Grootste voordeel van de Lidl glutenvrije broodmix is de prijs, namelijk slechts € 1,49 voor een pak meel van 450 gram. Bij veel bakmixen van andere supermarkten moet je ook nog zelf een ei én gist toevoegen.
Voor mensen met een glutenintolerantie heeft Lidl tijdelijk (extra) glutenvrije producten in de schappen, van glutenvrije pasta en brood tot koekjes en gebak. Bij Lidl ben je met dieetwensen aan het goede adres.
Albert Heijn introduceert als eerste supermarkt in Nederland dagvers glutenvrij brood uit speciale bakkerij. Goed nieuws voor iedereen die uit noodzaak of uit eigen beweging graag glutenvrij eet. Vanaf maandag 4 september kun je elke dag vers glutenvrij brood kopen bij Albert Heijn.
Mensen met coeliakie kunnen, in plaats van gewoon brood, glutenvrij brood eten. Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amarant (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs.
Af en toe heeft Aldi ook glutenvrij vloeibaar cakedeeg voor zachte cake en brownies.Ook verkoopt Aldi regelmatig glutenvrije notenrepen, die staan wel eens in de folder! Tijdens de Aziatische actieweek zijn er glutenvrije rijstvellen en sesam- en sojacrackers.
Volkorenbrood is het gezondst, verkondigt de voedingsdriehoek – ook als je geen gluten verteert. Onder het motto 'verandering van spijs doet eten' geven we jou vijf glutenvrije alternatieven voor het klassieke volkorengraan.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs (let op: 'gewoon' maïsbrood bevat meestal ook meel gemaakt van tarwe). Ook soja-, kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt. Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat.
Havermout komt van haver, een graan dat van nature glutenvrij is. Dat maakt havermout ideaal voor mensen die gluten vermijden of er gevoelig aan zijn.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Lay's chips naturel is bovendien helemaal glutenvrij!
De Albert Heijn heeft al langer een glutenvrij assortiment en dat is natuurlijk ideaal. Maar sinds deze week kun je bij de AH ook terecht voor hele betaalbare (vanaf 1,99) glutenvrije afbakbroodjes.
Stokbrood wit afbak (verpakt per 2) glutenvrij
Lekker bij de barbecue, of simpelweg als tussendoortje tijdens de maaltijd! Qua smaak en structuur bijna niet te onderscheiden van de afbakbroodjes. Deze stokbroden kun je ook gebruiken om een heerlijke sandwich te maken! Benieuwd?
Spelt (Triticum spelta) is verwant aan tarwe of zachte tarwe (Triticum aestivum). De spelt die tegenwoordig in brood zit, komt meestal voort uit een kruising tussen deze twee granen. Daarom zijn de eiwitten in spelt erg vergelijkbaar met die in tarwe. Spelt en speltbrood bevatten dus inderdaad gluten.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Rijst is net als tarwe een graansoort, maar – en daar zit 'm de verwarring – niet alle graansoorten bevatten gluten. In couscous en bulgur zit bijvoorbeeld tarwe verwerkt, en gort en parelgort bevatten gerst. Die granen moet je dus niet eten als je een glutenallergie hebt. In rijst zit géén gluten.
Glutenvrij is heel gezond
Aangezien granen en vooral tarwe een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, kun je gluten en dus granen niet zo maar weglaten. Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
De meeste mensen die glutenintolerant zijn, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen.
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten. LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten. Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt.
Zoals (zilvervlies)rijst, aardappelen, groenten en fruit, noten, pitten en zaden, peulvruchten (erwten, bonen), pinda's, vis, onbewerkt vlees en gevogelte, eieren, melk, Nederlandse kaas, de meeste yoghurtsoorten, boter, olie en azijn, koffie en bijna alle thee en frisdranken, pure kruiden en specerijen.
Producten als maïs, rijst, boekweit, quinoa en amaranth zijn van nature glutenvrij. Meel van deze granen kan echter tijdens de verwerking verontreinigd zijn met tarwe. Vooral bij boekweit is dit vaak geconstateerd. Kies daarom bij voorkeur die producten waar op de verpakking de tekst 'glutenvrij' staat.