KANEEL BEWAREN Kaneelstokjes zijn echter langer houdbaar (over het algemeen zijn gemalen specerijen veel korter houdbaar dan hun hele soortgenoten). Gemalen kaneel is onder ideale omstandigheden ongeveer zes maanden houdbaar, hele kaneelstokjes kunnen tot twee jaar meegaan.
Als ze 'over datum' zijn verliezen ze alleen geur, kleur en smaak.Ziek zul je er niet snel van worden. Dus smaakt je kaneel iets minder 'kaneelerig' en je knoflookpoeder minder 'knoflooky'? Tijd om het potje te vervangen.
Het goede nieuws over specerijen is dat ze vrijwel eeuwig meegaan . Het is zeldzaam, zo niet onmogelijk, dat een specerij "bederft". De grootste bedreiging van de tijd is dat het ervoor zorgt dat specerijen hun kracht en smaak verliezen. Gemalen kaneel die drie jaar oud is, zal niet zoveel smaak hebben als kaneel die slechts drie maanden oud is.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Suiker. Ook in de zoete hoek: suiker, want ook dit ingrediënt bederft niet.
Kaneelsuiker is een mengsel van gemalen kaneel en kristalsuiker dat wordt gebruikt als specerij om gerechten op smaak te brengen, zoals Belgische wafels, Snickerdoodle-koekjes, tortilla's, koffiekoek, wentelteefjes en churros. Het wordt ook gebruikt om appels, granen en ander fruit op smaak te brengen.
Behalve verse kruiden en specerijen, die kunnen gaan schimmelen, is de houdbaarheidsdatum van de meeste kruiden en specerijen meer een suggestie dan een instructie . Verlopen kruiden en specerijen maken je niet ziek: de houdbaarheidsdatum laat je alleen weten wanneer ze waarschijnlijk hun smaak en kleur gaan verliezen.
Over het algemeen geldt dat je gedroogde kruiden en specerijen het beste op een droge en donkere plek kunt bewaren, op een temperatuur van ongeveer 20 graden. Als je dit doet blijft de kwaliteit gewaarborgd. Kruiden en specerijen kunnen op deze manier bijna niet bederven en zijn tot ongeveer drie jaar houdbaar.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Kaneel kun je in de vorm van pijpjes, poeder of etherische olie kopen. Ook gemalen kaneel is in de winkel verkrijgbaar, maar deze blijft minder lang vers. Bewaar kaneel in een goed gesloten potje donker, droog en bij kamertemperatuur.
Oliën die voornamelijk monoterpenen of oxiden bevatten, hebben de kortste houdbaarheid van één tot twee jaar. Citrusoliën verliezen snel hun potentie vanwege hun samenstelling van monoterpenen. Fenylpropanoïden worden aangetroffen in kruidnagel, basilicum, kaneel, oregano en pepermunt en hebben een houdbaarheid van maximaal drie jaar .
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Gedroogde kruiden en specerijen verlopen niet echt of "verslechteren" in de traditionele zin. Wanneer er gezegd wordt dat een specerij bedorven is, betekent dit simpelweg dat het het grootste deel van zijn smaak, kracht en kleur heeft verloren. Gelukkig is het onwaarschijnlijk dat het consumeren van een specerij die bedorven is je ziek zal maken .
Kruiden rotten zelden, dus we kunnen alvast niet aan de specerijen zien of het potje klaar is voor de vuilbak. Kruiden worden ook amper echt slecht. Er is haast nooit sprake van schimmel, tenzij je hen blootstelt aan vocht of warme temperaturen. Maar de kans dat je ziek wordt van slechte kruiden blijft heel klein.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Ongemalen specerijen zoals foelieblad of nootmuskaat zijn gemakkelijk drie jaar te bewaren. Gemalen specerijen, zoals kaneelpoeder, kruidnagel en gember, blijven meestal tot twee jaar goed.
Houdbaarheid. Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Maak een natuurlijke fungicide : Naast het weghouden van dieren uit uw tuin, kunt u verlopen kaneel gebruiken om schimmels op planten te bestrijden. Meng een theelepel kaneel met twee kopjes water, laat het minstens een paar uur staan, zeef het vervolgens door een koffiefilter en spuit het op de planten.
De specerijen kunnen een jaar lang worden gebruikt, maar na zes maanden begint de smaak af te nemen en na een jaar is er een merkbaar verlies van aromatische olie te zien. Masalapoeders die ouder zijn dan twee jaar hebben een sterk verminderde smaak, hoewel ze niet als schadelijk worden beschouwd om te consumeren .
Vervallen kruiden vormen een fantastische, volledig natuurlijke kleurstof voor het decoreren van eieren . Probeer paprika voor oranje en kurkuma voor geel.
Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.”
De uitgesproken zoete maar rokerige smaak van kaneel komt van de aromatische olie die tot 1% van de samenstelling uitmaakt . De smaak en het aroma van Ceylon kaneel zijn bijzonder subtiel en delicaat, bijna bloemig, terwijl Chinese cassia een sterke, houtachtige en bittere smaak heeft.
ALTERNATIEVEN VOOR KANEEL
Omdat kaneel in allerlei gerechten gebruikt wordt, is het moeilijk te vermijden. Maar als je allergisch bent voor de specerij, het niet verkrijgbaar is, of je gewoon geen fan bent van de smaak, vervang het dan door nootmuskaat, kruidnagel of piment.