Als je een ambulance oproept, dan kunnen de kosten als snel op 750 euro zitten. Ambulancevervoer is gelukkig in Nederland gedekt onder de basisverzekering. Wel geldt dat de rit niet langer mag zijn dan 200 kilometer en dat het om medisch noodzakelijk vervoer gaat.
De kosten voor een ambulance zijn wettelijk vastgesteld en komen al gauw neer op zo'n 700 euro. En heb je een hoger eigen vrijwillig risico? Dan zullen de kosten hoger uitvallen. Goed om te weten: kosten voor een ambulance worden alleen gerekend als de patiënt ook echt vervoerd wordt.
De vergoeding voor het vervoer per ambulance vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Als de patiënt vrijwillig eigen risico heeft, worden de kosten eerst uit het verplicht eigen risico en daarna uit het vrijwillig eigen risico betaald.
Bij spoed bel je gratis 112, maar mensen die de politie nodig hebben op 0900-8844 moeten gewoon betalen.
Voor elke dringende interventie van de ambulance na een 112-oproep wordt 67,53 euro aangerekend. De afgelegde afstand maakt hierin geen verschil. Dit bedrag valt volledig ten laste van de patiënt; er is geen terugbetaling van de ziekteverzekering.
Ambulance hulp en vervoer gedekt in basisverzekering
Er moet dan wel sprake zijn van medisch noodzakelijk vervoer en een enkele rit mag niet langer zijn dan 200 kilometer. De kosten worden dus betaald door je zorgverzekering. Toch kun je een rekening ontvangen omdat de ambulance je heeft vervoerd naar het ziekenhuis.
Dringend ziekenvervoer
Voor elke 112-oproep wordt 60,84 euro aangerekend en valt volledig ten laste van de patiënt. Er is geen tegemoetkoming van de ziekteverzekering. Dat de ambulance ter plaatse komt, volstaat om het bedrag aan te rekenen. Of de patiënt al dan niet naar het ziekenhuis wordt vervoerd, speelt geen rol.
U betaalt geen eigen bijdrage voor het vervoer met een ambulance. Dit vervoer telt wel mee voor uw eigen risico.
Straffen voor 112-misbruik
Misbruik van 112 is strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Huisartsenpost gratis, spoedeisende hulp kost eigen risico
De zorg bij een spoedeisende hulppost heeft plaats in een ziekenhuis. Voor deze zorg geldt wel het verplichte eigen risico. Heeft u uw eigen risico nog niet helemaal gebruikt? Dan betaalt u zelf een gedeelte van de rekening.
Een ambulancerit (spoed) komt gemiddeld neer op ongeveer 600 euro. De prijs van spoedvervoer per ambulance wordt mede bepaald door het aantal kilometers dat de ambulance gereden heeft en een toeslag voor de meldkamer die de rit coördineert.
Iemand die op de verpleegafdeling van het ziekenhuis ligt vanwege corona kost ongeveer 500 euro per dag. Iemand die na een verkeersongeval op de traumaopvang wordt opgenomen met 2 verpleegdagen kost ongeveer 1.400 euro, ofwel 700 euro per dag.
Voor een spoedrit declareren wij bij de zorgverzekeraar het landelijk vastgestelde tarief van 682,29 euro plus 3,90 euro per gereden kilometer.
"Een dag op de IC kost, naar een ruwe schatting, ongeveer 2.500 euro", laat woordvoerder Maaike Grevelink weten. Ervan uitgaand dat een coronapatiënt gemiddeld dertien dagen op de IC ligt, brengt de kosten van een behandeling op zo'n 32.500 euro (13 x 2.500 euro).
Kijk op Zelfstandig reizen met vrijwilligersvervoer voor de mogelijkheden. Of neem hiervoor contact op met het Sociaal Loket in uw buurt. Als dit ook niet mogelijk is kunt u met het AOV naar het ziekenhuis voor behandeling, een afspraak of onderzoek. Houdt u er wel rekening mee dat het AOV vertraging kan hebben!
De meldkamer neemt alle gesprekken op. Zo kan de medewerker het gesprek terugluisteren.
Terugbellen. Het kan ook zijn dat je 112 hebt gebeld, maar het probleem in de tussentijd al opgelost is. “Ook als je dan hebt opgehangen, bel dan terug naar 0900-8844. Dit is geen spoednummer, maar dan krijg je wél de politie aan de telefoon.
Bel je 112, dan krijg je binnen 10 seconden een centralist aan de lijn. Hij of zij vraagt: “Wil je politie, brandweer of ambulance spreken?” Je wordt meteen doorgeschakeld naar de juiste instantie; Bij de politie wil de centralist als eerste weten: Wat is er aan de hand?
De volgende uitgaven zijn dan aftrekbaar: uitgaven voor vervoer naar een arts of ziekenhuis. uitgaven voor ambulancevervoer. extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit.
Geen eigen risico voor bepaalde zorg
huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost); verloskundige zorg en kraamzorg; de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en de 20-wekenecho; bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten (diabetes mellitus type 2, COPD en CVR).
Uw arts regelt het ambulancevervoer, u hoeft zelf dus niets te doen.
Op dit moment is het afhankelijk van het ziekenhuis waar je overnacht, of jij of het ziekenhuis de factuur voor het vervoer van het ene ziekenhuis naar het andere zal betalen. Wanneer het gaat over vervoer tussen twee campussen van één ziekenhuis, betaalt het ziekenhuis het vervoer.
Bel 105 als het niet dringend is
Je kan je ziekenvervoer op voorhand reserveren.