Vanaf 12 uur is de insuline van de laatst genomen maaltijd verdwenen en begint de aanmaak van het groeihormoon dat vetverbranding stimuleert. Eenvoudiger gezegd: vanaf 12 uur vasten begint je lichaam voor je te werken en starten de gunstige effecten.
Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.
Veertien uur per dag vasten is prima. Het is vooral belangrijk om rond zes uur 's avonds te eten en daarna niet meer. Eet vooral niks 's nachts en probeer ook 's morgens een beetje later te ontbijten. Een bepaalde tijd per dag niet eten geeft je darmen (en lichaam) de ruimte om te herstellen.
Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld 15 uur lang over een dag verspreid eten. We beginnen 's ochtends al vroeg en eten tot laat in de avond door. Sommige onderzoekers zijn van mening dat je al resultaat kunt behalen als je de tijd die je normaal gesproken eet, verkort van 15 uur naar 10 of 8 uur.
Na 12 uur begint de vetverbranding.
Het moment waarop veel mensen honger krijgen en gaan ontbijten. Na 8 uur niet eten, 04:00 uur 's nachts is al het eten verwerkt en opgenomen. Twee tot vier uur daarna begint de vetverbranding te stijgen en wordt er glycogeen gespaard. Als je dus niet ontbijt ga je vet verbranden.
Eerst even terug naar de basis: je valt af door minder te eten dan je nodig hebt. Oftewel, een negatieve energiebalans leidt tot gewichtsverlies. Je kunt dus door periodiek te vasten aankomen én afvallen. Als je meer calorieën eet dan je nodig hebt, kom je aan.
Bij intermittent fasting (IF) of 'periodiek vasten' gaat het om wanneer je eet en niet om wat je eet. Wie dit eetpatroon volgt, wisselt periodes van vasten (vb. 16-24 uur) af met periodes van eten. Het vasten duurt altijd langer dan de periode van het eten.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
Soms betekent dat wel een vastentijd van zo'n 16 uur. Maar sporten is zeker mogelijk! Doe het echter rustig aan en train bij voorkeur vlak voordat je weer mag eten. Zorg ook voor volwaardige voeding en voldoende slaap en probeer zo min mogelijk vocht te verliezen.
Afwisselend vasten kan voordelen voor de gezondheid opleveren. Het kan helpen om af te vallen en het verbetert mogelijk de bloeddruk en het cholesterol. Meer onderzoek is nodig naar de effecten op de lange termijn.
Belangrijk is 16 uur vasten en 8 uur om gezond te eten.
Volgens Mosley is periodiek vasten een goede methode om snel en zonder veel moeite af te vallen. "De snelste manier is om gedurende acht weken dagelijks niet meer dan 800 kilocalorieën te eten.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Je valt niet af met intermittent fasting door het overschatten van je activiteit. Aan de andere kant in de weegschaal van de energiebalans, heb je je energie-uitgave. Je lichaam gebruikt energie voor: Alle basisprocessen om in leven te blijven (rustmetabolisme)
Het is onverstandig om meer dan 3500 tot 7000 extra calorieën per week te verbranden. 7000 calorieën is gelijk aan 1 kilo lichaamsgewicht. Als je wel probeert om meer dan 1 kilo kwijt te raken in een week dan verbrand je ook spieren en raak je vocht kwijt.
Hoeveel kun je afvallen met intermittent fasting? Omdat je lichaam meer uren in de vetverbranding modus zit zul je sneller afvallen dan met een dieet waarbij je alleen op de koolhydraten of calorieën. Reken op gemiddeld 1,5 tot 2 kilo per week.
Intermittent fasting, zoals het 8 uur dieet, lijkt ervoor te kunnen zorgen dat je bloedsuikerspiegel daalt en je insulinegevoeligheid verhoogt (bron). Dit allemaal door simpelweg meerdere uren per dag niet te eten.
Zij at ook op veel momenten per dag, waardoor je suikerspiegel erg schommelt. Dat kan hoofdpijnklachten veroorzaken. Als je die suikerspiegel meer stabiliseert door intermittent fasting, kan dat zeker effect hebben op je klachten.