Deze is dun en zout van smaak en wordt vaak gebruikt bij sushi. Er zijn nog veel meer soorten sojasaus, maar om het niet te verwarrend te maken heb ik het hier over Kikkoman.
De natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus van Kikkoman heeft dezelfde lekkere smaak als ons origineel en geeft levensmiddelen en groente bovendien een glazuur. Daarom is hij bijzonder geschikt voor kruidige of exotische gerechten. Bovendien geeft hij uw favoriete dessert een bijzondere Japanse touch.
Sojasaus is een dunne saus. De smaak is over het algemeen vooral zoutig . De sojasaus die we in Nederland vooral kennen is Japanse sojasaus, maar je hebt ook sojasaus uit andere landen. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist.
Donkere Chinese sojasaus
Rijk van smaak, zoet (vaak wordt melasse toegevoegd) en minder zout dan de Japanse soort. Hij is ook wat dikker en minder transparant dan zijn Japanse collega. Wordt vooral gebruikt tijdens het koken.
Een belofte die Kikkoman zijn vele sojasaus-fans overal ter wereld al decennialang geeft. Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
Het universele aroma: Japanse sojasaus
Japanse sojasaus zoals die van Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus heeft een transparante, reebruine kleur en ruikt prettig aromatisch - net zoals bij een wijnbouquet. De smaak is rijk, vol, aromatisch en harmonisch.
De harmonische combinatie en verfijnde balans van de vijf smaakrichtingen zoet, zuur, zilt, bitter en umami verlenen de Kikkoman sojasaus zijn bijzondere smaak. Sojasaus is bijzonder rijk aan natuurlijke umami-componenten, die zich ontwikkelen tijdens het brouwproces.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Deze Japanse saus is de lichte sojasaus die Ottolenghi in Flavour gebruikt. De saus is umami-rijk, zodat hij andere smaken versterkt en je minder zout hoeft te gebruiken.
Kikkoman is het bekendste merk van deze sojasaus. Hoewel het als een donkere sojasaus wordt beschouwd, is deze niet vergelijkbaar met de Chinese dikke, donkere sojasaus.
Kikkoman natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus verleent gerechten een bijzondere zoet-pikante smaak en past perfect bij vlees en groenten maar ook bij soepen en salades.
Ketjap Manis is een Indonesische sojasaus, die een stuk dikker en zoeter is dan de standaard sojasaus. Dit komt door de toevoeging van palmsuiker. De saus wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld nasi goreng. Het is ook geschikt als dipsaus.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen 'ketjap' in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
beide worden gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus wat met name wordt gebruikt voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht te geven maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet erg lekker dus gebruik dit alleen in wokgerechten.
Ketjap asin: zoute sojasaus. Ketjap kendal: donkere, stroperige sojasaus; wat smaak betreft vergelijkbaar met ketjap manis. Ketjap medja: donkere, stroperige sojasaus; zoet en zout. Zit qua smaak tussen manis en asin in.
Sojasaus bevat de zogenaamde vijfde smaak, umami, dat voor een combinatie van zout, bitter en hartig staat.
Sojasaus bevat een kleine hoeveelheid natuurlijk voorkomend mononatriumglutamaat. Het kan ook erg zout zijn, en is dus voor sommige mensen geen geschikt condiment waardoor het beter met mate gebruikt kan worden. Er worden sojasauzen met weinig zout gemaakt, maar het is onmogelijk om sojasaus te maken zonder enig zout.
Deze ketjap bevat enorm veel suiker, in allerlei vormen (suiker, melasse, gebrande suikerstroop). Ook bevat het veel zout en het conserveermiddel E202, waarover je reeds hebt kunnen lezen dat het irriterend werkt, het immuunsysteem kan verzwakken en mogelijk kankerverwekkend is.