De zoete puntpaprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. De zoete puntpaprika doet z'n naam eer aan. De zoete puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak. Nog een kenmerk van de zoete puntpaprika: deze groente heeft een wat dunnere huid in vergelijking met een gewone paprika.
Pepers kopen
Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
Tellicherrypeper is alom geroemd als een van de beste zwarte pepers in de wereld. Deze zwarte peperkorrel komt uit de vochtige oerwouden van Kerala in het zuiden van India en is niet alleen pittig, maar onderscheidt zich door een fantastisch vol aroma en complexiteit.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU. Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
Tabasco: 30.000 - 50.000 SHU. Perfect over die boterham of nachoschaal heen. Madame Jeanette: 150.000 - 350.000 SHU.
Beide kleuren pepers zijn natuurlijk heel gezond, maar rode pepers zijn iets gezonder. Dit is omdat, de rode peper langer aan de plant hangt en hierdoor meer tijd heeft om vitaminen, mineralen, antioxidanten en in het geval van hete pepers capsaïcine aan te maken.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000. Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld! Naast de hele hete smaak, is de peper ook herkenbaar aan zijn fruitige smaak. De peper staat op nummer 1 sinds het in 2013 door het Guinness World Records uitgeroepen werd tot heetste peper. De Reaper is gecultiveerd door de Amerikaanse kweker Ed Currie.
De witte, zwarte en groene pepers komen van de peperplant (piper nigrum). Ze hebben elk hun eigen geur, smaak en scherpte. Van de drie is witte peper de mildste. De roze besjes zijn afkomstig van een andere plant, de schinus terebinthifolius, eigenlijk geen echte peper.
De Carolina Reaper is extreem pittig van smaak. De hitte van een peper wordt altijd gemeten met de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912. De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal.
De Habanero peper is een van de heetste pepers ter wereld. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Habenero peper is 100.000 tot 350.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de absolute top van de hete pepers. De Habanero is dus alleen voor echte liefhebbers van pittig eten.
De kleine is erg pittig. Ik vind ze heerlijk als ze geroosterd zijn. Je kan ze bij de tapas of mezze eten of heerlijk bij een Midden-Oosters gerecht met bulgur of couscous. En het ziet er altijd zo leuk uit.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
Is Madame Jeanette gezond
Maar wie deze peper dagelijks met mate gebruikt geniet vele voordelen. Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden.
Eerder onderzoek suggereerde dat pittig eten met pepers de bloeddruk en cholesterol kan verlagen en dat het de vorming van bloedpropjes tegengaat.
De Madamme Jeannette is altijd geel, rode Madammen bestaan niet! De Madamme Jeannette: minder heet. maar veel warmer en kruidiger van smaak.
Cayennepeper gemalen is op zichzelf dus pittiger dan chilivlokken en een stuk pittiger dan chilipoeder. Qua smaak lijken ze wel op elkaar dus het zijn goede vervangers. Maar er is iets meer product van nodig om dezelfde pittigheid te bereiken!
De gedroogde Spaanse peper is een mild pittige peper, die aan elk gerecht kan worden toegevoegd.
De Madame Jeanette peper is nauw verwant aan de Habanero/Adjuma en wordt wel eens door elkaar gehaald met de gele Adjuma. De twee soorten lijken erg op elkaar, maar het verschil is dat de gele Adjuma peper pittiger is dan de Madame Jeanette.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000. Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname.