De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de
Het merinoschaap is het meest voorkomende schapenras ter wereld. Dit schaap zorgt voor wol van een hoge kwaliteit. De stof is zacht, fijn en absorbeert vocht. De stof kriebelt niet, in tegenstelling tot andere soorten wol, door de hogere dichtheid.
Wat is nu precies merino wol? Deze speciale soort wol komt van het Merino schaap. Dit schapenras produceert de fijnste en zachtste wol van alle schapen. Gewone, natuurlijke wol isoleert fantastisch, maar deze kan ook jeuken en niet comfortabel op de huid voelen.
1. Jak wol staat bovenaan onze lijst als de warmste wolsoort. Dit wordt niet alleen bevestigd door subjectieve meningen, maar ook door het wetenschappelijk onderzoek.
De wol van de angorageit wordt mohair genoemd. Het is een glanzende, zijde-achtige stof waar jassen, truien, sjaals, mutsen en vesten van worden gemaakt. Angorageiten worden vooral gehouden in Turkije, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
De merinowol vezels die Joe gebruikt (16,5 – 19,5 micron) zijn buitengewoon fijn, waardoor ze meer kunnen buigen dan traditionele, grovere wolvezels. Hierdoor voelt merinowol zacht en luxueus aan op je huid.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel.
Aangezien kasjmier heel fijn is, ontstaat er bij het spinnen een zeer dichte garenkwaliteit. Hierdoor is kleding van kasjmier zelfs bij ijzel en sneeuw aangenaam warm, zelfs tot tweemaal warmer dan wol.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.
Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.
Kriebel wol
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Mohair is een zachte, comfortabele wol gemaakt van het lange krulhaar van de angorageit. Mohair heeft een prachtige glans en is heel veerkrachtig en wordt daarom gebruikt voor de meest luxe weefsels. De fijnste mohair, ook wel kid mohair genoemd, is afkomstig van de eerste schering van een jong geitje.
De eenvoudigste manier om te weten of een gebruikte vezel plantaardig, dierlijk of synthetisch is, is de brandproef. Je haalt de vezel naar een kleine vlam (lucifer of aansteker volstaat). Smelt de vezel en trekt hij weg van de vlam en vormt daarbij een smeltparel: synthetische vezel.
Een 'wollen' trui wordt vaak van het veel goedkopere acrylgaren gemaakt, met soms een paar procent wol of mohair om het een 'wollig' uiterlijk te geven. Een veel betere investering is een kledingstuk van 100% wol, maar daar hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan. Dan kun je ook kiezen voor 50% wol/50% acryl.
Allereerst groeit merinowol erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar 'geoogst' worden. Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan.
De vezels kunnen bovendien maar één keer per jaar geoogst worden, dus veel wol per keer is het niet. Naar schattig is het wol van maar liefst vier geiten nodig om één trui te maken. De relatief langzame productie maakt cashmere een duur, maar ook bijzonder product.
cashmère wol herkent men daaraan dat de stof slecht brandbaar is, de zoetige geur van verbrande haren of nagels verspreidt en de rest van de vezels knobbeltjes vertoont die men kan stukwrijven.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Alleen al bij het dragen en wassen van fleece komen miljoenen plasticvezels vrij die in het milieu en de lucht om ons heen terechtkomen. Zo is meer dan een derde van de microplastics in de oceaan afkomstig van synthetische kleding.
Puur wol kan prikken
Puur wollen plaids kunnen prikken. Plaids gemaakt uit puur wol, ofwel scheerwol zijn geen aanrader voor mensen met de gevoeligste huid. Ook al houd je een plaid natuurlijk niet direct tegen je huid, toch ervaren mensen die hier sensitief voor zijn best wel wat prik.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Kies het juiste type wol
De basisregel die je hier moet onthouden: hoe smaller de vezels van de wol, hoe kleiner de kans op een kriebelende trui. Merinowol – afkomstig van het merinoschaap – is bijvoorbeeld een erg fijne variant. En dat wil zeggen: een heerlijk zachte wollen trui die niet jeukt!