Kies dan ook andere soorten planten zoals eenjarige planten en bollen. Deze zorgen voor extra veel kleur in de border. Denk aan tulpen, gladiolen, dahlia en andere zomerbloeiende bollen. Kies een thema voor je border: bijvoorbeeld een border met geurende planten, een vlinderborder of border in een bepaalde kleur.
Gemiddeld heeft u 9-16 planten per vierkante meter nodig. Maak groepjes van minstens drie of vijf planten voor een mooie volle border en veel kleureffect.
In een klassieke border rangschik je planten volgens groeihoogte. Hoge planten staan achteraan, terwijl lage plantjes en bodembedekkers vooraan een plek in je bloembed krijgen. In het midden zet je best planten die tot 1 meter hoog worden. Zorg hier en daar voor uitschieters in je bloemperk met stokrozen of Delphinium.
#6 YarindeTV - 8 tips voor het kiezen en combineren van tuinplanten!
19 gerelateerde vragen gevonden
Hoe krijg je een volle border?
Tip 1: Kies niet te veel verschillende soorten planten
Probeer van iedere soort plant per plek ongeveer drie of vijf stuks te planten. Herhaal dit op de verschillende plekken in de border waar je de plant wilt hebben. Zo zorg je voor evenwicht in de border.
Bouw uw borders en beplantingsvakken op qua hoogte. Kies nooit voor te smalle borders, daar kunt u weinig kwijt, maak ze mooi breed (een veel gemaakte fout). Kies vervolgens beplanting die qua groeihoogte oploopt naar achteren. Zo komen kleine planten ook niet in de verdrukking.
Kies niet te veel solitairs en liefst in zo min mogelijk verschillende soorten. Daarmee blijft de rust in je tuin behouden. Beplanting zorgt net als de decorstukken op een theatertoneel voor diepte en ruimtelijk gevoel. Bedenk ook dat mensen het liefst zitten tegen een groene wand of met een border in de rug.
Een goede tijd om een nieuwe border in te planten is het najaar, in september of oktober. Het voordeel is dat de planten nog voor de winter aanslaan, zodat er het volgende jaar al veel resultaat is. Bovendien kunnen de meeste bolgewassen nu ook de grond in.
Combineer ze daarin bijvoorbeeld een mooi siergras als lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) of bamboe voor een luchtig accent. Maar ook verwilderingsbolletjes – die gewoon in de grond kunnen blijven – staan er leuk tussen, zoals sneeuwklokjes, sneeuwroem, krokusjes en allerlei narcissen.
Veel borders worden aangelegd met een breedte van 50 cm. Dit zorgt er echter voor dat de keuze van planten beperkt is. Wenst u veel variatie in bloemen, zorg dan voor minimaal een border van 5 m2.
De onderlinge afstand bij lage plantjes ligt tussen de 20 en 25 cm. Middelhoge plantjes worden op een onderlinge afstand van 35 tot 40 cm geplant. Voor grote planten kan een afstand van 50 tot 75 cm gerekend worden.
Voor een beplantinsplan wordt gemiddeld een meerprijs van 50% van de ontwerpkosten gerekend. Heb je bijvoorbeeld een tuin van 150 m2, dan betaal je gemiddeld € 550 voor het ontwerp en dan nog € 275 voor het beplantingsplan.