Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
Laat een nieuwe koelkast minimaal vier uur op zijn plek staan voor je hem inschakelt. Dit heeft alles te maken met de koelvloeistof in de leidingen van de koelkast. Zet je de koelkast te snel aan, dan kunnen de leidingen verstopt raken.
Een koelkast verplaats je bij voorkeur staand met een steekwagen of tilband. Wanneer je hem schuin of liggend verplaatst, komt er olie in de compressor terecht, wat schade aan je koelkast veroorzaakt. Zodra de koelkast op de gewenste plek staat, sluit en zet je het apparaat aan.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten. Lukt het niet om bij de poten te komen? Vraag iemand om de koelkast zeer licht achterover te kantelen.
Nieuwe koelkast
Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
Tjilpen of piepen kan bijvoorbeeld wijzen op een versleten ventilatiemotor van de verdamper. Ook kunnen bij een luidruchtige koelkast de motorlagers van de ventilatiemotor van de condensator zijn versleten. Wat betreft de compressor is het normaal dat deze meer geluid kan maken wanneer hij ouder wordt.
Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet
De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staat hoe lang je precies moet wachten totdat je het apparaat aan mag zetten. Meestal moet je 4 tot 24 uur wachten.
Als hij vertikaal vervoert is kan u hem al na 4 a 5 uren in dienst nemen. Heeft u hem op zijn zijde vervoert of moeten verhuizen dan kan u beter 10 a 12 uren wachten.
De nieuwste compressoren zijn weliswaar uitgerust met kleppen die de olie tegenhouden, maar het is echter niet uitgesloten dat er geen olie langs de kleppen zal sijpelen. Daarom raden we veiligheidshalve altijd aan om een toestel dat liggend vervoerd werd, 12 uur te laten rusten alvorens het terug op te starten.
Koelkasten kunnen tijdens het vervoer het beste rechtop staan. Dit is echter niet altijd mogelijk. Hoewel niet wenselijk, kan de koelkast op zijn kant worden gelegd. Vergeet niet dat koelkasten na vervoer altijd een aantal uur staand tot rust moeten komen.
Hoe lang de koelkast uit laten na het vervoer? Moet je de koelkast toch liggend of gekanteld vervoeren, laat hem dan na de verhuizing altijd minstens 12 uur op zijn plek staan voordat je de stekker in het stopcontact steekt.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Bij de meeste vervoerders worden koelkasten staand vervoerd. Heeft jouw koelkast echter gedurende langere tijd plat gelegen, wacht dan 4 uur voordat je de koelkast aanzet. Zo voorkom je dat de olie/koelvloeistof het systeem verstopt.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Een koelkast verplaats je bij voorkeur staand met een steekwagen of tilband. Wanneer je hem schuin of liggend verplaatst, komt er olie in de compressor terecht, wat schade aan je koelkast veroorzaakt. Zodra de koelkast op de gewenste plek staat, sluit en zet je het apparaat aan.
Een vriezer verplaats je altijd stand. Hiermee voorkom je dat olie van de compressor in de koelleidingen komt en schade veroorzaakt.
Zet de vriezer eerst rechtop. Kijk vervolgens in de handleiding hoelang je moet wachten met het aansluiten van de vriezer. Heb je de handleiding niet meer? Laat de vriezer 24 uur staan voordat je het apparaat aansluit.
Wanneer de koelkast stevig op de gewenste plek staat, zet je de koelkast aan. De meeste koelkasten hebben een aan- en uitknop. Wanneer deze knop ontbreekt, gaat het apparaat aan zodra je de stekker in het stopcontact steekt.
Om je diepvries veilig te vervoeren met een verhuiswagen haal je best alle losse elementen (platen, lades) eruit of zet je ze vast. Zet ook de deur van het toestel vast, zodat die niet open kan gaan tijdens het tillen of vervoeren. Met een spanband of tape kan je alles vastzetten.
Wanneer je koelkast zijn warmte kwijt kan, koelt het apparaat het best en maakt het minder geluid. Houd daarom minimaal 5 centimeter vrij bij de zijkanten en achterkant van de koelkast.
Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen. Het stof achter een koelkast vriezer vat gemakkelijk vlam.