Over het algemeen zijn hout beton schuttingen beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals harde wind, dan houten schuttingen. Dit komt omdat het meest kwetsbare gedeelte van de schutting, de onderkant, van beton is. Hierdoor staat de schutting zeer stevig in de grond.
Scherm je tuin af met hagen van taxus, haagbeuk, hulst, laurierkers of zuurbes (Berberis), een stevige schutting begroeid met klimop of met struiken en bomen die van oudsher als windsingel rond boerenerven worden geplant, zoals hazelaar, Gelderse roos, vlier, lijsterbes, meidoorn, sleedoorn, eik, esdoorn en zwarte els.
Klimop als gevelbegroeiing heeft een isolerende werking. In de winter houdt het kou van sneeuw en wind tegen en in de zomer houdt het de warmte buiten.
Dit doe je tegen veel wind in de tuin: Plaat een of meerdere windschermen. Plaats schuttingen. Plaats windwerende planten.
Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan.
Hij staat het liefst enigszins beschut zodat hij bij harde wind niet los komt te staan. Dit heeft als gevaar beschadiging van de stronk en te veel water rond de onderkant van stam waardoor rot en bevriezing op de loer liggen. Grondsoort: De Vlinderstruik heeft het liefst doorlaatbare grond met veel organisch materiaal.
Rozemarijn in de tuin
Je maakt rozemarijn blij met een zonnig plekje dat een beetje beschut is tegen wind. Het kruid groeit rechtop en kan wel 1,5 m hoog worden, maar in ons klimaat wordt hij meestal niet hoger dan 1 m.
Uit de wind
Buiten staan hortensia's graag tegen het huis of een muur en in de beschutte omgeving van bomen of grotere struiken. Van oorsprong komt deze plant namelijk uit bosachtige gebieden en werd hij dus beschermd tegen de felle zon.
De meest toegepaste methode is rondom de schuttingpalen de grond af te graven en rondom snelcement te storten. Dit zorgt ervoor dat de palen weer stevig in de grond staan. Lukt dit, om wat voor reden dan ook, niet? Dan kan je ook straattegels gebruiken als versteviging.
Wil je graag weten welke schutting is stormbestendig? Dan kun je het beste advies inwinnen bij een speciaalzaak. Over het algemeen geldt dat schuttingen van robuuste materialen, zoals een betonnen schutting of een stenen schutting, het meest bestand zijn tegen hevige stormen.
Als je overkapping vrij staat kun je ervoor kiezen om schuttingdelen te plaatsen. Deze schuttingdelen zorgen ervoor dat je uit de wind zit. Een schuttingdeel is een solide constructie die je aan de zijkant van je overkapping op de grond plaatst. Je kunt deze schuttingdelen zo hoog maken als je wilt.
Een extra terras waar je altijd buiten kunt zitten, eten en loungen, ook als het regent, waait of minder aangenaam weer is. Extra ruimte om als werkplaats of voor hobbydoeleinden te gebruiken. Een meerwaarde en fijne toevoeging aan jouw huis en tuin.
Is je overkapping vrij gepositioneerd, dan biedt een schuttingdeel uitkomst. Deze kun je aan de zijkant van de schutting plaatsen, zo hoog als je zelf nodig vindt. Wil je de zijkant volledig dichtmaken, dan kun je dit ook combineren met een glazen kunststof plaat.
Oregano heeft een lage waterbehoefte. Als ze in een pot zijn opgekweekt, moeten we onze planten mogelijk 2-3 keer per week water geven in de zomer en een keer per week in de lente en de herfst.
Basilicum heeft warme lucht en zon nodig, dus het beste hierbij is om binnen te beginnen, vier tot zes weken voor de laatste nachtvorst. Vanaf half mei kun je dit ook buiten doen.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Lavendel, salie (Salvia), kattenkruid (Nepeta), heiligenbloem (Santolina) en diamantgras Calamagrostis zijn allemaal planten die tegen een stootje kunnen.
De wind kan een grote invloed hebben op de groei van planten, struiken en bomen en is dan ook de derde ecologische hoofdfactor. In Nederland brengt de wind uit verschillende richtingen verschillende warme of koude luchtstromen met zich mee.
Lavendel houdt absoluut niet van vochtige grond, dus 1 x per week (en bij heel veel droogte/warmte 2x per week) een beetje water is ruim voldoende. Liever ze te droog houden dan te nat. Zeker met deze temperaturen is om de dag water geven niet voldoende, en moet je elke dag wateren.