Wanneer je hond teveel zout binnenkrijgt, kan deze zelfs een zoutvergiftiging krijgen. Vooral puppy's zijn erg gevoelig hiervoor. Wanneer een hond zoutvergiftiging heeft, krijgt je hond: gebrek aan eetlust, gaat hij braken, krijgt diarree en last van oedeem.
Als een dier niet gaat braken na het ingeven van zout, krijgt hij grote hoeveelheden zout binnen en loopt daardoor kans op een zoutvergiftiging. Door irritatie van de slijmvliezen van het maagdarmkanaal zal de hond gaan braken en diarree krijgen en soms zelfs bloedingen in het maagdarmkanaal.
In de vorm van milde zoutvergiftiging kan aan de hond op een gecontroleerde manier kleine hoeveelheden water gegeven worden om het natriumchloridegehalte te verlagen. Bij ernstige zoutvergiftiging kan de vergiftiging behandeld worden met behulp van een infuus.
Keukenzout (Nacl) wekt braken op, omdat het irriterend werkt op het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Het zout in de maag lost op en wordt in het bloed opgenomen. Omdat de hoge zoutconcentratie in het bloed water aantrekt, kan dit leiden tot uitdroging van de omringende cellen.
Zout is een bron van essentiële mineralen die katten en honden nodig hebben om gezond te blijven en hun stofwisseling optimaal te houden. Zout bestaat uit natrium en chloride, twee essentiële mineralen voor honden en katten. Beide stoffen dragen bij aan een evenwichtige vochtbalans.
In de meeste gevallen krijgt een hond die te veel zeewater binnen krijgt last van diarree en/of overgeven, maar zal het niet ernstiger worden. Door je hond voldoende gewoon water aan te bieden zal dit meestal snel over gaan, let wel op met te koud water en te grote hoeveelheden in een keer in verband met maagkanteling.
Het drinken van veel zout water kan tot een zoutvergiftiging leiden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij honden die veel zeewater drinken. Symptomen ontstaan vaak snel na inname (30- 60 minuten) en bestaan uit braken, diarree, een 'dronken' gang, koorts, gevolgd door toevallen en coma.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Als een hond overmatig begint te likken, kan dit wijzen op stress of angst. Door harde geluiden kan een hond angstig worden, ook kunnen honden last hebben van verhuizing- of verlatingsangst. Door het likken komt er endorfine vrij die de hond kan helpen te kalmeren in stressvolle situaties.
De malse brokjes van FROLIC® zijn gewoonweg heerlijk en vormen een complete voeding zonder smaakversterkers. Boordevol vers rund, worteltjes, granen, vitaminen en mineralen bieden ze alles wat je hond nodig heeft voor een leven vol plezier!
Het best geteste hondenvoer is dit jaar de brokken van Smolke geworden. Deze brokken voor volwassenen zitten boordenvol goede voedingsstoffen en zijn speciaal ontwikkeld voor honden zwaarder dan 30 kilogram.
Behandeling van een zoutvergiftiging
Bij ernstige vorm van zoutvergiftiging wordt er door middel van een infuus geprobeerd de natriumconcentratie te verlagen. Hierbij moeten ze rekening houden dat de natriumconcentratie ook weer niet te snel mag zakken, omdat dit schadelijke gevolgen voor de hond kan hebben.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
Door het teveel aan zout en de bijdrage die dit levert aan een uitgedroogd gevoel, kun je last krijgen van misselijkheid en diarree. Als je maag steeds van streek is of je steeds maagkramp hebt, kijk dan wat je hebt gegeten. Drink dan ook meer water om het watertekort aan te vullen.
De hond kan gaan overgeven en/of diarree krijgen doordat het zichzelf aan het vergiftigen is. Normaal worden deze giftige stoffen door de nieren uitgescheiden. De hond kan uitgedroogd raken, ondanks dat hij of zij veel drinkt. De hond kan door uitdroging en vergiftiging van het bloed lusteloos en zwak worden.
Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn: Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn. Braken, speekselen, hoesten, benauwdheid. Neurologische verschijnselen: sloomheid, evenwichtsverlies, opwinding, spiertrillingen, spierkrampen.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Denk hierbij aan producten zoals energiedrankjes, koffie, thee, frisdrank, chocolade en verschillende soorten snoep. Het beste kan je dus helemaal geen voeding voor menselijke consumptie aan je hond geven.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Hond misselijk symptomen
Wanneer een hond misselijk is, komen diverse symptomen veel voor. Dit zijn onder andere veelvuldig smakken, gras eten, likken aan wat dan ook maar, kwijlen en overmatig slikken. Bovendien kan de eetlust achteruit gaan en hoort u misschien geluiden uit de maag en/of de keel (boeren).
Ontbijtkoek is een onschuldig tussendoortje dat ook voor honden niet al te schadelijk is. Tenminste, dat zou je denken. Want het kan wél gevaarlijk zijn voor honden. De viervoeter van Schiedammer Carlos, Roy, overleed na het eten van een hapje ontbijtkoek.