Zwemverbod. Het is dus niet alleen onverstandig om in de Amstel of het IJ te zwemmen, het is zelfs verboden. Je riskeert een boete van 150 euro als je toch een duik neemt in: in de vaarweg van rivieren.
Op zoek naar veilige zwemplekken in Amsterdam? Het zwembad is de meest veilige plek om het water in te gaan. Of kies voor een officiële zwemplek in of rond de stad. Bijvoorbeeld de Nieuwe Meer of Strand IJburg.
Zwemmen in vaarwegen zoals kanalen en de grote rivieren is vanwege de risico's verboden. Op de pagina Zwemmen in rivieren en kanalen leest u meer over de risico's van het zwemmen in rivieren en kanalen.
Op verschillende plekken kun je zwemmen in het Amsterdamse Bos. Voor de allerkleinsten zijn er in het Amsterdamse Bos twee kinderbaden. Er is ook een officiële zwemlocatie in het Bos: de Grote Vijver heeft een apart zwemgedeelte.
ZWEM NIET IN DE RINGVAART!
Alleen op de officiële zwemwaterlocaties wordt de hygiëne en veiligheid gecontroleerd tijdens het zwemseizoen.
Kijk voordat je gaat zwemmen in natuurwater altijd even op www.zwemwater.nl. Op deze site staat een actueel overzicht van de zwemlocaties en de waarschuwingen over onder andere blauwalg en botulisme.
Onder water kunnen onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die je kunnen verwonden. Een duik in het soms troebele water kan dan ook ernstige letsels veroorzaken.
Op bijna alle officiële zwemlocaties in en om Amsterdam kun je veilig zwemmen. Alleen voor de Ouderkerkerplas geldt een negatief zwemadvies, omdat de waterkwaliteit onvoldoende is. Daardoor is er een grote kans op maag- en darmklachten, meldt Zwemwater.nl.
Zuid-Holland, Plas Merwelanden
Moerassige kreken, brede vaargeulen, de Biesbosch is waterrijk. Maar voor een dagje aan de waterkant kun je het beste naar Plas Merwedelanden, waar het water veilig is voor zwemmers.
updateRUMPT - Ga niet zwemmen in de Linge.
Hoe herken ik blauwalg? Blauwalgen komen in verschillende vormen voor. Het kunnen kleine klontjes zijn die zweven in het water of het kan eruit zien als kleine grassprietjes die zweven in het water. Er kan een soort blauwe zweem aan het wateroppervlak zichtbaar zijn.
Als u in open water gaat zwemmen (dus niet in een zwembad), loopt u mogelijk gezondheidsrisico's. Steeds meer Amsterdammers zwemmen in open water, zoals grachten, kanalen en plassen. Dat levert veel plezier op en brengt verkoeling in hete zomers.
Het drinkwater in Amsterdam en omgeving is van de hoogste kwaliteit. Onderzoeksinstituut Het Waterlaboratorium meet de waterkwaliteit elke dag. Zo weet u zeker dat uw drinkwater altijd goed is. Een medewerker van Het Waterlaboratorium onderzoekt water onder een microscoop.
De kwaliteit van zwemwater is over het algemeen goed. De provincie wijst de officiële zwemplekken in Nederland aan. Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) controleert de provincie elke 14 dagen het water op deze zwemplekken.
Zwemmen en duiken is er sowieso verboden. Uit metingen die de Vlaamse Milieumaatschappij heeft uitgevoerd op 15 juli 2022 blijkt dat er blauwalgen aanwezig zijn in het volledige Houtdok en in de Ringvaart.
Schoon water
Tegenwoordig is het water van de Amstel behoorlijk schoon. Dit komt vooral door de aanleg van riolering. Ook worden er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt in de landbouw. Omdat het water nogal zout is, vriest het water niet snel dicht.
De Ouderkerkerplas gaat open voor het publiek in de zomer van 1990. Het beheer van de plas valt onder het Groengebied Amstelland. De grootste diepte is momenteel 43 m, de oppervlakte 0,73 km2 en het volume 12 miljoen m3.
De Ouderkerkplas is een geschikt zwemgebied. omdat het water op diepste punt 40meter diep is en brak komen blauwalgen in het open deel minder vaak voor.
Zwemmen bij Strand Zuidoever, Gaasperplas
Deze zwemwaterlocatie is ingedeeld in de waterkwaliteitsklasse “slecht” en heeft daardoor een permanent negatief zwemadvies.
Met lekker weer zoeken mensen graag verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen, maar dit kan levensgevaarlijk zijn en is ook verboden. Zo is het niet toegestaan om te zwemmen in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens.
In veel plassen, meren en kanalen is de bovenlaag van het water warm en de onderlaag heel koud, waardoor er verschillende temperatuurlagen zijn. Daardoor kunnen de spieren verkrampen en kunnen onderkoelingsverschijnselen optreden. Zwemmers kunnen ademhalingsproblemen krijgen en onwel worden.
ZALTBOMMEL - De brede Waal ziet er op het eerste oog vriendelijk uit, maar schijn bedriegt. Vorig jaar vonden twintig mensen al dan niet gewild de dood in het stromende en soms zelfs kolkende water. Hiermee is het de gevaarlijkste rivier van Nederland.