Sepsis is een levensbedreigende aandoeningHet is zeker geen aandoening die vanzelf over gaat. Soms kan iemand thuis behandeld worden maar dat kan alleen in situaties waarin de sepsis nog in het allereerste begin verkeert.
Hoe lang uw herstelperiode duurt, is ook afhankelijk van uw gezondheid en medische achtergrond. Sommige patiënten zijn na 1 dag alweer hersteld, en bij andere patiënten duurt het herstel langer.
Sepsis is een levensbedreigende ziekte. Snel behandelen is nodig om de kans te verkleinen dat iemand overlijdt of blijvende schade overhoudt aan organen en weefsel. Sommige mensen krijgen een lage bloeddruk en een hoge hartslag door sepsis. Dit heet een septische shock.
Ongeveer een derde heeft intensive care-behandeling nodig. Eén op de vijf van hen overlijdt. Van de patiënten met sepsis die geen intensive care-behandeling nodig hebben, overlijdt één op de acht.
Sepsis wordt nog vaak, zowel door 'gewone burgers' als professionals gezien als een ernstige infectie waar je na een paar weken tot maanden weer geheel van bent hersteld. Met de restklachten is men vaak niet bekend waardoor overlevers zich al gauw als 'een zeur' weggezet voelen.
Kenmerkende vroege symptomen zoals koorts, koude rillingen en een verhoogde hartslag kunnen wijzen op andere, minder ernstige ziekten. Maar als het wél sepsis is kan een patiënt binnen 24 uur na de eerste symptomen overlijden.
Patiënten met sepsis hebben een ernstig ontregeld immuunsysteem, waardoor de al aanwezige infectie niet goed kan worden opgeruimd en er nieuwe infecties kunnen optreden met een verhoogde kans op overlijden.
Wanneer ben ik beter na een sepsis? Ongeveer de helft van de mensen is binnen 1 jaar beter na een sepsis. Sommige mensen houden langer klachten. En sommige mensen houden altijd klachten.
Bij een sepsis reageert uw lichaam heel heftig op een bacterie, schimmel, virus of parasiet. U kunt bijvoorbeeld een sepsis krijgen bij een blaasontsteking, longontsteking.
Het vaakst wordt een sepsis veroorzaakt door een bacteriële infectie, bijvoorbeeld in de longen, urinewegen of de buik. Feitelijk kan iedereen een sepsis krijgen. Wetenschappers weten nog niet goed waardoor sepsis precies ontstaat. Het is daarom lastig te voorspellen wie er uiteindelijk sepsis ontwikkelt en wie niet.
Na een sepsis kun je zenuwpijnen ervaren, bijvoorbeeld 'pijnscheuten' in armen of benen of een branderig gevoel. Sommigen hebben juist last van gevoelloze plekken. Weer anderen hebben moeite met het coördineren van bewegingen omdat de zenuwen minder goed hun werk doen.
Sepsis wordt in circa 52 % van de gevallen veroorzaakt door grampositieve bacteriën (vooral S. aureus en Streptococcus pneumoniae), 38 % door gramnegatieve bacteriën (vooral Escherichia coli, Klebsiella spp. en Pseudomonas aeruginosa), 5 % door polymicrobiële infecties, 1 % door anaeroben en 4 % door schimmels.
Belangrijke gevolgen van die ontstekingsreactie zijn onder meer: daling van de bloeddruk, koorts, snelle hartslag, koude rillingen.Daarnaast treedt er ook een vermindering op van de doorbloeding van de organen. Dat betekent dat de toevoer en opname van zuurstof in de organen te laag wordt.
Sepsis is een 'INFECTIE met SOS-signalen'
–signalen dat organen moeite krijgen, zoals toenemende kortademigheid, snelle hartslag, duizeligheid, verwardheid/sufheid.
Een bloedvergiftiging wordt meestal sepsis genoemd, de medische benaming. Een sepsis is een ingewikkelde aandoening, waarbij vaak ingrijpende behandeling nodig is. In deze folder leest u meer over sepsis, wat de verschijnselen zijn, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe sepsis behandeld kan worden.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.
De behandeling van sepsis hangt af van de ziekteverwekker. Als de ziekteverwekker een bacterie is, kan dit behandeld worden met antibiotica. Om de bloeddruk te verhogen geeft de arts vloeistof via het infuus. Soms is het nodig om extra zuurstof toe te dienen.
Omdat een sepsis levensbedreigend is, start de intensivist (de arts op de Intensive Care) direct met de toediening van een antibioticum. Als er bloeddrukdalingen optreden, wordt dit gecompenseerd door vocht toe te dienen via een infuus.
Voorspellende factoren. Het onderzoek toonde aan dat de volgende kenmerken de belangrijkste informatie geven voor een vroege diagnose van sepsis: (1) leeftijd boven de 65 jaar; (2) koorts; (3) lage bloeddruk; (4) versnelde hartslag; (5) laag zuurstofgehalte in het bloed; en (6) bewustzijnsverandering.
Sepsis is een veel voorkomende ziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat het aantal jaarlijkse gevallen op 50 miljoen wereldwijd. Toch is sepsis vaak nog onbekend bij het grote publiek.
Als je denkt dat het antibioticum niet helpt, blijf het gebruiken en overleg dan met je arts. Dat geldt ook voor als je bijwerkingen krijgt. Gebruik alleen antibiotica als het echt nodig is. In Nederland kunnen we antibiotica alleen krijgen op recept van een arts.
Als er een bloedvergiftiging optreedt, geeft dit vaak klachten als rillen, koorts, zich niet lekker voelen, misselijkheid, braken en diarree. Bij oudere mensen gaat dit bovendien vaak gepaard met verwardheid. In een ernstiger geval, de zogenaamde septische shock, kan de bloeddruk plotseling dalen.
Voor het eerst werden daarin harde en schrijnende cijfers gegeven: in 2017 stierven wereldwijd 11 miljoen mensen aan sepsis. 1 op de 5 doden wereldwijd hield verband met sepsis.
Elk jaar sterven meer dan 7.000 mensen aan sepsis in ons land, maar toch is deze 'stille sluipmoordenaar' weinig bekend.
Kun je opnieuw een sepsis krijgen? In het algemeen is de kans op een nieuwe sepsis voor de meeste ex-sepsis-patiënten klein. De ontsporing van de infectie-reactie heeft met heel veel factoren tegelijk te maken, die in hun combinatie niet snel weer op die manier vóórkomen.