De walnotenboom is een winterharde bladverliezende boom die wel 30 meter hoog kan worden. De brede bladerkroon kan zich pas voldoende ontplooien als hij voldoende ruimte heeft en kan ca. 20 meter breed worden.
Kervel, tomaten, asperges, courgettes, boomspinazie, winterpostelein, veldsla, frambozen, aalbessen, warmoes, olijfkomkommer … De lijst is eindeloos en het doet het allemaal zonder problemen onder of naast een grote, oude notenboom.
De walnoot, okkernoot of notelaar (Juglans regia) is een plant uit de okkernootfamilie (Juglandaceae). Om een onderscheid te maken met het geslacht Juglans, dat eveneens walnoot heet, wordt de soort ook voluit gewone walnoot of Perzische walnoot genoemd.
De gewone walnoot of okkernoot (Juglans regia) is afkomstig uit Zuid-Europa, Centraal- en Zuidwest-Azië. De boom kan 15 tot 18 meter hoog worden, en meer dan 10 meter breed, met een mooie schermvormige kroon.
De eerste noten komen al snel, tussen de 3 en 5 jaar na het zaaien. Wil je regelmatig een voorraadje hout 'oogsten', kap dan vanaf het vierde jaar een eerste keer de grootste takken af. De nieuwe twijgen groeien snel weer aan, kaarsrecht naar boven, wat ze extra bruikbaar maakt in de tuin.
Okkernoten zijn iets langer dan walnoten en hebben een minder grillige vorm. De walnoot heeft doorgaans minder noot dat er moeilijker uit te halen is en een donkerdere schaal. De smaak van de walnoot is sterker dan die van de okkernoot.
Zon tot lichte halfschaduw. Het liefst goed doorlatend (niet te nat) en kalkrijk. Gezonde boom; weinig last van ziekten.
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
Als eerste vuistregel geldt dat de gemiddelde commercieel gekweekte walnootboom elk jaar 1270 mm neerslag nodig heeft. Als tweede vuistregel geldt dat walnootbomen in de zomer (juni, juli en augustus) meer dan 50% van de jaarlijkse watervoorziening nodig hebben.
Snoei maximaal 33% van de takken van de notenboom af
Begrijpelijk, maar wees gerust, u kunt zeker 33% van de takken afknippen, maar niet meer dan dat. In tegenstelling tot andere bomen mag u ook de dikke takken afsnoeien. Het is altijd verstandig om ergens een zijtak te laten zitten aan een gesnoeide tak.
Walnotenboom, goede muggen verjager!
De bladeren van de walnotenboom geven een bepaalde geur af. Een geur, tanninegeur, waar ongedierte en insecten als muggen niet van houden. In de zomer zit je onder een walnotenboom niet alleen lekker fris in de schaduw, maar ook nog eens rustig zonder de muggen.
Er zijn maar enkele notensoorten die in ons klimaat kunnen groeien: de hazelnoot, de walnoot en in veel mindere mate de amandel. Hazelnoten verdienen het om als eerste genoemd te worden, omdat het de enige echt inheemse noot is.
De plantdiepte moet zodanig worden gekozen dat de bovenste zijwortels 5 tot 10 cm onder het maaiveld liggen. Oppassen om niet te diep te planten, dat vertraagt de groei. De kwekerij diepte is meestal correct. De plantgaten voor jonge walnootbomen variëren van 30-60 cm doorsnee tot 25-30 cm diepte.
Walnotenboom kopen vanaf €59,95 - Bomenbezorgd.
Ongeveer 8-10 jaar na de vestiging van de boomgaard kunnen de bomen doorgaans noten produceren, en enkele jaren later kan de boer beginnen met het verwijderen van grote takken of hele bomen en ze weer als hout verkopen.
Een veelgestelde vraag is of je walnoten moet drogen, voordat je deze kunt eten. Dit is helemaal niet nodig: je kunt ze prima eten zonder ze te drogen. Het drogen van de walnoten is echter een manier om de walnoten lang houdbaar te maken. En met een grote oogst kan dat zeker handig zijn!
De meeste walnotenrassen zijn gevoelig voor extreem lage wintertemperaturen. Wanneer ze in rust zijn, kunnen ze gemiddelde temperaturen tot -10 °C verdragen zonder ernstige schade op te lopen.
Zorg dat wanneer je een stek gaat planten de kluit van de stek goed vochtig is. Ga je de stek ergens anders planten? Geef dan thuis vooraf eerst ruim water. Maak een plantgat dat diep genoeg is maar graaf een stek ook niet te diep in, het aarde niveau moet ongeveer gelijk zijn als dat van de huidige potaarde.
Walnoten lijken niet alleen op de vorm van onze hersenen, ze zijn er ook nog eens ontzettend goed voor! Walnoten bevatten namelijk een hoge concentratie DHA. Dit is een type omega-3-vetzuur dat je hersenen beschermt en ziektes als Parkinson helpt voorkomen.
Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Stap 1: Rapen
Zodra de walnoten uit de boom beginnen te vallen, kun je het beste meteen beginnen met rapen. Het op tijd oprapen van de walnoten is belangrijk want anders zullen de noten snel beschimmelen, dit komt door de stukken bolster die nog aan de noot vastzitten.
Walnoten rassen
Walnoten groeien altijd al in de Europese bossen dus ook in Nederland. Het is aan te bevelen een walnotenboom te kopen in plaats van zelf te kweken vanuit een zaailing zoals wij hebben gedaan.
Juglans regia (Walnotenboom) is een langzaam groeiende walnotenboom die uitgroeit tot een hoogte van 20 meter. De Walnotenboom krijgt een brede ronde kroon. De walnoten verschijnen pas aan de oudere bomen.