Bij het gebruik van een hormoonspiraaltje zoals Kyleena kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven.
In het hormoonspiraaltje zit 1 hormoon. Het hormoonspiraaltje werkt 5, 6 of 8 jaar (dat hangt af van het merk). Je hoeft er dus tot die tijd niet aan te denken. Vaak word je minder ongesteld of niet meer ongesteld.
De voordelen van de hormoonspiraal
Bij de vrouwen die wel hun menstruatie behouden is het bloedverlies minder. Daarnaast is een voordeel dat het spiraaltje werkzaam is voor vijf jaar. Ten opzichte van de pil kun je dit anticonceptiemiddel dus niet vergeten en je hoeft er niet aan te denken.
In de eerste paar maanden na plaatsing van een hormoonspiraal treedt er meer onregelmatig bloedverlies op (doorgaans drie, maar soms tot zes maanden), tot de menstruele bloeding aanzienlijk vermindert en zelfs na verloop van tijd helemaal kan wegblijven.
Het kan je menstruatie veranderen waardoor je spotting (druppelsgewijs bloedverlies), langere of kortere menstruatie, lichtere of zwaardere bloeding kunt krijgen of helemaal geen bloeding. Het is mogelijk dat je last hebt van bloeding en spotting tussen de menstruaties door, vooral gedurende de eerste 3–6 maanden.
Bij een hormoonspiraal is het vaginale bloedverlies vooral de eerste drie maanden vaak onregelmatig. Hierna kan het zijn dat je niet meer menstrueert, maar is het ook normaal als je maandelijks blijft menstrueren of af en toe een beetje vaginaal bloedverlies ervaart.
Als je het spiraaltje net hebt, kun je 1 of meer van deze dingen merken: heel vaak een klein beetje bloed verliezen bloeden op een moment dat je het niet verwacht. Na een paar maanden merk je vaak dat dit verandert: Je verliest minder bloed bij je ongesteldheid. Of je wordt helemaal niet meer ongesteld.
Als je je spiraaltje net hebt laten plaatsen, wacht dan een paar dagen voordat je tampons weer gaat gebruiken. Je hoeft niet bang te zijn dat je het spiraaltje eruit trekt als je een tampon verwijdert. Het spiraaltje zit in de baarmoeder en de draadjes zijn meestal om de baarmoedermond heen gekruld.
Spiraaltjes en seks
Als je zelf een spiraaltje hebt, voel je het spiraaltje niet tijdens seks. De penis van je partner kan een enkele keer wel de draadjes voelen, maar dat gebeurt niet vaak.
Moet je ongesteld zijn om een spiraal te laten plaatsen? Het is niet verplicht, maar een spiraal laten zetten als je ongesteld bent maakt de handeling wel makkelijker. Je baarmoedermond staat namelijk iets open tijdens je menstruatie. Plus: als je menstrueert, weten we zeker dat je niet zwanger bent.
Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus.
6. Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks.
Onderzoek suggereert dat de Kyleena 98,6 procent effectief is in het voorkomen van zwangerschap. Dit betekent dat het effectiever is dan de meeste andere vormen van anticonceptie (behalve de Mirena), waaronder condooms, de pil of de hormonale pleister, ring of injectie.
Wat moet ik doen als ik zwanger ben tijdens het gebruik van Kyleena? Mocht er tijdens het gebruik van Kyleena onverwacht toch een zwangerschap optreden, dan moet je Kyleena door je arts of verloskundige laten verwijderen. Ook moet je met je arts bespreken of het noodzakelijk is de zwangerschap te beëindigen.
Het verschil is niet groot, maar indien jonge meiden of vrouwen die (nog) nooit bevallen zijn een spiraal wensen gaat de voorkeur uit naar de Kyleena. De Mirena spiraal biedt maximaal 8 jaar en de Kyleena maximaal 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.
Daarom moet u, tijdens de eerste 7 dagen nadat Kyleena is ingebracht, een barrièremethode voor anticonceptie gebruiken (zoals condooms) of geen vaginale seks hebben.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
De koperspiraal beschermt je tegen zwanger worden als je weer seks hebt. De koperspiraal werkt meteen. Je hoeft geen condoom te gebruiken om te zorgen dat je niet zwanger wordt.
Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder.
Pijn en krampen
Omdat je lichaam de eerste maanden aan een spiraaltje moet wennen, kan je krampen ervaren. Maar als je aanhoudende, onverklaarbare pijn of krampen ervaart, kan dit een teken zijn dat het spiraaltje niet goed zit. Als de pijn ondraaglijk wordt of blijft aanhouden, raadpleeg dan je zorgverlener.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Je kunt gewoon tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt. Het spiraaltje bevindt zich veilig in de baarmoeder, en de draadjes zijn meestal om de baarmoedermond heen gekruld. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je het spiraaltje eruit trekt bij het verwijderen van een tampon.
Soms stoot het lichaam de spiraal af. De kans hierop is het grootst tijdens de eerste menstruatie na de plaatsing. Laat de huisarts dus na die eerste menstruatie altijd even controleren of de spiraal nog goed ligt.