheiden en gaan naar scholen met verschillende niveaus.
De schooldagen beginnen vroeg, om 7:20. De meeste kinderen komen lopend naar school, zelfstandig, in groepjes met vriendjes/klasgenoten. De schooldag eindigt om 13:00 (3 keer in de week) of 12:00 (2 keer in de week). De kinderen hebben altijd huiswerk, vanaf de 1e schooldag, meestal duits en mathematik.
Duitsland kent Universitäten, hetzelfde als Nederlandse universiteiten, en Fachhochschulen, die erg op Nederlandse hogescholen lijken. Met je VWO-diploma kun je aan een Duitse universiteit studeren. Heb je de havo gedaan, dan kun je naar Fachhochschule. Duitsland heeft een bachelor-mastersysteem.
Bij K to 12 staat de K voor kleuterklas (Kindergarten) en de 12 staat voor 12 jaar onderwijs (grade 1-12). De hervormingen werden in fases doorgevoerd. Vanaf 2012 geldt de leerplicht vanaf de kleuterklas (Kindergarten).
Het niveau van de Realschule ligt tussen dat van de Hauptschule (lager niveau) en het gymnasium (hoger niveau). Het is in grote lijnen te vergelijken met het vmbo-t/havo in Nederland.
Een één is namelijk het hoogste cijfer dat je kunt halen op een Duitse school! De cijfers lopen daar niet van één tot tien, maar van zes tot één. Een zes is dus het allerlaagste cijfer dat je in Duitsland kunt halen, vergelijkbaar met een Nederlandse één, twee of drie.
Huiswerk op de basisschool
Alle tafels worden er vanaf klas 3 (=groep 5) IN-GE-RAMD. En ook met de Duitse Nomen, Verben en Adjective kan je maar niet vroeg genoeg beginnen.
Zit je in de 12th grade in het Amerikaans highschool systeem, dan zou je in Nederland in de 6e klas zitten.
Basisschool = Grundschule
In Nederland gaan de meeste kinderen vanaf 4 jaar naar school. In Duitsland gaan de kinderen vanaf 6 jaar tot 10 jaar naar de basisschool en dan niet perse direct op hun 6e verjaardag, maar wanneer het nieuwe schooljaar begint. De Duitse basisschool telt 4 groepen en in Nederland 8.
Als VMBO-leerlingen hun eindexamen doen, zijn ze normaal gesproken 16 jaar oud. Voor leerlingen in het HAVO geldt dat de meesten het 5e en laatste jaar afronden als ze 17 zijn geworden. Leerlingen die het VWO doen, doen eindexamen in het 6e jaar als ze 18 worden.
Zoals als al eerder gezegd: Een HBO instelling wordt daar aangeduidt met de naam university of applied science. Op deze instellingen krijg je een master of bachelor graad. Als je aan de universiteit hebt gestudeerd heten die dingen voor de meeste opleidingen een Bachelor of Science (BSc), Master of Science (MSc).
Met een havodiploma kun je naar een college en soms zelfs naar een universiteit. Met een vwo-diploma kun je in principe op alle universiteiten terecht. Je zou zelfs in het tweede jaar kunnen beginnen, maar niet alle universiteiten staan dat toe.
Wilt u in het buitenland aantonen wat uw opleiding op de middelbare school waard is? Dan kunt u bij DUO een statusverklaring aanvragen voor lbo, vbo, vmbo, mavo, havo, vwo, mulo, hbs en mms. U kunt ook een standaard statusverklaring downloaden van de website Europass.