Het handigste is om staand een omtrek van je voet te tekenen en daarna de voet op te meten met een liniaal. Het is namelijk belangrijk om de voeten belast op te meten want als we staan worden onze voeten langer. In het onderstaande schema kun je zien welke maat er bij het aantal cm van je voet past.
Zet je voet plat op de grond met het meetlint onder de bal van je voet. Meet de omtrek van je voet bij het breedste gedeelte, van het bot net onder je grote teen tot aan het botje net onder je kleine teen. Ook de wijdte kan per voet verschillend zijn.
Wijdte F (normaal) is de gebruikelijke maat voor normale tot smalle voeten. Als de hiel zich in het normale bereik bevindt, maar de bal van de voet breder is, is de combinatie van wijdte F (normaal) met het Gabor-kenmerk 'Best Fitting' de beste optie.
De wijdteaanduiding begint bij Wijdte F (dit is het smalste model) en eindigt bij wijdte M (het breedste model). Schoenwijdte F : Voor smalle voeten. Schoenwijdte G : Voor normale voeten. Schoenwijdte H : Voor iets bredere voeten.
Merken als Peter Kaiser, Hassia, Gabor, Magnanni en Floris van Bommel hebben vaak breedtematen of vallen wat groter. Als je brede voeten hebt, zijn de schoenen van deze merken ideaal voor jou. Deze toffe merken bieden verschillende soorten schoenen aan.
Helaas kun je brede voeten niet smaller maken. Maar voorkomen dat de voet nog breder wordt kan wel. Door minder op blote voeten te lopen zakt de voet minder door. Daardoor worden de voeten dus ook minder breed.
Als de voet groter is dan de maat die je terug vindt in de maattabel, dan kan dit betekenen dat iemand letterlijk en figuurlijk op grote voet leeft. Welllicht heeft deze persoon heel veel verschillende interessegebieden of iemand neemt als persoon veel ruimte in.
Met een wijdtemaat wordt aangegeven hoe smal of breed een schoen is en hoeveel ruimte de voet heeft. Een wijdtemaat herken je aan de letter. Deze letter kan variëren van C t/m M. Een aantal merken in onze collectie zijn gespecialiseerd in schoenen in smalle en brede wijdtematen.
Hoe breed is een schoen? Er bestaan verschillende breedtematen. F is voor de smalle voet, G is voor de gemiddelde voet, G+ voor de iets bredere voet, H en J voor de bredere voet en J voor de brede voet.
U meet een voetlengte van 25 centimeter en een balomvang van 24 centimeter, dan is uw schoenmaat EU 39 en de wijdtemaat H. U meet een voetlegnte van 27,75 cm en een balomvang van 26 centimeter. Dan is uw schoenmaat 43,5 en de wijdtemaat G.
Een normale voet is een voet zonder vervormingen of afwijkingen. Als er een afdruk van een normale voet gemaakt wordt, dan is een 'standaard' beeld van een voet te zien. De tenen staan in een goede volgorde en hebben allemaal een duidelijk afdruk.
De gemiddelde schoenmaat voor vrouwen is momenteel maat 39 en voor de heren 43. Het is te verwachten dat de kinderen van nu een maatje groter uitkomen.
“Enkele jaren geleden was 42 nog de meest verkochte maat, vandaag is dat 43.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
Door de welvaartsziekten en slecht schoeisel vervormen veel voeten tot spreid-of platvoeten. Dat wil zeggen dat de voeten breder worden. Dit heeft de natuur helemaal niet zo bedoeld. Wat onvermijdbaar is, is dat de voetboog in de tweede helft van het leven iets verzakt.
Wijdtemaat H; iets bredere voet. Wijdtemaat J & K; extra brede voet.
Wanneer schoenen een brede flank -en dus een brede leest- hebben, zitten ze iets ruimer om je voet. Hierdoor kun je ze wat losser dragen en heb je meestal meer bewegingsruimte rond je tenen. Brede leest schoenen hoeven trouwens absoluut niet minder elegant te zijn dan schoenen met een smalle leest.
Bij de EU-maatgids scheelt een halve schoenmaat 0,5cm (5mm).
Maat 40 staat voor 25cm, maat 40,5 staat voor 25,5cm. Echter zie je dat dit per merk nog wel een aantal mm kan schelen, maar de waarheid ligt dicht bij de 5mm.