Volgens de overlevering brachten de drie koningen Jezus bij zijn geboorte goud, wierook en mirre. Dit waren symbolen voor rijkdom (goud), aanbidding en goddelijkheid (wierook) en lijden en sterven (mirre). Mirre was een bepaalde hars (van de mirreboom) waarmee in die tijd doden werden gebalsemd.
Het bijbelse begrip mirre is voornamelijk verbonden met liefde voor iets of iemand. In de christelijke traditie is mirre in een kruik of vaas attribuut van Maria Magdalena en de vrouwen bij Christus' graf; zij drukken met de mirre-olie hun innige liefde voor Jezus uit.
Driekoningen valt op 6 januari en wordt zowel door protestanten als door katholieken gevierd. Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan baby Jezus in Bethlehem. De wijzen gingen op pad, omdat ze een wonderlijke ster aan de hemel zagen staan die hen uiteindelijk de weg naar hem wees.
Drie koningen, drie cadeaus
De drie koningen verwijzen bijvoorbeeld naar alle leeftijden van een mens. Melchior is oud en heeft een grijze baard. Caspar is van middelbare leeftijd en Balthasar, de zwarte koning, is nog jong. De koningen staan ook voor alle werelddelen die vroeger bekend waren: Europa, Azië en Afrika.
Mirre bevat meer gomstoffen dan wierook. Gomstoffen vormen met water kleverige oplossingen waarin het water beter wordt vastgehouden in de boom. Wierook bevat daarentegen weer meer hars, gestolde geurige etherische oliën.
Toepassing: nuttig bij voetschimmel, stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes en verbetert het immuunsysteem. Huid en haar: verjongend (goed tegen rimpels), verkoelend, wondhelend, eczeem, ringworm. Luchtwegen: astma, keelontsteking, ontstoken tandvlees, spruw, zweren in de mond, stemverlies.
Toen ze Maria en het kind zagen, vielen ze op hun knieën neer en brachten Jezus hulde. 'Ze haalden hun schatten tevoorschijn en gaven Hem goud, wierook en mirre als geschenk. ' Er is in de Bijbel geen sprake van koningen.
In de volgende Europese landen is het een officiële feestdag: Andorra, Cyprus, Duitsland (enkele deelstaten), Finland, Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slovakije, Spanje, Zweden en Zwitserland (enkele kantons).
Traditie getrouw zijn de koningen gekleed in verschillende kleuren mantels; Melchior in rood, Balthasar in blauw en Caspar in groen. Maar je kunt ze ook je eigen kleur geven.
Als verklaring voor de ster van Bethlehem die volgens de bijbel de wijzen uit het oosten naar de stal in Bethlehem leidde wordt vaak gesproken over een samenstand van heldere planeten of een supernova.
Waarschijnlijk vanwege die 3 cadeautjes, worden de wijzen uit het Oosten uiteindelijk 3 koningen van all over the world: de jonge Balthasar uit Azië, de oude grijze Melchior uit Europa en de donkere Caspar uit Afrika.
Tijdens Driekoningen gaan kinderen vaak lang de huizen, getooid met lampionnen en een kroon. Ze zingen een liedje en hopen snoep te krijgen, net als met Sint Maarten en Halloween. De lampionnen zijn een overblijfsel van een oude heidense gewoonte, waarbij men fakkels droeg om boze geesten te verjagen.
Driekoningen begon in Nederland als een bedelfeest. Net als bij Sint Maarten en Nieuwjaar mochten arme mensen in de koude wintermaanden langs de deuren gaan om te zingen en om voedsel te krijgen. Driekoningen was het laatste bedelfeest van de kersttijd. Pas vanaf de 19e eeuw werd deze traditie een kinderfeest.
woordfeit. Volgens de overlevering brachten de drie koningen Jezus bij zijn geboorte goud, wierook en mirre. Dit waren symbolen voor rijkdom (goud), aanbidding en goddelijkheid (wierook) en lijden en sterven (mirre). Mirre was een bepaalde hars (van de mirreboom) waarmee in die tijd doden werden gebalsemd.
Zo zou Melchior Jezus goud geven, als symbool voor de toekomstige rol van de kleine als koning van de Joden. Caspar zou wierook schenken, wat voor Jezus' goddelijkheid zou staan. Balthasar gaf het kruid mirre, wat (vrij ongezellig) het symbool zou zijn voor Jezus sterfelijkheid.
Volgens de Bijbels tekst kreeg Jezus van de koningen drie geschenken: goud van Melchior, mirre van Caspar en wierook van Balthasar.
Een (drie)koningentaart is een taart die gebakken wordt naar aanleiding van het driekoningenfeest. In de frangipane-taart wordt een voorwerp zoals een boon, muntstuk of een porseleinen beeldje verstopt. De persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag "koning(in)" en mag een kroon dragen.
Van magiërs naar koningen
In latere eeuwen vertegenwoordigen ze drie leeftijden: 60, 40 en 20 met Melchior als oudste en Balthazar de jongste. Vanaf de 10de eeuw worden ze als koningen afgebeeld.
Wie vindt de boon…
Soms verstopt men een gewone amandelnoot in het beslag, steeds vaker kiest men echter voor een stenen figuurtje.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
' Er zijn nu 43 monarchieën op aarde, als we de gangbare definitie van een monarchie nemen als het tegenovergestelde van een republiek.
Inhoud. Het boek 2 Koningen gaat over: de geschiedenis van Israël en Juda tot en met de val van Samaria (2 Koningen 1-17 );de geschiedenis van Juda tot na de val van Jeruzalem (2 Koningen 18-25 ).
Balthasar (van het Babylonische: , Bēl-šarra-uṣur, "Bel, bescherm de koning") was volgens de legende een van de drie wijzen uit het oosten, die goud, wierook en mirre brachten naar de pasgeboren Jezus. Balthasar gaf Jezus mirre, dat symbool stond voor het lijden en sterven van Jezus.
Mattheüs noemt het aantal niet, maar volgens de traditie in het westers christendom zijn er drie wijzen. Dit getal van drie werd wellicht vastgesteld aan de hand van het aantal geschenken dat ze meebrachten. In tradities in het oosters christendom zijn er niet drie maar twaalf wijzen.
Ook Jezus liet zich door Johannes dopen. Daarmee verklaarde Christus zich solidair met allen die verlossing nodig hebben. Bij dit doopsel, zo vertellen de evangelisten, openbaarde God de Vader zich en zei Hij dat Jezus zijn Zoon was.