Allereerst wordt de eventuele bestaande middenrifbreuk hersteld door middel van enkele hechtingen, al dan niet met strookjes materiaal. Vervolgens wordt de overgang van de slokdarm naar de maag versterkt. Dit gebeurt door de bovenkant van de maag los te maken van de omgevende weefsels (onder andere de milt).
Denk aan een zeurend of ongemakkelijk gevoel geven op de borstkas, zeurende pijnen tussen de schouderbladen, lage ribben en/of wervels. Ook kunnen spanningen van het middenrif zich uiten in hyperventilatieklachten, door de functie als hoofdademhalingsspier.
Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
vermijd erg vet eten. Een vette maaltijd blijft langer in uw maag, waardoor het maagsap eerder in de slokdarm terugstroomt. Kies bij voorkeur magere producten, zoals mager vlees en magere vleeswaren, magere of halfvolle melkproducten, 20+/30+ kaas en halvarine.
Een te grote opening van het middenrif wordt een middenrifbreuk (hernia diafragmatica) genoemd. Deze opening kan langzaam groter worden door bijvoorbeeld overgewicht of veroudering. Ook kan dit aangeboren zijn.
Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
Vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt … kunnen beter vermeden worden. Ten slotte zouden ook tabak, alcohol en roken de klachten van reflux kunnen verergeren; gebruik of inname worden dan ook afgeraden.
Met een 13-wekenecho, 20-wekenecho of MRI tijdens de zwangerschap kan een hernia diafragmatica worden vastgesteld. Na de geboorte kunnen dokters hernia diafragmatica vaststellen als een baby de kenmerken heeft die hierboven staan. Op een röntgenfoto kan de dokter een hernia diafragmatica zien.
U komt in aanmerking voor een operatie wanneer er sprake is van een middenrifbreuk die klachten geeft (symptomatische middenrifbreuk) zoals: Beklemming. Bloedarmoede (anemie) Ernstige passagestoornissen.
In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm (borstholte) doorheen loopt naar de maag (buikholte). Bij een middenrifbreuk is de opening tussen borst- en buikholte wat wijder dan normaal.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
Sinaasappelen en tomaten
Wees niet te enthousiast met deze lekkere yummies. Volgens de directeur van het Mount Sinai ziekenhuis in New York Gina Sam kan het eten van veel sinaasappelen en tomaten leiden tot brandend maagzuur.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Citroengras thee
Citroengras heeft flavonoïden in zich die zorgen voor een antibacteriële werking. Daardoor is het goed voor je maag en je darmen.
Pijn in of op de borst kunt u op veel manieren voelen, bijvoorbeeld tussen de ribben, achter het borstbeen of onderaan het borstbeen. De pijn kan aan 1 kant zitten, aan beide kanten of in het midden van de borst. De pijn kan er opeens zijn of langzaam komen.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.