In oktober 1992 keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie goed waarin 3 december tot Internationale Dag van mensen met een beperking werd verklaard. In Nederland is deze dag bekend als " Wereld Gehandicapten Dag" .
Adventstijd (28 november t/m 24 december). De Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepen tot de 'Internationale Dag voor Mensen met een Beperking' (International Day of Persons with Disabilities). In Nederland is deze dag bekend als 'Wereld Gehandicapten Dag'.
Programmeur Neil Papworth stuurde op 3 december 1992 de vroege kerstgroet 'Merry Christmas' naar Vodafone-directeur Richard Jarvis.
Het begon allemaal op 3 december 1992. Programmeur Neil Papworth stuurde de vroege kerstgroet 'Merry Christmas' naar Vodafone-directeur Richard Jarvis. De sms groeide in de jaren daarna uit tot één van de populairste vormen van telefonische communicatie.
Geen officiële vrije dag, maar er vinden diverse activiteiten plaats.
20 juli – Wereld Schaken Dag | Roze Woensdag | Internationale Cake Dag | Maanwandeling Dag | Internationale Ride MTB Dag | Wereld Springen Dag | Internationale Hotdogdag | 50e editie Spakenburgse Dagen | Vestingdagen Elburg. Wereld Schaken Dag Sinds 1966 wordt op 20 juli de Internationale Schaakdag gevierd.
Wereldmannendag. Op de 'Werelddag van de Man' (Men's World Day) staat jaarlijks op 3 november de gezondheid van de man centraal. Doel van deze dag is dat de man zich intensiever met zijn gezondheid bezig gaat houden.
Vaderdag wordt gevierd op de tweede zondag van juni. In de regio Antwerpen wordt Vaderdag ook gevierd op 19 maart.
Woensdag 21 juli 2021, Nationale Feestdag. Zondag 15 augustus 2021, O.L.V. Hemelvaart. Maandag 1 november 2021, Allerheiligen.
Overige (niet-wettelijke) feestdagen 2022
Valentijn: Maandag, 14 februari 2022. Carnaval: Zondag, 27 februari 2022 t/m dinsdag, 1 maart 2022. Zomertijd: Zondag, 27 maart 2022. Secretaressedag: Donderdag, 21 april 2022.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen. Overleg altijd met jouw werkgever wat voor compensatie jij kan verwachten.
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Sint-Maarten (enkele streken, 11 november) Sinterklaas, 6 december.
Per jaar liggen er tien wettelijke feestdagen vast. Op deze dagen mogen werknemers in principe niet werken. Wanneer deze feestdagen op een zondag of een andere inactiviteitsdag vallen, moet je als werkgever vervangingsdagen kiezen en deze uiterlijk op 15 december aan je werknemers meedelen.
De moederdag zoals wij die kennen is afkomstig uit Amerika. De dag werd voor het eerst landelijk gevierd op de tweede zondag van mei 1914. Initiatiefneemster was een lerares uit Philadelphia, Anna Jarvis (1864-1948), die na het overlijden van haar moeder besloot haar leven in dienst te stellen van de moederverering.
Vaderdag liet niet lang op zich wachten. De eerste echte Vaderdag werd op 19 juni 1910 gevierd in Spokane, een stad in de Amerikaanse staat Washington. In beide gevallen waren het initiatieven van gewone burgers die na enige tijd landelijke navolging kregen.
Moederdag is ooit begonnen als een mooi initiatief. De dag zoals we die kennen komt uit Amerika. Daar werd de dag voor het eerst landelijk gevierd op de tweede zondag van mei 1914. Anna Jarvis, een lerares uit Philadelphia, besloot na het overlijden van haar moeder haar leven te wijden aan moederverering.